Duomenis tikslinti galima, bet rinkliavos išvengti – nelabai

Vasario mėnesį, dar iki karantino, visi ukmergiškiai sulaukė vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą 2020 metais mokėjimo pranešimų. Tačiau su juose nurodytais rinkliavos dydžiais sutinka ne visi.

Į „Ukmergės žinių“ redakciją paskambinęs Kaišiadorių rajono gyventojas Vidmantas piktinosi Ukmergėje patvirtinta vietinės rinkliavos tvarka.

Tikino, kad jo situacija – kuriozinė. Taujėnų seniūnijoje yra paveldėjęs tėvų sodybą. Joje gyvenusią mamą pas save, į Kaišiadoris, buvo atsivežęs prieš trejus metus – 2017-aisiais. 

Seniūniją informavo, kad išvažiuoja, o sodybą palieka tuščią. Joks mokestis už buitinių atliekų išvežimą nuo tada nebuvo atsiųstas.

Tačiau garbaus amžiaus sulaukusi mama praėjusiais metais mirė ir štai dabar, po jos mirties, iš Ukmergės rajono savivaldybės atėjo nurodymas susimokėti vietinės rinkliavos mokestį už buitinių atliekų surinkimą.

Vyras tokį pranešimą vadina prasilenkiantį su protu. Juk gyvendamas kitame rajone niekaip negali kaupti šiukšlių Ukmergėje. „Jei tai būtų mokestis už nekilnojamąjį turtą, suprasčiau, bet dabar – už  komunalines atliekas“, – su šia tvarka nesutinka vyras.

Sako, jog skambino į savivaldybę nurodytu telefonu, paaiškino situaciją ir patikino, kad tikrai nemokės. „Iš principo – nes tai neteisinga“. Tačiau jį „nuramino“, kad jei nemokės, bus perduota skolų išieškotojams ir vis tiek pinigai bus nuo jo sąskaitos nuskaičiuoti.

Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Rinkliavų poskyrio vedėja Zita Morkūnienė sakė, kad galbūt ne viską vyras išsiaiškino seniūnijoje – jei būste nėra deklaruotų žmonių, rinkliavoje mokestis skaičiuojamas tik už pastoviąją dalį.

Priminė, kad vietinės rinkliavos tvarka mūsų savivaldybėje yra dvinarė: susideda iš dviejų dedamųjų – pastoviosios ir kintamosios.

Pastovioji dedamoji – nustatoma pagal turimo nekilnojamojo turto plotą, o kintamoji – pagal gyventojų skaičių.

Per pastaruosius 10 metų rinkliavos modelis mūsų savivaldybėje nedaug keitėsi.

Tiesa, nuo praėjusių metų vietinė rinkliava nebeskaičiuojama tiems nekilnojamojo turto savininkams, kurių pastatai įtraukti į netinkamų naudoti sąrašą. Jei žmonės valdo tokius, į nekilnojamojo turto registrą įtrauktus, tačiau naudoti netinkamo nekilnojamo turto objektus, turi apie tai pranešti savo seniūnijai.

Šiuo metu minėtame savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintame sąraše – daugiau nei 300 objektų.

Pernai jų savininkai mokėjo simbolinį nekilnojamojo turto mokestį. Į biudžetą jie visi sumokėjo 1300 eurų. 

Praėjusių metų pabaigoje savivaldybės tarybos sprendimu nutarta, kad apdegusiems, apgriuvusiems ar kitaip fiziškai pažeistiems ar sunaikintiems turto objektams vietinė rinkliava neskaičiuojama.

Kitas pasikeitimas – gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto objektams, kurie yra sodų bendrijose ir neurbanizuotose teritorijose, jeigu šalia nėra galimybės pastatyti komunalinių atliekų surinkimo konteinerių arčiau kaip 500 metrų nuo namų valdos ribos, vietinei rinkliavai taikoma 50 proc. lengvata.

Vietinės rinkliavos pastovioji ir kintamoji dedamosios mažinamos 3 proc. tiems, kurie vietinės rinkliavos elektroninio aptarnavimo savitarnos svetainėje užsisako gauti mokėjimo pranešimus elektroniniu paštu ir rinkliavą už metus sumoka iki kovo 31 d.

Gavus netikslų pranešimą galima kreiptis į savo seniūniją ir tikslinti duomenis iki lapkričio 15 d.

Laiku nesumokėjus vietinės rinkliavos, Ukmergės rajono savivaldybės administracija pradeda įstatymais numatytas priverstinio išieškojimo procedūras.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+5 # Oi 2020-04-06 16:49
Ponas, ne Jūs vienas toks, Ukmergėje yra kitaip, valdžia negirdi matyt kažkada rinkliavų poskyriui yra duota komanda ieškoti savininkų po visą ES, Lietuvą, kad sumokėtų už atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą, nors neveža, gal ir konteinerio nėra. Nors tarybos sprendime parašyta Gyvenamosios paskirties objektams: pastovioji dalis – pagal nekilnojamo turto plotą, kartu yra pridėtas po troba esančio rūsio plotas, nesvarbu kas yra atliekų turėtojas ir ar jis yra Ukmerges sav. teritorijoje. Seniūnijų specialistai aiškino, kad čia, kaip nekilnojamo turto mokestis, nes ir taip nieko nemokat. O dabar ir patys gali nusirašyti nuo sąskaitos, nuostabu, kaip patobulėta.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Šiukšlintoja 2020-04-07 13:24
Taip tikslinti galima :)
Kai žmogus prisideklaruoja, tai patikslinta popierinė sąskaita atkelaiuja greičiau nei virtualiuoje erdvėje "suvaikšto" duomenys. O štai kai paprašai naujos sąskaitos, nes nesutikrinti deklaruoti asmenys ( išsideklaravę) - tai tuoj bus mėnuo kai nei atsakymo į laišką, nei naujos sąskaitos
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų