Spausdinti šį puslapį

Daugės ir socialinių darbuotojų, ir rizikos šeimų

Į rizikos sąrašus šeimos įtraukiamos dėl girtavimo. Gedimino Nemunaičio nuotr. Į rizikos sąrašus šeimos įtraukiamos dėl girtavimo. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Savivaldybėse, taip pat ir Ukmergėje, didinama socialinių darbuotojų komanda. Pagal naują tvarką vienam socialiniam darbuotojui turi tekti ne daugiau kaip 10 socialinės rizikos šeimų. Tačiau manoma, kad daugės ir į šį sąrašą įtraukiamų šeimų, nes naujoji vyriausybė ketina gerokai griežtinti tėvų atsakomybę ir ginti vaiko interesus.

Tai, kad vienam socialiniam darbuotojui turi tekti ne daugiau kaip 10 socialinės rizikos šeimų, skelbiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos metodikose.

Taip siekiama sumažinti darbo krūvius ir gerinti teikiamų socialinių paslaugų kokybę. Papildomai visose Lietuvos savivaldybėse turės būti įsteigta apie 330 papildomų etatų, Ukmergės rajone prireiks 8-ių.

Socialiniai darbuotojai – valstybės deleguota funkcija. Šiemet iš valstybės biudžeto darbo su socialinės rizikos šeimomis pareigybėms mūsų rajonui iš viso skirta 234,6 tūkst. eurų. Finansuojamų socialinių darbuotojų pareigybių numatyta 24, papildomai gautas finansavimas 8-ioms.

Papildomi etatai būtų priskirti Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrui.

Daugės etatų

Rajono tarybai svarstyti teikiamame projekte savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė siūlo tvirtinti šio centro didžiausią leistiną pareigybių (etatų) skaičių – 66. Šiuo metu yra 57.

Kadangi Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centre didėja darbo krūvis ir atsakomybė, siūloma numatyti papildomą vyriausiojo socialinio darbuotojo pareigybę. Šis žmogus vadovautų visiems 24 socialiniams darbuotojams.

Šiam etatui prašoma 959,96 Eur per mėnesį (11159,5 Eur per metus) iš savivaldybės biudžeto.

8 socialinių darbuotojų etatai bus finansuojami iš valstybės dotacijų. Numatoma šių darbuotojų „popierinė“ mėnesio alga – 5951,73 Eur.

Taip pat sprendimo projekte pažymima, kad darbui užtikrinti būtini du lengvieji automobiliai, patalpos ir lėšos naujoms darbo vietoms įkurti.

Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja A. Leonavičienė pasakojo, kad mūsų rajone socialinės rizikos šeimų apskaitoje šiuo metu yra per 230 šeimų. Jose auga 470 vaikų. Su šeimomis dirba 16 socialinių darbuotojų, iš kurių 4 – Nestacionarių socialinių paslaugų centre, 12 – kaimiškose seniūnijose.

Vienai įstaigai

Artimoje perspektyvoje numatoma, kad visi su rizikos šeimomis dirbantys socialiniai darbuotojai būtų pavaldūs vienai įstaigai. Jų darbdaviu taptų Nestacionarių socialinių paslaugų centras. Pasak A. Leonavičienės, šis siūlymas greičiausiai bus teikiamas svarstyti šiais metais. Manoma, kad kaimuose socialiniai darbuotojai liktų savo darbo vietose, jiems kraustytis niekur nereikėtų, pasikeistų tik pavaldumas.

Pasidomėjus, kiek rizikos šeimų šiuo metu tenka vienam socialiniam darbuotojui, vedėja pasakojo, kad dabar tolygumo nėra. Vienam tenka 10, o kitam – ir 30. Taip yra, nes kai kuriose kaimų seniūnijose svaigalų liūne skęstančių šeimų sąlyginai daugiau nei kitur. Pastebima, kad tokia problema ten, kur nuo sovietmečio laikų stovi daugiabučiai. Daugiau nei kitur socialinės rizikos šeimų gyvena Siesikuose, III Antakalnyje, Vaivadiškyje.

Kai visi socialiniai darbuotojai priklausys vienai įstaigai, pasak vedėjos, bus lengviau suvienodinti jų darbo krūvius.

Griežtins kontrolę

Vedėja pasakojo, kad socialinės rizikos šeimų skaičius nuolat kinta, šiuo metų jų sąraše 230. Tačiau panašu, kad ateityje šis sąrašas tik ilgės, nes naujoji vyriausybė siekia griežtinti vaikų neprižiūrinčių bei jų interesų nepaisančių tėvų kontrolę. „Rizika, kur pažeidžiamos vaiko teisės ir interesai, yra beveik kiekvienoje besiskiriančioje šeimoje“, – sako vedėja, pastebinti, kad tėvų skyrybos vaikui yra didžiulė trauma, o tėvai, tampydami vaikus kiekvienas į savo pusę, ją tik didina.

Šiuo metu didžiausia grėsmė patekti į rizikos šeimų sąrašą yra girtaujančioms šeimoms bei toms, kuriose kas nors vartoja narkotikus. Didelė bėda taip pat – socialinių įgūdžių stoka, nemokėjimas susitvarkyti su savo finansais.

Naujoji vyriausybė jau yra parengusi metodikas, kuriomis privalės vadovautis su rizikos šeimomis dirbantys socialiniai darbuotojai. Projektiniame variante siūloma, kad visos rizikos būtų klasifikuojamos į sunkią, vidutinę, lengvą. Nuo šios klasifikacijos priklausys, kaip dažnai socialinis darbuotojas privalės lankytis tokioje šeimoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)