Spausdinti šį puslapį

Į tinkamųjų sąrašus nepakliuvo

Į redakciją paskambinęs žmogus pasakojo dar prieš kelerius metus girdėjęs kalbų apie darnaus judumo programą, kurią buvo ketinama įgyvendinti Ukmergėje. Žino, kad šie planai buvo realūs. Deja, pastebi jis, dabar „viskas taip ir liko tik kalbomis“.

„Kitose savivaldybėse šie planai jau įgyvendinti arba darbai sėkmingai vyksta. Ar pas mus vis dėlto bus kas nors daroma šiuo klausimu?“ – teiravosi jis.

Minėta programa, apie kurią buvome ne kartą rašę ir „Ukmergės žiniose“, skirta tobulinti susisiekimo sistemą ir keisti gyventojų judėjimo įpročius. Darnaus judumo mieste planas – tai strateginio planavimo dokumentas, papildantis savivaldybės teritorijos bendrojo plano sprendinius, apibrėžiamas kaip grupė tarpusavyje susijusių priemonių ir pasiūlymų, susijusių su transporto priemonėmis, infrastruktūra.

Plane turi būti kalbama apie aplinkos bei gyventojų sveikatos kokybę, miesto erdvė turėtų būti naudojama subalansuotai, esamą susisiekimo infrastruktūrą pritaikant viešajam transportui, pėstiesiems ir dviratininkams.

Tačiau ukmergiškiai šių naujovių nesulauks.

„Taip, kalba apie darnaus judumo programą buvo. Yra ES planuojamas finansavimas pagal priemonę „Darnaus judumo priemonių diegimas“, tačiau ji skirta savivaldybėms, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, bei turintiems kurorto statusą miestams. Deja, Ukmergės rajonas nepakliuvo į tinkamų sąrašus“, – sakė savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė.

„Dalyvaujančios šioje priemonėje savivaldybės turi pasirengti darnaus judumo planus ir vėliau pretenduoti į planuojamą finansavimą. Kol kas, kiek turiu informacijos, dauguma šių savivaldybių yra planų rengimo stadijoje arba jau baigia rengti“, – teigė ji.

Mūsų rajono savivaldybės taryba klausimą dėl pritarimo darnaus judumo Ukmergės mieste plano rengimui svarstė dar 2016 m. Reikėjo sudaryti ir šio plano komitetą. Tuomet aiškinta, jog planas reikalingas, siekiant gauti finansavimą pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą. Vis dėlto šie užmojai liko neįgyvendinti.

Susisiekimo ministerijos teigimu, kai kurios šalies savivaldybės jau kuris laikas turi parengtus ir patvirtintus darnaus judumo mieste planus (DJMP). Juose akcentuojama būtinybė plėtoti viešojo, bevariklio ir ekologiško transporto, taip pat specialiųjų poreikių turintiems žmonėms pritaikytą infrastruktūrą.

Šalia Ukmergės esanti Jonava – vienas iš pirmųjų miestų, kur buvo imtasi realių darbų. Tarp jo plane patvirtintų sprendinių – dviračių takų plėtra, inžinerinių eismo saugos priemonių diegimas, viešojo transporto parko atnaujinimas ir maršrutų perskirstymas, viešųjų erdvių ir ramaus eismo zonų įrengimas.

Iki pernai metų vidurio DJMP turėjo parengti visi Lietuvos miestai, kuriuose gyvena daugiau kaip 25 tūkst. gyventojų. Taip pat – miestai, turintys kurorto statusą.

Ukmergėje šiuo metu gyventojų yra vos per 22 tūkst. Remiantis Gyventojų registro gegužės 3 d. duomenimis, Ukmergės mieste gyvena 22 051, o rajone iš viso – 37 186 žmonės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)