Spausdinti šį puslapį

Kandidatų skaičius – mažiausias, lyginant su ankstesniais rinkimais

Ukmergėje per šiuos savivaldos rinkimus planavo dalyvauti 9 partijų kandidatų sąrašai.

Tačiau po Vyriausiosios rinkimų  komisijos (VRK) praėjusios savaitės sprendimo liko tik 7. Tai – pats mažiausias sąrašų skaičius per visus anksčiau buvusius savivaldos rinkimus mūsų savivaldybėje. Ir pats mažiausias kandidatų skaičius.

2019 metais Ukmergės rajono savivaldybės tarybą rinkome iš 10-ies sąrašų ir 248-ių kandidatų. Į merus kandidatavo 9 asmenys.

2015 metais rinkomės iš 9-ių sąrašų. Buvo 262 kandidatai. Į merus kandidatavo 8 asmenys.

Per šiemet kovo 5 d. vyksiančius rinkimus Ukmergėje savivaldą rinksime iš 189-ių kandidatų, esančių 7-iuose sąrašuose. Jie pretenduos į 25-ias vietas Ukmergės rajono savivaldybės taryboje. Rinkimuose dalyvaus:

Darbo partija,

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“,      

Lietuvos regionų partija,

Lietuvos socialdemokratų partija,

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai,

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga,

Laisvės partija.

Kandidatai į Ukmergės merus:

AGNĖ BALČIŪNIENĖ

(Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai),

ROLANDAS JANICKAS

(Darbo partija),

DARIUS VARNAS

(Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“),

INDRĖ KIŽIENĖ

(Lietuvos socialdemokratų partija),

JUOZAS VARŽGALYS

(Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga),

REGIMANTAS BARAVYKAS

(partija „Laisvė ir teisingumas“),

LAURYNAS RUSKONIS

(Laisvės partija),

ALGIRDAS GINEIKA

(Lietuvos regionų partija).

VRK praėjusią savaitę paskelbė, kad nusprendė neregistruoti sąrašų, kuriuose kandidatų liko mažiau negu pusė toje savivaldybėje renkamų savivaldybės narių. Tarp jų – Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) sąrašai Panevėžio ir Ukmergės rajono savivaldybėse.

Ukmergės rajono savivaldybėje nebeliko partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatų sąrašo. Kaune ir Klaipėdoje neregistruoti Lietuvos regionų partijos rinkiminiai sąrašai.

Taigi situacija nelinksma – iš penkių Lietuvoje neregistruotų sąrašų net du – Ukmergėje.

Vasario 3 d. VRK visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais į savivaldybių tarybų narius ir merus asmenų sąrašus. Juose – duomenys apie jų išsilavinimą, šeiminę padėtį, deklaruotas pajamas, turtą, sąsajas su juridiniais asmenimis. Informacija apie šiuos duomenis yra prieinama viešai VRK interneto svetainėje.   

Jei apibendrintume visus duomenis ir iš jų sukurtume vieno statistinio kandidato į savivaldybės tarybos narius ir merus portretą, jis parodytų, kad artėjančiuose rinkimuose dalyvauja beveik 49-erių metų sulaukęs, santuokoje gyvenantis vyras vardu Vytautas. Jo turtas, vertybiniai popieriai ir piniginės lėšos siekia apie 100 tūkst. eurų.

Duomenys rodo, kad šiemet Lietuvoje į savivaldybių tarybas kandidatuoja 53 proc. vyrų ir 47 proc. moterų. Į merus kandidatuoja 74 proc. vyrų ir 26 proc. moterų. Kandidatų amžiaus vidurkis rinkimų dieną sieks 48-erius metus ir 10 mėnesių.

Beveik ketvirtadalį kandidatų sudaro asmenys, kuriems yra nuo 50 iki 59 m. 22 proc. asmenų yra 40–49 m. amžiaus grupėje. Panašų skaičių sudaro kandidatai, kuriems yra 30–39 m. 19 proc. kandidatų yra 60–69 m. amžiaus. 8 proc. sudaro asmenys, kuriems yra 18–29 m. 70–79 m. amžiaus grupėje esantys asmenys sudaro 4 proc. kandidatų. 80–89 m. sulaukę kandidatai – 0,4 proc.

Ukmergė Lietuvos kontekste išsiskyrė turinti patį vyriausią kandidatą į savivaldybės tarybą. Skelbiama, kad vyriausio amžiaus kandidatą vyrą savo gretose turi Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Jos sąraše esančiam Juozapui Malinauskui rinkimų dieną bus 94-eri metai.

Susumavus visų kandidatų deklaruoto turto sumas (privalomas registruoti turtas, vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai ir piniginės lėšos) išeitų, kad vidutiniškai vienas asmuo disponuoja apie 100 tūkst. eurų turtu. 1 379 kandidatai deklaracijose nurodė, kad neturi jokio turto.

Šiemet rinkimuose varžysis 109 milijonieriai. 3 turtingiausi asmenys kandidatuoja Šiaulių rajono, Klaipėdos miesto ir Vilniaus miesto savivaldybėse.

19 milijonierių yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos gretose. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai į rinkimus kelia 18 milijonierių. Tarp Lietuvos socialdemokratų partijos deleguojamų kandidatų – 14, tarp Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ – 13, tarp Liberalų sąjūdžio – 9 milijonieriai.

Daugiausia skolų turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos regionų partijos ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatai.

43,9 proc. kandidatų anketose nurodė turintys aukštąjį universitetinį išsilavinimą. Tiesa, VRK neturi pareigos tikrinti šių duomenų tikslumo.

Šiemet rinkimuose dalyvauja apie pusę tūkstančio teistumą už padarytą nusikalstamą veiką turintys kandidatai.

Populiariausi rinkimuose kandidatuojančių vyrų vardai – Vytautas, Mindaugas ir Kęstutis, o moterų Daiva, Lina ir Rasa. Daugiau kaip 61 proc. kandidatų biografijose nurodė, kad yra susituokę. 13 proc. deklaravo, kad yra nevedę arba netekėjusios. Beveik 11 proc. – išsiskyrusių, 4 proc. – našlių. Esantys partnerystėje nurodė 0,5 proc. kandidatų. 10 proc. duomenų apie šeiminę padėtį nepateikė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)