Spausdinti šį puslapį

Gyventojų mažėja, bet savivaldybių darbuotojų – nelabai

Vienas Ukmergės savivaldybės administracijos darbuotojas vidutiniškai aptarnavo 159 gyventojus.   Gedimino Nemunaičio nuotr. Vienas Ukmergės savivaldybės administracijos darbuotojas vidutiniškai aptarnavo 159 gyventojus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas skelbia, kad, nors gyventojų skaičius šalyje per dešimtmetį smarkiai sumažėjo, savivaldybėse darbuotojų skaičius mažėja nenoriai. Šiemet pagaliau juntamos tokios tendencijos, bet kai kur gudraujama, bandant pareigybes paslėpti.

„Gyventojų per pastaruosius aštuonerius metus netekome tiek, kiek gyvena visame Pajūrio regione, visuomenė sensta, taigi, valdžios išlaikymas vienam dirbančiajam brangs“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikas Martynas Tininis.

Pasak jo, pernai pagaliau pastebėtas ryškesnis savivaldybių bandymas optimizuoti darbuotojų skaičių – administracijos mažėjo 46 savivaldybėse. Tarp jų ir Ukmergės. Skelbiama, kad per metus  pas mus sumažėjo 6-iomis pareigybėmis.

Analizė rodo, kad vienas savivaldybės administracijos darbuotojas didmiesčiuose vidutiniškai aptarnauja 407 gyventojus: Vilniuje vienai administracijos pareigybei tenka 626 gyventojai, Kaune – 470, Šiauliuose – 415, Klaipėdoje – 353.

Likusiose, 54 mažosiose savivaldybėse, vienas administracijos darbuotojas vidutiniškai aptarnauja 132 gyventojus.

Ukmergėje šis skaičius didesnis nei vidutinis – vienas darbuotojas vidutiniškai aptarnavo 159 ukmergiškius.

Mažiausiai gyventojų vienai užimtai savivaldybės administracijos pareigybei tenka mažiausiose savivaldybėse: Neringoje – 58 žmonės, Pagėgiuose – 60, Birštone – 78, Rietave – 80.

„Skirtumų, kiek savivaldybėse yra administracijos darbuotojų, gali atsirasti ir dėl formalių priežasčių, pavyzdžiui, savivaldybės perka valymo, saugos paslaugas ar samdo darbuotojus, ir kitų.

Šia analize norime atkreipti dėmesį, kad kai savivaldybė optimizuoja darbuotojų skaičių, ji taupo gyventojų pinigus, gali išleisti juos ne etatams, o geriausiems darbuotojams motyvuoti ar kitoms reikalingoms išlaidoms. Ypač tai pastebima lyginant panašias savivaldybes – yra tokių, kur gyventojų panašiai, o darbuotojų kone dvigubai daugiau“, – pastebi Lietuvos laisvosios rinkos instituto laikinoji prezidentė Edita Maslauskaitė.

Pavyzdžiui, Telšių r. savivaldybėje buvo 338 užimtos pareigybės, o panašų gyventojų skaičių turinčiame Kretingos r. – 201. Druskininkų savivaldybėje dirbo 108 darbuotojai, panašaus dydžio Visagine – 206.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijoje pernai buvo užimta 217 pareigybių.

„Žinoma, dalis skirtumų gali atsirasti dėl formalių priežasčių, pavyzdžiui, ar savivaldybės įdarbina vairuotojus, valytojus, ar perka šias paslaugas. Tačiau gali būti ir taip, kad vienos savivaldybės efektyvina veiklą sparčiau nei kitos“, – pastebi Lietuvos laisvosios rinkos instituto laikinoji prezidentė.

Iš viso 60-yje šalies savivaldybių administracijų yra apie 12 900 užimtų pareigybių. Tai sudaro tik apie dešimtadalį visų savivaldybių viešojo sektoriaus darbuotojų, didžioji dalis kitų darbuotojų dirba savivaldybių biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, savivaldybių įmonėse.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)