Spausdinti šį puslapį

Dėl neteisingai pateiktų dokumentų rinkimuose dalyvauti negalės

Lietuvos Respublikos vyriausioji rinkimų komisija (VRK), vadovaudamasi Rinkimų kodeksu, nusprendė neregistruoti politinių partijų ir komitetų keliamų kandidatų, neatitinkančių Rinkimų kodekso reikalavimų.

Iš viso šalyje – 517 tokių asmenų, iš jų net 31 – mūsų savivaldybėje.

Dėl to net du iš devynių užregistruotų sąrašų greičiausiai visai negalės dalyvauti  savivaldos rinkimuose.

Priminsime, kad Ukmergės rajono savivaldybėje rinkimuose dalyvauti VRK buvo registravusi šiuos sąrašus (skliausteliuose – sąraše esančių pavardžių skaičius):

Darbo partija (26),

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (28),

Lietuvos socialdemokratų partija (44),

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (35),

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (28),

Laisvės partija (14),

Lietuvos regionų partija (14),

partija „Laisvė ir teisingumas“ (13),

Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) (16).

Du paskutiniai sąrašai greičiausiai savivaldybių tarybų rinkimuose nedalyvaus.

Paaiškėjo, kad iš sąraše pateiktų 16-os galimų Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) kandidatų visi dokumentus VRK pateikė neteisingai. Taigi draugiškai iškrenta visas sąrašas.

Partija „Laisvė ir teisingumas“ rinkimams buvo pristačiusi trumpiausią 13-os pavardžių sąrašą. Tačiau VRK sprendimu, keturios pavardės iš jos išbraukiamos.

Taigi negalės dalyvauti ir visas sąrašas, nes jo ilgis nebeatitinka nustatytų reikalavimų. Ukmergėje jis turi būti ne trumpesnis kaip 13, nes į savivaldybės tarybą renkame 25 narius.

Net 11 būsimų kandidatų, remiantis dabartiniu sprendimu, Ukmergėje netenka Darbo partija. Tiesa, praradimas jai nėra pražūtingas, nes šios partijos sąrašas iš 26-ių sutrumpėja iki 15-os ir rinkimuose dalyvauti gali.

VRK pažymi, kad daugiausia būsimų kandidatų neregistruoti, nes nesugebėjo pateikti savo biografijų.

Nemažai Ukmergės savivaldybės taryboje ketinusių dirbti asmenų nesugebėjo pateikti ir kitų privalomų duomenų apie save – gyvenamosios vietos, turto, pajamų, privačių interesų deklaracijų. Taip pat buvo nepateikusių savo nuotraukų, o tai taip pat yra privaloma.

Pažymima, kad šis sausio 17 d. priimtas sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų įstatymo nustatyta tvarka. Iki vasario 3 dienos, kai asmenys bus registruoti kandidatais oficialiai, situacija dar gali keistis.

Šia galimybe apskųsti VRK sprendimą, redakcijos žiniomis, partijos jau pasinaudojo ir tikisi joms palankaus teismo sprendimo.

Palyginus su kitomis šalies savivaldybėmis, dėl VRK sprendimo neleisti politikams dalyvauti savivaldos rinkimuose Ukmergė atrodo prastai.

Iš viso Lietuvoje toks sprendimas palietė 4 proc. dokumentus teikusių būsimų kandidatų. Ukmergėje dalyvauti savivaldos rinkimuose dėl netinkamai pateiktų pareiškinių dokumentų neleista 14-ai proc. asmenų.

Tačiau yra savivaldybių, pavyzdžiui, Lazdijų, Širvintų, Zarasų, kur neteisingai dokumentus pateikė tik po vieną žmogų.

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė sakė, kad prieš 2019 m. savivaldybių tarybų ir merų rinkimus VRK neregistravo kandidatais maždaug 400 asmenų.

Didžioji dalis jų nebuvo registruota dėl kandidato anketoje nenurodyto teistumo, dėl laiku nedeklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybėje, kurioje buvo ketinama kandidatuoti, ar dėl pavėluotai pateiktų pareiškinių dokumentų.

Praėjusių metų rugsėjį įsigaliojus Rinkimų kodeksui, iš dalies pakeitusiam kai kuriuos rinkimų organizavimo aspektus, būsimiesiems kandidatams atsirado pareiga kartu su kitais pareiškiniais dokumentais pateikti ir kandidato biografiją, kuri ankstesniuose rinkimuose nebuvo privaloma.

Tačiau dalis kandidatų, matyt, neįsigilino į privalomų pateikti dokumentų sąrašą ir biografijų nepildė, dėl ko ir buvo neregistruoti.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks 2023 m. kovo 5 d.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)