Spausdinti šį puslapį

Registruotis „prie savivaldybės“ nebegalima

Nauja gyvenamosios vietos deklaravimo tvarka palanki ne visiems gyventojams. Tie, kurie nesuskubo nurodyti jos konkrečios, gali prarasti tam tikras išmokas ir susidurti su kitais nepatogumais.

Asmenys, kurie seniūnijoms ar savivaldybėms nėra pateikę duomenų apie savo gyvenamąją vietą, iki kovo 31 d. privalėjo ją deklaruoti arba pateikti prašymą juos įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų (GVNA) apskaitą. Tokia dabar yra tvarka, nuo sausio įsigaliojus Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimams, kurie susiję su konkrečia, tikslų adresą turinčia, žmogaus gyvenamąja vieta.

Ukmergės miesto seniūnijoje metams baigiantis į GVNA apskaitą buvo įtraukta per 600 žmonių. Pasak seniūnijos darbuotojų, sausio pradžioje jie tiesiog užplūdo įstaigą. Iki kovo pabaigos dar ne visi buvo atvykę deklaruoti faktinę gyvenamąją vietą. Tačiau dauguma jau susitvarkė.

Šios pareigos neatlikus, dar galima tą padaryti.

Nedeklaravus savo gyvenamosios vietos, kyla keblumų gaunant šalpos ir valstybines pensijas, socialinio draudimo, slaugos ir priežiūros išlaidų tikslines kompensacijas. Tokioje padėtyje atsidūrė kai kurie ukmergiškiai, kurių deklaruota gyvenamoji vieta buvo tiesiog „prie savivaldybės“. Tiksliau, pasak savivaldybės Socialinės paramos administravimo poskyrio vedėjos Valdonės Ginaitienės, – tie gyventojai, kuriems mokamos šalpos išmokos.

„Jei nesusitvarkė, prarado teisę į išmokas – tokiems jų mokėjimas stabdomas. Todėl jie turi deklaruoti gyvenamąją vietą“, – sako ji.

Apie naują tvarką gyventojai buvo informuoti – jiems išsiųsti pranešimai, kad suskubtų tvarkytis. Nespėjusiųjų, anot vedėjos, nors ir nedaug, yra.

Prieš įsigaliojant įstatymui gyventojai raginti tvarkytis, antraip esą neteks kai kurių paslaugų, kurių teikimas susietas su gyvenamosios vietos adresu. Pavyzdžiui, prarandama teisė į šalpos išmokas, žmogus gali būti išbrauktas iš socialinio būsto eilės.

Tačiau tai taikoma ne visiems. „Piniginę paramą gaunantiems asmenims, deklaravę jie faktinę gyvenamąją vietą ar ne, ji ir toliau užtikrinama. Toliau mokamos išmokos vaikams, parama mokiniams, socialinės pašalpos, kompensacijos už kurą“, – pasakojo pašnekovė.

Naująja tvarka, kaip skelbta, siekiama tiksliau surinkti gyventojų duomenis ir užtikrinti geresnį mokesčių bei viešųjų paslaugų administravimą. Tačiau kol kas dar neaišku, ar ji bus efektyvi. Mat, anot vedėjos, kai kurie į šiuos įpareigojimus žiūri pro pirštus. „Rūpinasi ne visi, kurie turi deklaruoti. Arba galvoja – kam trauktis į apskaitą, jei ir taip gaunu išmokas“, – svarsto ji.

Sako, kad dabar bus dar daugiau asmenų, pas kuriuos teks lankytis: „Reikės žiūrėti, kur piniginės socialinės paramos gavėjas gyvena, tikrinti, ar tikrai ten. Nors jie ir taip tikrinami, dauguma mums jau yra žinomi. Tikrinimo metu surašomas buities ir gyvenimo sąlygų tikrinimo aktas.“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atkreipia dėmesį, kad dėl pakeitimų socialinio draudimo senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir našlaičių pensijos, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos ir kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas, valstybinės pensijos (nukentėjusiųjų, mokslininkų) taip pat mokamos tik deklaravusiems gyvenamąją vietą arba įtrauktiems į minėtą apskaitą gyventojams. Šias pensijas skiria „Sodra“.

Pasikeitus tvarkai laikinai savo gyvenamąją vietą „prie savivaldybės“ gali deklaruoti tik kelios asmenų kategorijos. Jie gali būti ribotam terminui įtraukiami į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą. Tai – benamiai, asmenys, palikę vaikų globos namus, atliekantieji bausmę, asmenys, gydomi psichikos sveikatos priežiūros įstaigose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)