Atskleidė savivaldybių demografinį veidą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paviešinta analizė apie šeimoms skiriamus vaiko pinigus atskleidė savivaldybių demografinį veidą. Kaip atrodo Ukmergės rajonas bendrame Lietuvos kontekste?

 

Ministerija skelbia, kad vaiko pinigus pernai gavo 491,9 tūkst. vaikų, iš jų 130,39 tūkst. (27 proc.) – papildomą išmoką, kai šeima yra gausi ar nepasiturinti.

Gausia laikoma tokia šeima, kuri augina 3 ir daugiau vaikų, nepasiturinčia – kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 183 eurai, bet į bendrai gaunamas pajamas neįskaičiuojami vaiko pinigai ir 15–35 proc. su darbo santykiais susijusių pajamų, priklausomai nuo šeimos sudėties ir vaikų skaičiaus.

 

Išskyrė šeimų tipus

 

Ministerijos duomenimis, Lietuvoje vyrauja dviejų suaugusių ir 2 vaikų šeimos tipas – tokių šeimų yra beveik 40 proc.

Didžiausia tokio tipo šeimų dalis pastebima Neringos savivaldybėje ir didmiesčiuose. Ukmergėje tokių šeimų yra 35,5 proc.

Antras pagal populiarumą šeimos tipas – du suaugę ir 1 vaikas. Tokių šeimų Lietuvoje yra 22,6 proc. Šeimų, auginančių po vieną vaiką, gausa pasižymi Utenos rajonas ir Šiaulių miestas.

Ukmergės rajone tokių šeimų 22,1 proc.

Daugiavaikių šeimų daugiausiai gyvena Kalvarijos savivaldybėje – 32,1, o mažiausiai – Šiauliuose, Klaipėdoje – 13 proc. Ukmergės savivaldybėje tokių šeimų 21,9 proc.

Vienišų tėvų, auginančių vaikus, gausiausia Kupiškyje – 29,2 proc., mažiausia – Kauno rajone – 14,4 proc. Ukmergėje tokių šeimų – 23,5 proc.

Papildomai skiriamas išmokas vaikui gaunančių šeimų dalis savivaldybėse labai skirtinga – nuo 9 iki 39 proc. Ukmergė šioje statistikoje – per vidurį. Tokių šeimų pas mus – 21,8 proc.

 

Padidėjo

 

Universali išmoka vaikui pernai siekė 30 eurų per mėnesį, o gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai gaudavo papildomą išmoką – iki dvejų metų amžiaus – 28,5 euro, nuo dvejų metų – 15,2 euro.

Nuo šių metų vaiko pinigai kiekvienam vaikui padidinti iki 50 eurų, o papildoma išmoka gausių ar nepasiturinčių šeimų vaikams suvienodinta ir siekia 20 eurų. Tai reiškia, kad gausiose ar nepasiturinčiose šeimose kiekvienas vaikas gauna po 70 eurų.

Vaiko pinigai neįgaliems vaikams siekia 69,92 euro. Jei neįgalus vaikas auga gausioje ar nepasiturinčioje šeimoje, tokiu atveju vaiko pinigai neįgaliam vaikui su papildoma išmoka sudaro 89,92 euro.

Ne „į rankas“ –

retas reiškinys

 

Skelbiama, kad išskirtiniais atvejais vaiko pinigai nėra mokami pinigais – įstatymas leidžia asmenims, patiriantiems socialinę riziką, nuo 50 iki 100 proc. išmokos mokėti ne piniginėmis lėšomis, o kitais būdais: pavyzdžiui, pirkti maisto produktus, drabužius, kitus vaikui būtinus reikmenis, apmokėti maitinimą, būrelius.

Tačiau toks vaiko pinigų išmokėjimas – retas reiškinys: tik 10 tūkst. išmokų buvo mokama kitais būdais. Tai sudaro 2 proc. visų atvejų.

 

Iš biudžeto

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikia ir daugiau statistinių duomenų ir savivaldybių rodiklių palyginimų.

Gimusiųjų skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų, 2017 metais Ukmergėje buvo 8,9. Vilniaus mieste – 12,5, o, Ignalinos savivaldybėje – 6,9.

Ištuokų skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų, Ukmergės rajone – 2,5, o, pavyzdžiui, Jurbarke – 3,9.

Teigiama, kad labai skiriasi ir išlaidos socialinėms paslaugoms nuo viso savivaldybės biudžeto išlaidų. Ukmergės savivaldybėje jis sudaro 2,4 proc. Tai vienas iš mažesnių skaičių šalyje. Pavyzdžiui, Skuodo savivaldybėje šioms reikmėms skiriama 6,2 proc. biudžeto lėšų.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų