Iki rinkimų į Seimą likus mažiau nei mėnesiui visi paruošiamieji darbai jau sustyguoti. Tačiau Deltuvos pietinės apygardos komisijos pirmininkė Diana Mackonienė sako, kad iššūkių ruošiantis jiems būta. Vienas didžiausių – surasti žmones, kurie dirbs apylinkių komisijose.

Šiemet, kviečiami tapti komisijos nariais, dėl įvairių priežasčių darbo atsisakė daugiau asmenų nei įprastai. Vieni – dėl Užimtumo tarnybos dalijamų išmokų, kurių dirbdami komisijose nebegautų, kiti – saugodamiesi koronaviruso grėsmės, nes yra rizikos grupėje, treti – dėl informacinių technologijų, kurios naudojamos skaičiuojant balsus ir suvedant duomenis.

Mažiausias narių skaičius apylinkės komisijoje – 5, didžiausias – 9. Devynios partijos galėjo siūlyti savo atstovus į komisijas. Anot D. Mackonienės, suformavus pirminius apylinkių komisijų narių sąrašus, jie dar šiek tiek keitėsi – kas susirgo, kas persigalvojo ir atsisakė dirbti. Tad kai kuriuos siūlytus asmenis teko pakeisti kitais žmonėmis.

Tokiais atvejais apygardos komisija pirmiausiai kreipiasi į asmenį pasiūliusią partiją. Jeigu partija neranda kuo pakeisti žmogaus, narys į komisiją gali būti paskirtas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

Pirmininkė sakė, kad norint dirbti apylinkės komisijoje, būti partijos nariu nėra privaloma. Kartais partijos pasiūlo ir nepartinius asmenis. 

Dėl mažesnio norinčiųjų dirbti skaičiaus šiemet kai kuriose didžiųjų apylinkių komisijose bus mažiau narių nei įprastai, tačiau, pasak D. Mackonienės, visos komandos jau suformuotos.

Prisiekę pradeda dirbti

Deltuvos pietinėje apygardoje, kur balsuos ukmergiškiai, skaičiuojama 31 570 rinkėjų. Rinkimų komisijose dirba 199 nariai: 14 – apygardos, 185 – apylinkių.

Komisijos pirmininkui mokamas atlygis – 11 Eur už valandą, nariui – 8,8 Eur už valandą.

Darbo laikas apskaičiuojamas išdirbtas valandas žymint tabelyje. Į darbo laiką įskaičiuojamas ne tik darbas balsavimo dienomis, bet ir pranešimų, informacinių leidinių išnešiojimas, jų sumetimas į pašto dėžutes, o turintiesiems teisę balsuoti namuose –  įteikimas asmeniškai bei kiti darbai.

Rugsėjo 9 d. apylinkių komisijų nariai baigė duoti priesaikas.

Pasak D. Mackonienės, apygardos komisija laukia plakatų bei informacinių leidinių, kurie jau išleisti ir šią savaitę turi pasiekti Ukmergę. Gavus platinimui skirtą medžiagą, ji bus perduota apylinkių komisijoms. Nariai pradės ją nešioti rinkėjams.

Visos apylinkės turi priskirtus telefonų numerius, kuriais paskambinę klausimų turintys gyventojai bus sujungiami su apylinkės pirmininku. Telefonų numeriai skelbiami viešai.

Patalpas pritaikys

D.Mackonienė pasakojo, kad balsavimo patalpas apygardos komisijos nariai apžiūrėjo dar rugpjūtį. Kur nustatė problemas, bandė jas išspręsti. Svarbu, kad patalpos bei patekimas į jas būtų pritaikyti neįgaliesiems. Tose apylinkėse, kurių patalpose nėra pandusų, bus įrengti laikini.

Išskirtinių reikalavimų patalpų įrengimui nėra. Galioja tie patys higienos ir saugumo reikalavimui, kaip ir visose įstaigose.

Gyventojams rekomenduojama atsinešti savo rašiklius ir dėvėti kaukes.

Siekdama mažinti COVID-19 plitimo riziką, Sveikatos apsaugos  ministerija žada telkti savanorius, kurie rinkimų dienomis reguliuotų rinkėjų srautus, kad vienu metu į patalpas nesusirinktų per daug žmonių. Kiekvienoje apylinkėje srautai šiek tiek skiriasi. Pavyzdžiui, J. Basanavičiaus ir Maironio apylinkėse srautai priklauso nuo pamaldų laiko.

Daugiau laiko išankstiniam balsavimui

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) neseniai priėmė sprendimą pailginti išankstinio balsavimo laiką.

Jei seniau rinkimų metu iš anksto žmonės galėdavo balsuoti dvi dienas (trečiadienį ir ketvirtadienį), tai šiemet išankstinis balsavimas vyks nuo pirmadienio iki ketvirtadienio. Taip tikimasi sumažinti srautus, kurie, balsuojant darbo dienomis, užplūsta per pietų pertraukas ar darbo pabaigoje. 

Kiek bus norinčiųjų balsuoti namuose, duomenys dar nerenkami. Ar rinkėjai pasinaudos savo teise balsuoti namuose, ar patys norės atvykti į apylinkes, pasiteiraujama atnešus rinkimų pranešimus su informacine medžiaga. Pasak apygardos komisijos pirmininkės, balsuojančiųjų namuose sąrašas pildomas ilgai – net ir išankstinio balsavimo dienomis, nes kartais, planavęs atvykti į apylinkę, žmogus suserga ir tuomet pateikia prašymą balsuoti namuose.

Gauta skundų

Vykdant komisijos darbą, sulaukta ir skundų dėl agitacinės medžiagos pateikimo. Iš viso jų – 4. Gavusi skundą, apygardos komisijos stebėsenos grupė vykdo tyrimą. Įprastai apygardos komisija vertina, ar politinė reklama tinkamai pažymėta ir apmokėta. Kitokio pobūdžio skundus tiria VRK. Kol vykdomas tyrimas, skundų esmė neatskleidžiama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-1 # Ona 2020-09-21 17:09
Kokie rinkimai, kai kalendoriniai metai Ukmergeje nuo liepos 1d. prasideda ir skaičių nežino kandidatai !!! Ane?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų