Spausdinti šį puslapį

Gyventojų rajone – daugiau nei pernai

Ukmergės rajone, naujausiais duomenimis, gyvena daugiau kaip 37 tūkst. žmonių. Statistika rodo, kad rajono gyventojų, lyginant su praėjusiais metais, padaugėjo keliais tūkstančiais.

Šių metų pradžioje gyventojų skaičius Ukmergės rajone siekė 37 345, iš jų mieste – 22 181. Prieš metus atitinkamai – 34 408 ir 20 591.

Rajono savivaldybės Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Darius Paškevičius pateikė naujausius duomenis apie gyventojus, gautus iš Gyventojų registro. Spalio 3 d. duomenimis, rajone gyvenamąją vietą deklaravę 37 100 gyventojų, iš jų mieste – 22 041.

Statistikos apie mūsų rajono gyventojus pateikė ir valstybės įmonės Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus. Anot jo, liepos 1 d. Ukmergės rajone savo gyvenamąją vietą buvo deklaravę 37,1 tūkst. gyventojų – 205 mažiau nei šių metų sausio 1 d.

„Šie Gyventojų registro duomenys rodo savo gyvenamąją vietą konkrečioje savivaldybėje deklaravusių asmenų skaičių. Jis nebūtinai sutampa su Statistikos departamento skaičiuojamu nuolatiniu gyventojų skaičiumi. Taip gali būti todėl, kad dalis asmenų, kurie nepatenka į Statistikos departamento skaičių, gali būti nedeklaravę savo išvykimo ir vis dar yra registruoti Lietuvoje, tačiau jau kurį laiką gali gyventi užsienyje ar kitoje savivaldybėje“, – paaiškino jis.

Iš minėto ukmergiškių skaičiaus, M. Samkaus teigimu, daugiau kaip 5,1 tūkst. buvo vaikai ir jaunuoliai iki 18 metų. Pensinio amžiaus gyventojų rajone liepos pradžioje buvo beveik 9,6 tūkst.

Lietuvoje, Statistikos departamento duomenimis, pernai metų pradžioje gyveno 2,8 mln. nuolatinių gyventojų – 39 tūkst. mažiau negu 2017 m. pradžioje. Daugiau kaip ketvirtadalis šalies nuolatinių gyventojų gyveno Vilniaus, penktadalis – Kauno apskrityse. Gyventojų skaičiumi mažiausios – Tauragės, Utenos, Telšių, Alytaus ir Marijampolės apskritys.

Palyginti su 2017 m. pradžia, nuolatinių gyventojų skaičius, išskyrus Vilniaus apskritį, sumažėjo visose apskrityse, labiausiai – Utenos, Marijampolės, Panevėžio ir Tauragės apskrityse.

Statistikos departamento teigimu, Ukmergės rajono savivaldybėje (teritorija – 1 395 kv. km) nuolatinių gyventojų skaičius 2018 m. pradžioje iš viso buvo 34 376. Miesto gyventojų – 20 570, kaimo – 13 806.

Gyventojų tankis mūsų rajono savivaldybėje – 24,6 žmogaus viename kvadratiniame kilometre. Lietuvoje gyventojų tankis – 43 žmonės viename kvadratiniame kilometre. Tankiausiai apgyvendinta Vilniaus (82,8 žmogaus viename kv. km) apskritis, mažiausiai – Utenos (18). Iš visų savivaldybių tankiausiai buvo apgyvendinta Kauno miesto savivaldybė, mažiausiai apgyvendinta (9,8 žmogaus) Varėnos rajono savivaldybė.

2018 m. pradžioje 1 tūkst. vyrų teko 1 165 moterys. Daugiausia moterų 1 tūkst. vyrų teko Druskininkų (1 285) savivaldybėje. Panevėžio ir Kauno miestų savivaldybėse 1 tūkst. vyrų teko atitinkamai po 1 283 ir 1 281 moterį. Mažiausiai – 955 – teko Kaišiadorių rajono savivaldybėje. Neringos ir Klaipėdos rajono savivaldybėse 1 tūkst. vyrų teko atitinkamai 989 ir 1 001 moteris.

Lietuvoje 2018 m. pradžioje vaikų (0–14 metų amžiaus) buvo 1,3 karto mažiau nei pagyvenusių (65 metų ir vyresnio amžiaus) žmonių. Vaikai sudarė 15 proc. šalies nuolatinių gyventojų, pagyvenę žmonės – 19,6 proc.

Vilniaus apskrityje vaikų dalis, palyginti su bendru apskrities nuolatinių gyventojų skaičiumi, buvo didžiausia ir sudarė 16,2 proc. Utenos apskrityje buvo mažiausia vaikų dalis, palyginti su bendru apskrities nuolatinių gyventojų skaičiumi, ir siekė 12 proc.

Praėjusių metų pradžioje „seniausios“ buvo Utenos, Alytaus ir Panevėžio apskritys, kur pagyvenę žmonės sudarė 22,4–23,9 proc. bendro apskrities nuolatinių gyventojų skaičiaus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)