Spausdinti šį puslapį

Teismas skundo nepriėmė

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas spalio 22 d. atsisakė priimti Centro partijos-Tautininkų ir kandidato Kristupo Augusto Krivicko skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) aktų panaikinimo ir įpareigojimo atlikti veiksmus, susijusius su Deltuvos pietine apygarda.

Centro partija-Tautininkai teismui apskundė spalio 18 d. VRK priimtą nutarimą atmesti jų prašymą perskaičiuoti rinkimų biuletenius visoje Deltuvos pietinėje apygardoje, kaip nemotyvuotą.

Pareiškėjai siekė, kad teismas įpareigotų VRK perskaičiuoti biuletenius visoje Deltuvos pietinėje rinkimų apygardoje bei panaikinti tą VRK sprendimo priedo dalį, kurioje nurodomi rezultatai bei kurioje nustatyta daugiausiai rinkėjų balsų surinkusi kandidatų pora šioje apygardoje.

Centro partija-Tautininkai tikėjosi, kad atlikus balsų perskaičiavimą, pirmojo turo rezultatai galbūt pasikeistų jų naudai ir į antrąjį turą šioje apygardoje patektų jų kandidatas K. A. Krivickas. Tokių vilčių jiems suteikė atliktas balsų perskaičiavimas vienoje – Upninkų – apylinkėje. Joje buvo surasta neantspauduotų negaliojančių biuletenių, priskaitytų kaip galiojančių vieno kandidato naudai. Tačiau neatitikimai įtakos galutiniam rezultatui toje apylinkėje neturėjo.

Centro partija-Tautininkai svarstė, kad jeigu balsų neatitikimas būtų nustatytas visose 28 apygardos apylinkėse, galutinis rezultatas tikėtina pasisuktų K. Krivickui palankia linkme. Dėl to reikalavo balsų perskaičiavimo.

Tačiau teismas konstatavo, kad pareiškėjų siekis užginčyti įvykusio balsavimo rezultatus Deltuvos pietinėje rinkimų apygardoje yra nagrinėtinas tik laikantis Seimo rinkimų įstatymo 86 straipsnio 6 dalyje nustatytos tvarkos ir terminų bei turėjo būti pateikiamas iki balsavimo pabaigos.

Minėtoje straipsnio dalyje nurodoma, kad kandidatai VRK atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų gali apskųsti ne vėliau kaip per 24 valandas po to, kai oficialiai paskelbiami rinkimų galutiniai rezultatai.

Skundas teikiamas Seimui ar Respublikos Prezidentui. Tokiais atvejais Seimas ar Respublikos Prezidentas ne vėliau kaip per 48 valandas kreipiasi į Konstitucinį Teismą su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo. Galutiniai rezultatai po skundų nagrinėjimo VRK buvo paskelbti spalio 18 d., tad skundas galėjo būti pateiktas iki spalio 19 d.

Taigi skundas buvo pateiktas per vėlai ir ne tai institucijai todėl jį atsisakyta priimti.

Ši Vyriausiojo administracinio teismo nutartis yra neskundžiama.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)