Spausdinti šį puslapį

Kilo sumaištis dėl merų rinkimų

Lietuvos savivaldybių asociacijos valdyba, atstovaudama visoms šalies savivaldybėms, pritarė būtinybei Lietuvos rinkimų sistemoje išlaikyti tiesioginius merų rinkimus ir dabartinį mero kaip renkamo politiko statusą.

Toks sprendimas priimtas, reaguojant į Konstitucinio teismo sprendimą, kuriame sakoma, kad nuo 2015 metų Lietuvoje vykstantys tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja šalies Konstitucijai.

„Įvertinę, kad piliečių pasitikėjimas vietos valdžia auga, o už teisę tiesiogiai rinkti merus pasisako dauguma šalies gyventojų, esame įsitikinę, jog dabartinė rinkimų sistema pasiteisino. Ji užtikrina savivaldybių veiklos tęstinumą, politinį stabilumą ir mero kaip vietos lyderio, atstovaujančio konkrečios teritorijos gyventojų interesams, vaidmenį“, – teigia Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Asociacijos valdybos nariai akcentavo ir tai, kad ankstesnė sistema, kai merą rinkdavo savivaldybės tarybos nariai, buvo ypač pažeidžiama dėl nuolatinio politikavimo bei partinių manipuliacijų.

Šalies savivaldybes vienijanti asociacija ketina kreiptis į Seimą ragindama inicijuoti tiesioginius merų rinkimus įteisinančias Konstitucijos pataisas.

Šią savaitę Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen viešai pareiškė, jog norėtų, kad Konstitucijos pataisa dėl tiesioginių merų rinkimų būtų parengta ir pateikta Seimui jau birželį.

Seimo pirmininkė trečiadienį surengė parlamentinių frakcijų seniūnų pasitarimą dėl naujos merų rinkimų tvarkos.

Liberalų sąjūdžio Seimo frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas įspėjo kitų frakcijų atstovus, kad Seime būtinas susitelkimas, norint išsaugoti tiesioginių merų rinkimų tvarką. Liberalo nuomone, kiekvienai frakcijai siekiant pateikti savo atskirus pataisų siūlymus ir nebandant susikalbėti, būtino Konstitucijos pakeitimo pasiekti nepavyktų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)