Kokį aktyvumą atneš antrasis rinkimų turas?

Antrame ture rinkėjai balsuoja vangiau. Antrame ture rinkėjai balsuoja vangiau.

Antrojo turo balsavimas jau prasidėjo. Paprastai antrasis turas pasižymi pasyvesniu rinkėjų dalyvavimu tiek išankstinio balsavimo metu, tiek ir rinkimų dieną. Kaip bus šįsyk?

Laikotarpiu, trukusiu tarp dviejų rinkimų turų, dalis žmonių, nusivylę pirmojo turo rezultatais, dalijosi pasvarstymais negaišti savo laiko, neiti ir nebalsuoti antrajame ture.

Kita dalis, nepaisant, kad jų pasirinkti kandidatai rinkimuose toliau nebedalyvauja, jaučia didesnę atsakomybę dėl to, kas bus išrinkti į Seimą. Jie balsavimą suvokia ne tik kaip teisę, bet ir pilietinę pareigą, todėl net ir nepatenkinti likusiais kandidatais, vis tiek ketina balsuoti.

Tretieji, tęsiančių kovą dėl mandatų vienmandatėse apygardose palaikytojai, ruošiasi ne tik patys dar kartą išreikšti savo valią, bet ir ragina kitus tai aktyviai daryti.

Balsavimas jau prasidėjo

Balsavimas iš anksto vyksta spalio 19–22 d., balsavimas specialiuose punktuose – ligoninėse bei globos įstaigose numatytas spalio 21–23 d., o balsavimas namuose suplanuotas spalio 23–24 d. Spalio 25 d. vyks balsavimas rinkimų apylinkėse.

Primename, kad Deltuvos pietinėje apygardoje rinkėjai turi galimybę pasirinkti tarp dviejų kandidatų. Tai – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Agnė Balčiūnienė ir Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Juozas Varžgalys. 

Balsavimo iš anksto galimybe raginami pasinaudoti tie rinkėjai, kurie rinkimų dieną neturi galimybės balsuoti savo apylinkėje.

Svarbu atsiminti, kad rinkimų dieną galima balsuoti tik toje apygardoje, kuriai rinkėjas priskirtas, o ne bet kurioje savivaldybėje.

Šalyje vis sparčiau plintant koronavirusui, rinkėjai, kaip ir pirmojo turo metu, tiek išankstinio balsavimo metu, tiek rinkimų dieną, raginami laikytis saugumo rekomendacijų – dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas, turėti savo rašiklius, nesibūriuoti, laikytis saugaus atstumo nuo kitų asmenų.

Kaip registruotis balsuoti namuose?

Balsuoti namuose turi teisę tie rinkėjai, kuriems rinkimų dieną jau sukakę 70 metų, neįgalūs rinkėjai, juos prižiūrintys asmenys ar laikinai nedarbingi, užpildę Vyriausiosios rinkimų komisijos patvirtinto prašymo formą ir įtraukti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašą.

Rinkėjai, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių pirmojo turo metu nepasinaudojo teise balsuoti namuose, iki spalio 22 d. dar gali pateikti prašymus balsuoti namuose antrojo turo metu.

Išsami informacija rinkėjams teikiama trumpuoju telefono numeriu 1855. Informacinės linijos darbo laikas – nuo 7 iki 20 val. Trumpuoju numeriu galima skambinti iš visų Lietuvoje veikiančių operatorių tinklų. Skambučio kaina – kaip į savo tinklą pagal savo plano tarifus.

Paskambinus šia linija, konsultantai paaiškins, kaip ir kur užpildyti išankstinio balsavimo prašymą, arba užregistruos prašymą telefonu, o duomenis perduos atitinkamai rinkimų apygardai, kad komisijos nariai rinkėją įtrauktų į namuose balsuojančiųjų sąrašą.

Specialios balsavimo vietos

Tie rinkėjai, kurie dėl COVID-19 pandemijos yra saviizoliacijoje ir kurių saviizoliacija truks iki spalio 25 d. (imtinai), taip pat kviečiami registruotis balsuoti namuose.

Prašymus balsuoti namuose galima pateikti skambinant trumpuoju informacijos apie rinkimus teikimo numeriu arba užpildžius specialią prašymo formą, siunčiant ją el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Prašymo formą galima rasti Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje.

Prašymą balsuoti saviizoliacijoje ne pagal deklaruotą gyvenamąją vietą galima pateikti iki spalio 20 d., pagal deklaruotą gyvenamąją vietą – iki spalio 21 d. (imtinai).

Rinkėjai, esantys saviizoliacijoje ir turintys savo transporto priemones, taip pat gali balsuoti iš anksto spalio 19–22 d. specialiose saviizoliacijoje esantiems rinkėjams skirtose išankstinio balsavimo vietose, įsteigtose Vilniaus, Kauno, Šiaulių miestų ir Raseinių rajono savivaldybėse. Ukmergėje tokios galimybės nėra, tačiau Deltuvos pietinės apygardos, kurią sudaro visi Ukmergės rajono ir dalis Jonavos rajono gyventojų, rinkėjai gali rinktis arčiausiai esančias specialiąsias balsavimo vietas. Jų sąrašas skelbiamas Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje.

Izoliuotis turintiems rinkėjams, grįžusiems iš užsienio arba turėjusiems kontaktą su COVID-19 sergančiais asmenimis, bus suteiktas leidimas iki 2 val. palikti izoliacijos vietą ir bus sudarytos galimybės atvykti į išankstinio balsavimo vietą.

Norintiesiems balsuoti šiose vietose, skirtose išimtinai saviizoliacijoje esantiems rinkėjams, išankstinės registracijos nereikia – pakanka su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, dėvėti nosis ir burnas dengiančias apsaugos priemones ir turėti asmeninius rašiklius. Atvykstant į šias balsavimo vietas nebus svarbi ir rinkėjo deklaruota gyvenamoji vieta. Balsavimas vyks iš automobilių.

Galima pranešti apie pažeidimus

Trumpuoju numeriu 1855 galima pranešti ir apie rinkimų įstatymų pažeidimus.

Ukmergėje pirmojo turo metu jokių oficialių skundų nebuvo užregistruota. Tikimasi, kad ir antrasis turas vyks sklandžiai.

Svarbu įsidėmėti, kad skundai telefonu registruojami tik prisistačius, o atsisakius pranešti savo vardą ir pavardę, anoniminiai skundai neregistruojami.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų