Spausdinti šį puslapį

Aptarė socialines problemas

Posėdžio dalyviai. Vaidotės Šantarienės nuotr. Posėdžio dalyviai. Vaidotės Šantarienės nuotr.

Ukmergėje antradienį posėdžiavo neįgalių asmenų socialinės integracijos klausimus padedanti spręsti Neįgaliųjų reikalų taryba.

Išvažiuojamuosius posėdžius ši taryba organizuoja įvairiose savivaldybėse. Siekiama įvertinti bazinių paslaugų teikimą žmonėms su negalia bei jų šeimoms, dalytis patirtimi ir ją pritaikyti.

Rajono savivaldybėje vykusiame posėdyje dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Šilalienė, Lietuvos neįgaliųjų draugijos pirmininkė Jelena Ivančenko, Lietuvos žmonių su negalia sąjungos prezidentė Rasa Kavaliauskaitė, Neįgaliųjų reikalų tarybos nariai. Atvyko ir Ūkio ministerijos atstovų, kitų svečių.

Susitikime taip pat dalyvavo mūsų rajono neįgaliuosius vienijančių organizacijų, globos bei socialinių paslaugų įstaigų vadovai.

Posėdyje pristatytas Lietuvos Respublikos socialinio verslo įstatymo projektas. Šiuo metu svarstomos tokio įstatymo įgyvendinimo, teisinės bazės kūrimo galimybės.

Socialinio verslo įmonės būtų susijusios su paslaugomis ir prekėmis, skirtomis neįgaliesiems, pagyvenusiems žmonėms, kitoms socialinėms grupėms. Pelną tokios įmonės gautų iš rinkos pajamų, ir jis būtų investuojamas į būtent tokias sritis, kurios padėtų spręsti socialines problemas.

Apie institucinės globos pertvarką Ukmergės rajone kalbėjo savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė. Pertvarka, anot jos, apima daugelį sričių, yra susijusi ir su globos namais, ir bendruomeninėmis paslaugomis.

Pristatydama svečiams mūsų rajono situaciją, vardijo kai kuriuos skaičius. Šių metų pradžioje turėtais duomenimis, rajone yra 36 160 gyventojų. Tarp jų – 3 340 suaugusių asmenų su negalia. Iš 5 740 rajone gyvenančių vaikų 176 yra neįgalūs.

„Jaunimas išvyksta mokytis ir dirbti į didmiesčius, užsienį, todėl esam senstantis rajonas“, – sakė A. Leonavičienė.

Be minėtų klausimų, Neįgaliųjų reikalų tarybos posėdyje taip pat paliesta ir asmeninio asistento paslaugų, jų poreikio tema.

Dar vienas klausimas posėdžiautojų darbotvarkėje – vizitas į Jasiuliškių socialinės globos namus. Vėliau svečiai turėjo galimybę susipažinti su Ukmergėje veikiančiomis neįgaliųjų organizacijomis, aplankė buvusiame privačiame name Bugenių gatvėje apsigyvenusius vaikų globos namų auklėtinius. Šis būstas dabar vadinamas bendruomeniniais namais.

Tokiais greitai taps ir dar vienas neseniai savivaldybės įsigytas namas Vaižganto gatvėje. Kai jis bus sutvarkytas, čia taip pat kelsis globos namų šeimyna.

„Visoje šalyje vykdoma su pokyčiais institucinės globos sistemoje susijusi pertvarka. Vadovaujantis nauja tvarka, iki 2020 metų vaikų globos namų apskritai neturėtų likti. Teisės aktai šiandien diktuoja, kad vaikai turi gyventi bendruomeniniuose namuose. Paslaugos juose teikiamos pagal šeimai artimos aplinkos modelį“, – pasakojo A. Leonavičienė.

Neįgaliųjų reikalų tarybos nariai, kiti atvykę svečiai dėkojo ukmergiškiams už priėmimą, domėjosi, kaip mūsų savivaldybėje sprendžiamos kitos socialinės problemos.

Ši taryba yra visuomeninė patariamoji institucija, kurios uždavinys – nagrinėti neįgaliųjų socialinės integracijos politikos klausimus ir teikti pasiūlymus Vyriausybei, ministerijoms, kitoms institucijoms. Tarybą sudaro 20 narių: 9 valstybės institucijų atstovai, vienas savivaldybių atstovas, 9 neįgaliųjų asociacijų atstovai ir vienas akademinės bendruomenės atstovas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)