Spausdinti šį puslapį

Skundus pažėrė „greitosios“ medikai

„Greitosios“ pagalbos medikai apskundė savo vadovybę dėl darbo organizavimo, prastų darbo sąlygų bei menkų atlyginimų. Ukmergės PSPC Greitosios medicinos pagalbos skyriaus problemos aptartos praeitą savaitę vykusiame Ukmergės rajono trišalės tarybos posėdyje.

Gedimino Nemunaičio nuotr. Argumentus išsakė (iš kairės) J. Matonienė, J. Galiauskienė, J. Daukševičienė.


Apie gautus skundus informavusi profesinės sąjungos „Solidarumas“ atsakingoji sekretorė Kristina Krupavičienė palygino ir kitų aplinkinių rajonų medikų atlyginimus.

Ukmergėje Greitosios medicinos pagalbos skyriuje dirbančių slaugytojų atlyginimas – 1700–2000, vairuotojų – 1029–1130 litų. Tuo tarpu Vilniaus „greitojoje“ slaugytojų alga – 3158, vairuotojų – 2500 litų.

Darbuotojai savo skunduose išsako ir problemas, kylančias dėl darbo sąlygų. Anot jų, skyriuje nėra tinkamų sąlygų pavalgyti, pailsėti. Pasigedo medikai ir jiems reikalingos psichologo pagalbos – išvykimai į avarijas, kitus įvykius patiems darbuotojams sukelia psichologinę įtampą.

Pasak vadovės, prie pagrindinio atlyginimo dar prisideda priedai už naktinius budėjimus bei darbą švenčių metu. Tuo tarpu skunduose pateikti „pliki“ atlyginimai be priedų, kurie realiai padidina algas mažiausiai trečdaliu.

Nepasitenkinimas, kad paramedikų kvalifikaciją įgijusiems „greitųjų“ vairuotojams nepadidėjo atlyginimas, anot vadovės, taip pat neturi teisinio pagrindo. Mat sveikatos apsaugos ministro sprendimu, nėra privaloma, kad greitosios medicinos pagalbos brigadoje dirbtų paramedikas. Dėl šio etato sukūrimo ir apmokėjimo sprendžia pačios įstaigos.

 

Nėra navigacijos

 

Buvo paaiškinta, kad darbo sąlygas gerokai blogina subjektyvios priežastys – tai, kad greitosios medicinos pagalbos automobiliuose nėra kompiuterinės bei navigacijos įrangos.

Dėl jos ne kartą buvo kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją. Žadėta, kad skyrius ją gaus gruodį, tačiau iki šiol nesulaukta.

Dalį brangios aparatūros skyrius įsigijo savo lėšomis, tačiau visos jos įpirkti pinigų neužtenka. Į profesinės sąjungos atstovų pastabą, kad skyrius galėtų navigacinę įrangą nusipirkti savo lėšomis, vadovė taip pat turėjo tai paneigiančių argumentų.

Pirkti dispečerinę įrangą, ją instaliuoti ir prižiūrėti skyrius neturi net teisinio pagrindo – tai Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties pareiga.

 

Skyriui – puikus įvertinimas

 

J. Galiauskienė paragino profesinės sąjungos narius atvykti į įstaigą ir patiems įsitikinti darbo aplinka ir sąlygomis, pasikalbėti ir su kitais, o ne tik skundus rašiusiais darbuotojais.

Vadovė nepraleido progos pasidžiaugti – respublikos kontekste Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos skyriaus įvertinimas aukštas. Pagal operatyvumą miesto teritorijoje – ukmergiškiai antri po Visagino „greitosios“. Duomenys apie operatyvumą vykstant į kaimus prastesni, tačiau tikrai ne blogiausi.

Darbo grafikai, pasak J. Galiauskienės, pakankamai lanksčiai derinami, nes sudaromi prieš dvi savaites – darbuotojams yra galimybė koreguoti budėjimų datas.

 

Prašys pagalbos

 

Lietuvos medikų profesinės sąjungos pirmininkė Albina Kavaliauskaitė kalbėjo, kad greitoji medicinos pagalba ir šalies mastu išgyvena sunkius laikus. Jos nuomone, atlikta reforma – tai nedovanotina ministerijos klaida: „Ji situaciją dar labiau pablogino – ne tik paliko įstaigas išgyventi pačioms, bet ir nuvertino žmogaus gyvybę.“

Pranešėja įsitikinusi, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje turėtų būti įkurta darbo grupė, kuri dar kartą išanalizuotų šios specifinės srities medicinoje organizavimą, darbo apmokėjimą.

Rajono Trišalės tarybos pirmininkė, Ukmergės PSPC profesinės sąjungos ,,Solidarumas‘‘ vadovė Jolanta Keburienė informavo apie posėdyje padarytas išvadas.

Nutarta kreiptis į aukštesnę instituciją – Sveikatos apsaugos ministerijos Trišalę tarybą dėl specialios „greitosios“ automobilių įrangos – navigacijos įsigijimo. Tai vienas iš pagrindinių veiksnių, galinčių pagerinti darbo sąlygas Greitosios medicinos pagalbos skyriuje.

 

Diskusijas tęs

 

Dėl darbo grafikų, darbo užmokesčio apskaičiavimo nuspręsta diskutuoti dar kartą – mažesniame darbuotojų, profesinės sąjungos narių, rajono vadovų būryje. Anot susirinkusiųjų, darbas turėtų būti produktyvesnis, kuomet bus sprendžiamas konkretus klausimas.

Posėdyje taip pat dalyvavo Ukmergės rajono savivaldybės vicemeras Rolandas Janickas, projekto „Trišalio dialogo plėtra savivaldybėse“ vadovas Tomas Tomilinas, Vartotojų teisių gynimo centro vadovas Paulius Mereckas, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo direktorius Regimantas Baravykas, rajono trišalės tarybos nariai, svečiai iš kitų rajonų profesinių sąjungų.

Ukmergės PSPC atstovavo jo vadovė J. Galiauskienė, Greitosios pagalbos skyriaus vedėja Judita Matonienė bei vyriausioji ekonomistė Jolanta Daukševičienė.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

4 straipsnio 2 nuotr.01-29

Profesinių sąjungų nariai svarstė „greitosios“ problemas.


 

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)