Spausdinti šį puslapį

Rinkėjai ir nuleido, ir pakėlė...

Seimo rinkimuose balsuodami daugiamandatėje apygardoje, turėjome galimybę skirti pirmumo balsus mums labiausiai patinkantiems kandidatams. Tokiu būdu juos reitingavome politiniuose sąrašuose. Vienus juose kilstelėjome, kitus nuleidome.

Kai kurie sąrašuose esantys kandidatai po reitingavimo pakilo į aukštesnes pozicijas. Nepaisant to, nė vienam kandidatui ukmergiškiui nepavyko užkopti į sąrašo viršų ir patekti į Seimą pagal sąrašus.

Vienintelis, kuriam būtų pavykę tai padaryti – vos per plauką į antrą rinkimų turą mūsų rinkimų apygardoje nepatekęs Kristupas Krivickas.

Centro partijos-Tautininkų sąraše jis buvo įrašytas antru numeriu. Surinkęs net 8 896 pirmumo balsus, K. Krivickas atsidūrė pirmoje sąrašo vietoje. Ir būtų jau Seime, tačiau ši Naglio Puteikio į rinkimus vesta partija neperžengė privalomos 5 proc. kartelės ir į Seimą nepateko.

Savo sąraše į viršų buvo pakelti ukmergiškiai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai.

Šios partijos mūsų skyriaus pirmininkė vicemerė Agnė Balčiūnienė buvo 104-a. Surinkusi 949 pirmumo balsus, ji pakilo į 67-ą vietą.

Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Zinkevičius sąraše buvo 114-as. Jis surinko 509 pirmumo balsus ir dabar yra 98-as.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkiminiame sąraše taip pat buvo dviejų ukmergiškių pavardės.

Daugiausiai ukmergiškių palaikymo antrame ture sulaukęs ir į Seimą antrai kadencijai išrinktas Juozas Varžgalys savo partijos daugiamandatininkų sąraše buvo įrašytas 26 numeriu.

Jis surinko 1 486 palaikymo balsus, tačiau sąraše vis tiek nukrito į 42-ą vietą.

Jo bendrapartietis Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys Romas Pivoras buvo 128-oje vietoje, o sulaukęs 271 palaikymo balso, pakilo į 120-ą vietą.

Darbo partijos sąraše Ukmergės savivaldybės tarybos narys Vidmantas Krikštaponis buvo 13-as. Nors sulaukė 2 045 palaikymo balsų, smuktelėjo į 19-ą vietą.

Socialdemokratų partijos Ukmergės skyriaus pirmininkas Arūnas Dudėnas savo partijos sąraše buvo įrašytas 29 numeriu. Jis surinko 1 555 palaikymo balsus, tačiau smuktelėjo į 47-ą vietą.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos Ukmergės skyriaus pirmininkas Gediminas Lapukas sąraše buvo 28-as.

Sulaukęs 227 palaikymo balsų, jis nukrito į 46-ą vietą.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio sąraše ukmergiškis Tomas Baginskas surinko 146 palaikymo balsus ir iš 112-os vietos smuktelėjo į 123-ią.

Daugiamandatėje apygardoje kiekviename sąraše tarpusavyje konkuruoja tų partijų nariai.

Galutinė kandidato pozicija sąraše priklauso nuo to, kiek partija gavo balsų apskritai ir kiek kiekvienas gavo palaikymo balsų.

Net ir turint vienodą palaikymo balsų skaičių, viename sąraše galima pakilti, o kitame nukristi.

Surinkus nedidelį palaikymo balsų skaičių, lengviau yra pakilti, jei buvai įrašytas sąrašo apačioje.

Užpraeitą kadenciją Seimo rinkimuose Ukmergę lydėjo ypatinga sėkmė. Į jį buvo patekę iš viso trys Seimo nariai iš Ukmergės.

Du daugiamandatininkai pateko pagal sąrašus – tuomet Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė ir socialdemokratas Arūnas Dudėnas. Vienmandatėje apygardoje tada buvome išsirinkę Julių Veselką, o jam mirus – Kazį Grybauską.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)