Spausdinti šį puslapį

Prasidėjus išankstiniam balsavimui – laikas apsispręsti

Jau prasidėjo išankstinis balsavimas.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Jau prasidėjo išankstinis balsavimas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Prasidėjo Seimo rinkimai – išankstinis balsavimas vyksta spalio 5–8 dienomis.

Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių Seimo rinkimų dieną, spalio 11-ąją, negalės atvykti ir balsuoti savo rinkimų apylinkėse, turi galimybę valią pareikšti iš anksto.

Išankstinis balsavimas vyksta savivaldybių patalpose. Apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Diana Mackonienė informavo, kad balsuoti iš anksto galima  bet kurioje savivaldybėje, nepriklausomai, kur rinkėjas yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą. Tad Deltuvos pietinės apygardos rinkėjai gali balsuoti ne tik Ukmergės rajono savivaldybėje, bet ir bet kurioje kitoje. Upninkų rinkimų apylinkės rinkėjai tai gali padaryti ir artimesnėje savivaldybėje.

Komisijos pirmininkė priminė apie rinkėjo rinkinį, kuriame turi būti trys pagrindiniai daiktai. Visi balsuojantys rinkimų organizatoriams turi pateikti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, būtina dėvėti apsaugines kaukes, rekomenduojama turėti savo rašiklius.

Balsavimo vietose rašikliai bus suteikiami, tačiau, saugantis ir saugant kitus, geriau turėti asmeninius.

Apsauginės priemonės

Visi komisijos nariai yra aprūpinti reikalingomis apsaugos priemonėmis. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jau perdavė jas Apygardos komisijoms.

Komisijos nariai, kurie vyks į balsavimą, organizuojamą ligoninėje bei senelių ar neįgaliųjų namuose Jasiuliškyje, Želvoje ir Deltuvoje, yra aprūpinti specialiais rinkiniais. Juos sudaro antbačiai, akiniai, pirštinės, medicininės kaukės ir chalatai. Apsauginių skydelių atsisakyta, nes, VRK duomenimis, skydeliai neapsaugo.

Į specialiuosius punktus vyksta po 2 komisijos narius, išskyrus ligoninę – ten dirba 4 asmenys.

Savanorių trūksta

VRK skelbė, kad rinkimų dienomis ketinama pasitelkti savanorius, kurie reguliuotų balsuojančiųjų srautus bei padėtų komisijos nariams užtikrinti saugumo ir higienos reikalavimus patalpose. Vis dėlto, savanorių Deltuvos pietinėje apygardoje neatsirado. D. Mackonienės teigimu, panaši situacija ir kitose apygardose.

Tad padaugėjo darbo komisijos nariams. Atsižvelgiant į situaciją, balsavimo patalpos nuolat turi būti vėdinamos, o paviršiai dezinfekuojami. Tai turės daryti jie patys.

Balsavimui namuose ruošiamasi

Rinkėjai, norintys pasinaudoti teise balsuoti namuose, iki spalio 7 d. vis dar gali teikti prašymus. Balsuoti namuose turi teisę  rinkėjai su negalia, neįgaliuosius namuose slaugantys ar juos prižiūrintys asmenys, sulaukę 70 metų ar vyresni rinkėjai, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai bei dėl paskelbtos specialios situacijos saviizoliacijoje esantys rinkėjai. Balsavimas namuose vyks spalio 9–10 dienomis.

VRK, gavusi rinkėjų užpildytas formas iš saviizoliacijoje esančių asmenų, dėl šios informacijos patikrinimo kreipsis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), kuris ir informuos, ar rinkėjui diagnozuota Covid-19 liga, ar jis yra įtariamas, kad serga, ar yra turėjęs sąlytį su sergančiuoju taip pat – ar rinkėjas yra grįžęs iš užsienio valstybės ir dėl šios priežasties privalomai saviizoliuojasi namuose.

Priklausomai nuo šių požymių, VRK informuos balsavimą namuose vykdančius rinkimų komisijų narius, kad šie pasiruoštų dėvėti jiems skirtas asmens apsaugos priemones ir tinkamai bei saugiai galėtų atlikti balsavimo namuose pas saviizoliacijoje esančius asmenis procesus.

Ar bus dėl saviizoliacijos balsuojančiųjų namuose Deltuvos pietinėje apygardoje, dar nežinoma. Duomenų iš NVSC laukiama po spalio 7 d. Tačiau tokiam scenarijui jau pasiruošta. Gauti specialūs kombinezonai. Kol kas jie laikomi vakuumo pakuotėse.

Reklamos plotų lenktynės

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistė Sonata Vitaitė informavo, kad politinė reklama ant savivaldybei priklausančių statinių ar kitų įrenginių negalima. Savivaldybės administracija pasirūpina stendais, kuriuose plotas visiems kandidatams paskirstomas po lygiai, o apygardos rinkimų komisija – visų vienmandatėje kandidatuojančių kandidatų plakatų pakabinimu rinkimų apylinkių patalpose.

Specialiųjų stendų per šiuos rinkimus įrengta 38. Tuo pasirūpinti tiek mieste, tiek kaimiškose vietovėse turėjo seniūnijos.

Penktadienį apygardos rinkimų komisiją pasiekė rinkimų biuleteniai ir kita medžiaga. Be vienmandatininkų plakatų komisijos nariai dar pasirūpina ir partijų keliamų kandidatų sąrašų iškabinimu bei rinkimų informacinio leidinio-knygutės palikimu kiekvienoje balsavimo kabinoje.

Visur kitur ant savivaldybei priklausančių įstaigų ar įmonių pastatų reklama nėra leidžiama. Todėl jau antri rinkimai, kaip nebematome politinės reklamos autobusų stotelių languose. Laikantis  politinės reklamos reikalavimų, anksčiau taikytos ydingos praktikos atsisakyta.

Tačiau politikų šis sprendimas nesutrikdė. Priešingai, paskatino pasinaudoti kitomis galimybėmis.

Žymiai pagausėjo reklamos ant privačių pastatų. Atrodo, kad tarp kandidatų vyksta lenktynės, kas išsikabins kuo didesnius tentus ar plakatus ant kuo daugiau privačiam verslui priklausančių pastatų sienų, jų vitrinose arba reklaminiuose skyduose. Įspūdingo dydžio reklamos puikuojasi  visose pagrindinėse miesto gatvėse: Vilniaus,  Gedimino, Vytauto, Kauno bei kitose ir net miesto centre.

Savivaldybės specialistė atkreipė dėmesį, kad, nors politinei reklamai netaikomas reikalavimas, ji, kaip išorinė reklama, būtų suderinta su savivaldybės skyriumi, tačiau miesto senamiestyje save reklamuojantys kandidatai turi savo parengtą reklamą derinti su Kultūros paveldo departamentu.

Prasidėjus išankstiniam balsavimui, politikai dar skuba pasinaudoti paskutinėmis reklamos galimybėmis. Tai – lemiamos dienos vis dar nepasirinkusiųjų, už ką balsuoti, apsisprendimui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)