Gedimino Nemunaičio nuotr. Restauruojamos miesto centro erdvės. Gedimino Nemunaičio nuotr. Restauruojamos miesto centro erdvės.

Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis rekonstravimo projekto darbai, dabartiniais duomenimis, neturėtų užsitęsti. Jų pabaiga numatyta kitų metų pavasarį.

Rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Sakalauskas sako, kad viena iš problemų, su kuria buvo susiduriama įgyvendinant projektą, – numatyti didelės apimties archeologiniai tyrinėjimai. Tiesa, jų plotą, o kartu ir kainą pavyko kiek sumažinti.

Problemų būta ir dėl požeminių komunikacijų – jos topografijoje pažymėtos neteisingai.

Informavo, kad vykdant darbus pašalinti pavojingi ir projektui trukdę medžiai. Liko dar paskutiniai 10 medžių Pilies parko šlaite, kur reikalingi aukštalipiai.

Informaciją apie miesto centre vykdomą projektą skyriaus vedėjas A. Sakalauskas pristatė praėjusią savaitę vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje.

Pasakojo ir apie miesto centre aptiktus archeologinius radinius – Pilies parke rastas vertingas radinys – galbūt gynybinio bokšto likučiai. Būta ir nevertingų – Kęstučio aikštės ir Vilniaus gatvės kampe esantis šlaitas po karo buvo supiltas iš statybinio laužo.

Vertingus radinius ateityje tikimasi eksponuoti – ekspozicija numatyta grindinyje po stiklu.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas papildė informaciją: „Esam įspausti į kampą dėl archeologinių tyrimų“, – sakė jis, vardydamas archeologų darbo įkainius. Kvadratinis metras įvertintas 211 eurų. Tyrimus teks atlikti 370 kvadratinių metrų. Iš pradžių šis plotas buvo numatytas dar kelis kart didesnis. Ir vis tiek archeologinių tyrimų suma įspūdinga – 75 tūkst. eurų. Negana to, jos negalima padengti iš projektinių lėšų – tik iš rajono biudžeto.

A.Sakalausko pranešimas sulaukė politikų susidomėjimo ir klausimų.

Stasys Jackūnas domėjosi apie atliekamų darbų kontrolę. Tikinta, kad ji yra, rangovai taiso atsiradusias klaidas, bendrauja geranoriškai.

Arūnas Dudėnas pranešėjo teiravosi apie galimybę Ukmergės centre įrengti žiedinę sankryžą. Gal atsirado tokia galimybė?

A.Sakalauskas patikino, kad tai „uždarytas klausimas“ – Kultūros paveldo departamentas tokiam sprendimui senamiestyje nepritarė. Be to, esą nustatyta, kad automobilių kamščių tokia sankryža nesumažintų.

Arvydas Pėšina klausė, kiek nusitęs darbų terminai. A. Sakalauskas patikino, kad nusitęsimas kol kas visai nenumatytas – darbai dėl archeologinių tyrinėjimų nestabdomi. Jiems netrukdo ir gamtos sąlygos – pagal planus žiemą buvo numatyta mažiau darbų.

Visas Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis rekonstravimo projektas turėtų būti užbaigtas 2021 m. kovą.

Taip pat teirautasi, ar bus kam tvarkyti Pilies kalno šlaitus. Juk, neįdedant pastangų, išpjauti krūmynai ataugs. Rajono meras Rolandas Janickas pateikė piliakalnio pavyzdį – jis puikiai prižiūrimas, taip esą bus ir su Pilies kalno šlaitu.

A.Sakalauskas pažymėjo, kad Laisvės paminklas – kultūros paveldo objektas – nepatenka į šio projekto sprendinius. Tačiau jis bus restauruotas.

Paminklui restauruoti jau seniau yra parengtas atskiras projektas ir jau numatyti darbai.

Dabartiniais apskaičiavimais, jie kainuos apie 15 tūkst. eurų.

Aikštės plokštes nutarta sandėliuoti ir ateityje pritaikyti kitoje vietoje.

Kęstutis Jurkevičius atkreipė dėmesį į darbų vykdymo kultūrą. Žemėtas sunkusis transportas išvažiuoja į gatves, o tuomet purvas patenka į požeminius vandenis. Komunikacijos valymo darbai yra brangūs, tad esą augs kaštai vandens įmonei. Ragino, kad rangovai techniką nuvalytų.

Administracijos direktorius D. Varnas patikino, kad  dėl technikos švaros rangovai jau įspėti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų