Spausdinti šį puslapį

Situaciją savivaldybėje vertina auditoriai

Lietuvos Respublikos aukščiausioji valstybinio audito institucija – Valstybės kontrolė – siekia išsiaiškinti, ar šalies savivaldybės dirba efektyviai. Atliekant auditą, specialistai aiškinasi, kokia yra situacija ir Ukmergės rajono savivaldybėje.

Šiuo metu atliekamas auditas „Savivaldybių vykdomos savarankiškosios ir valstybinės (valstybės perduotos savivaldybėms) funkcijos“. Jo tikslas, pasak Valstybės kontrolės Valdymo audito departamento direktorės Jurgitos Grebenkovienės, – įvertinti, ar savivaldybių vykdomų savarankiškųjų ir valstybinių funkcijų ir finansavimo sistema užtikrina efektyvų ir rezultatyvų jų vykdymą.

Audito metu vertinama savivaldybių vykdomų funkcijų sistema, jų paskirstymas tarp centrinio ir vietos valdymo lygių bei finansavimo valstybės biudžeto lėšomis sistema.

„Renkame ir analizuojame duomenis apie vykdomas funkcijas ir jų finansavimą. Todėl savivaldybėms, įskaitant ir Ukmergės rajono savivaldybę, teikėme klausimų apie funkcijų teisinį reguliavimą, vykdymą bei jų finansavimą“, – pasakojo J. Grebenkovienė.

Anot direktorės, mūsų savivaldybės pateikti duomenys ir  nuomonė bus naudojami audito išvadoms pagrįsti ir siūlymams dėl savivaldybių funkcijų pateikti. Jos teigimu, auditą planuojama baigti kitų metų pavasarį.

Vietos savivaldos įstatyme nustatyta, kad savivaldybės vykdo 43 savarankiškąsias ir 35 valstybines (valstybės perduotas savivaldybėms) funkcijas. Skelbiama, kad savivaldybėms joms priskirtoms funkcijoms vykdyti kasmet papildomai skiriama apie 15 proc. (per 1,3 mlrd. Eur) valstybės biudžeto lėšų.

Taip pat teigiama, jog valstybėje nėra aiškaus apsisprendimo dėl funkcijų apimties ir paskirstymo tarp centrinio ir vietos valdymo lygių, nepakankamai aiškus Vietos savivaldos įstatyme apibrėžtų savivaldybių vykdomų funkcijų turinys.

„Kai kuriais atvejais neaišku, už kokių funkcijų vykdymą atsakinga valstybė, o už kokių – savivalda. Valstybės funkcijos perduodamos vykdyti savivaldybėms ar atvirkščiai, vadovaujantis ne strateginiais, o vienkartiniais sprendimais, – rašoma Lietuvos Respublikos valstybės kontrolės tinklalapyje. – Savivaldybių finansavimo sistema nėra susieta su veiklos rezultatais ir nemotyvuoja savivaldybių efektyviau, racionaliau naudoti finansinius išteklius. Neužtikrinama savivaldybių atsakomybė ir atskaitingumas visuomenei už kokybiškų paslaugų teikimą, valstybei – už jos strateginių tikslų pasiekimą savivaldos lygmenyje“.

Teigiama, kad audito metu planuojama pateikti rekomendacijų, kurios padėtų subalansuoti savivaldybių savarankiškumo ir atsakomybės valstybei už savivaldai iškeltų tikslų pasiekimą santykį, motyvuotų jas siekti efektyviau atlikti funkcijas ir racionaliau panaudoti lėšas.

Valstybės kontrolės pagrindinė funkcija – prižiūrėti, ar teisėtai ir efektyviai valdomi ir naudojami valstybės finansai ir kitas turtas ir kaip vykdomas valstybės biudžetas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)