Spausdinti šį puslapį

Ukmergiškiai meru išsirinko Darių Varną

Rajono meru išrinktas Darius Varnas.D.Vyto nuotr. Rajono meru išrinktas Darius Varnas.D.Vyto nuotr.

Ukmergiškiai rajono meru išrinko Darių Varną.

Ukmergės rajono savivaldybės meru išrinktas Darius Varnas. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašo vedlys šiuo metu eina savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas. Antrame rinkimų ture sekmadienį jis įveikė dabartinį rajono merą Rolandą Janicką.

Mero rinkimuose D. Varną palaikė 67,79 proc. (nuo galiojančių biuletenių) mūsų rajono rinkėjų, o R. Janicką – 32,21 proc. Iš viso už D. Varną balsavo 8 233 rajono gyventojai, už R. Janicką 3 912 ukmergiškiai.

Antro turo rezultatai iš apylinkių pradėjo plaukti labai anksti – praėjus vos valandai, nuo tada, kai buvo pradėti skaičiuoti balsavimo biuleteniai.

Pirmame rinkimų ture D. Varnas buvo sulaukęs 6 356-ių rinkėjų paramos (44,71 proc. nuo galiojančių biuletenių), o R. Janickas – 2 912 (20,48 proc.).

Antrame rinkimų ture Ukmergėje dalyvavo 41,72 proc. rinkėjų. Tai – kiek mažiau nei Lietuvos vidurkis, kuris siekė 45,82 proc.

D.Varnui tapus meru, savivaldybės taryboje jis užleis savo iškovotą vietą Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąraše žemiau buvusiai kolegei Liucijai Dzigienei.

Ukmergės rajono savivaldybės taryboje 25 vietas ateinančius ketverius metus užims politikai iš penkių sąrašų.

„Vardan Lietuvos“ iškovojo 10 mandatų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija  – 5, Darbo partija – 4, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 3, Lietuvos socialdemokratų partija – taip pat 3 mandatus.

Siūlys visiems

Pirmadienio rytą pakalbintas D. Varnas dėkojo visiems už palaikymą, bet neslėpė, kad rinkiminis maratonas gerokai išvargino. Dabar labiausiai norėtų pailsėti. Tačiau to padaryti nepavyks, nes iki pirmo posėdžio reikės nuveikti daug darbų ir dėlioti būsimos komandos planus.

Pirmasis naujos kadencijos rajono savivaldybės tarybos posėdis vyks balandžio 18 d., o kovo pabaigoje paskutinį kartą dar susirinks dabartinė taryba.

Dėl valdančiosios daugumos formavimo D. Varnas žada tartis su visomis rinkimus laimėjusiomis partijomis. Tačiau mano, kad opozicija, skirtingai nei dabar, tikrai bus suformuota.

Naujai išrinktas meras žada taupyti biudžeto lėšas ir nesinaudoti teise skirti du vicemerus – tai leidžia naujasis savivaldos įstatymas. Ką pasirinks dirbti komandoje, kol kas neįvardijo.

49-erių metų D. Varnas politikoje nuo 2015-ųjų kovo, kai kartu su Darbo partija pateko į rajono savivaldybės tarybą. Tuo metu vadovavo UAB „Bikuvos prekyba“ padaliniui.

Išrinktasis rajono meras gimė Taujėnų seniūnijos Pamūšio kaime. Baigė Taujėnų vidurinę mokyklą. Yra baigęs Utenos kolegiją, vėliau – Kauno technologijų universitetą. Pomėgiai – žvejyba, bitininkystė, sportas, žygiai, knygų skaitymas, elnių auginimas.

Pastaruosius ketverius metus dirbo rajono savivaldybės administracijos direktoriumi.

Merams – naujos funkcijos

Šiemet išrinkti merai turės kitokias funkcijas, nei lig šiol šias pareigas ėjusieji.

Nuo šių rinkimų pradedamas riboti merų kadencijų skaičius – į pareigas galės būti perrinkti ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

Meras nebebus tarybos narys ir neturės balso teisės, tačiau šauks tarybos posėdžius ir jiems pirmininkaus, sudarys jų darbotvarkes. Įstatymas įpareigoja merą tarybos posėdžius rengti ne rečiau kaip kas tris mėnesius.

Meras teiks tarybai savivaldybės biudžeto projektą, jį vykdys, administruos savivaldybės turtą ir piniginius išteklius.

Pats galės paskirti savivaldybės administracijos direktorių, tam nebereikės tarybos pritarimo. Šis pareigūnas bus tik įstaigos vadovas.

Kaip ir iki šiol, teiks vicemerų kandidatūras, bet tarybai dukart iš eilės joms nepritarus, galės pats paskirti šiuos politinio pasitikėjimo pareigūnus.

Ne mažiau kaip pusė visų tarybos narių galės pareikšti nepasitikėjimą vicemeru ar administracijos direktoriumi.

Vicemerai turės būti skiriami ne iš tarybos narių, kaip yra dabar. Be to, savivaldybėje galės būti daugiau vicemerų. Tokioje taip mūsų savivaldybėse, kur tarybą sudaro 25 nariai, galės būti steigiamos ne daugiau kaip dvi vicemero pareigybės.

Merui suteikta teisė vetuoti tarybos sprendimus – galės grąžinti jos priimtus teisės aktus pakartotinai svarstyti. Atmesti šį veto reikės ne mažiau kaip pusės visų tarybos narių balsų.

Mero įgaliojimai galės būti sustabdomi tik teismo nutartimi, o šiuo laikotarpiu jam bus mokamas pusės vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio atlyginimas.

Savivaldybėse turės būti sudarytos kolegijos. Į jas įeis meras, vicemerai, administracijos direktorius, tarybos komitetų ir komisijų pirmininkai bei opozicijos lyderis.

Aiškiau nustatyta savivaldybių tarybų narių darbo apmokėjimo tvarka – jiems ir toliau bus mokama už faktiškai dirbtą laiką. Jį sudaro darbas savivaldybės tarybos, komitetų, komisijų, frakcijų, grupių posėdžių, gyventojų priėmimo metu.

Opozicijoje dirbantys tarybų nariai galės išsirinkti savo lyderį. Be narystės savivaldybės kolegijoje, jis turės pirmumo teisę užduoti klausimus tarybos posėdyje svarstomais projektais. Opozicijos lyderio atlyginimas prilygintas tarybos komitetų pirmininkų darbo užmokesčiui.

Kartą per pusę metų į tarybos posėdžio darbotvarkę bus privalu įtraukti mažumos teikiamus projektus, o ne rečiau kaip kas pusmetį turės būti organizuojama savivaldybės tarybos mažumos valanda. Per ją valdančiajai daugumai nepriklausantys politikai galės klausti mero, vicemerų. administracijos direktoriaus, komitetų ir komisijų pirmininkų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)