Spausdinti šį puslapį

Ar mes galime?

Arūnas DUDĖNAS

Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys

Karantinas Lietuvoje užsitęsė, tačiau jis netruks amžinai. Anksčiau ar vėliau virusas bus suvaldytas, karantinas baigsis, bet ne tada, o jau dabar turime galvoti, ką galime padaryti, kad gyvenimas ne tik kuo greičiau grįžtų į įprastas vėžes, bet ir su laiku gerėtų.

Paskelbtas karantinas labiausiai paveikė dirbančiuosius ir darbdavius, kurie tiesiogiai kasdien priklausomi nuo suteiktų paslaugų ir parduotų prekių. Svarbu, kad gyventojai ir verslo įmonės žinotų, kur ir kada gali kreiptis dėl finansinės pagalbos suteikimo, kokias paslaugas ir kokiu būdu gali teikti. Apie tai rašyta daug ir informacijos yra, tik reikia pasinaudoti visomis valstybės teikiamomis priemonėmis, kad būtų galima išgyventi šį sunkmetį.

Visi suprantame, kad ekonomika priklauso ne tik nuo kapitalo, bet ir nuo Lietuvoje dirbančių, uždirbančių ir čia savo pajamas išleidžiančių žmonių. Tad darbingo amžiaus gyventojų gausa turi įtakos ekonomikai, o ekonomikos prikėlimas labai svarbus gyventojų skaičiaus stabilizavimui – tai paskutinius du dešimtmečius yra siekiamybė. Deja, vis nepasiekiama...

Gyventojų skaičiaus stabilizavimas

Prieš uždarant valstybės sienas dėl koronaviruso plitimo, į Lietuvą parvyko dalis emigrantų. Maža dalis. Tie, kurie svečiose šalyse įsitvirtinę darbuose ar įsikūrę su šeimomis, neparvyko. Klausimas, ar nesulauksime dar vienos emigracijos bangos, ypač tų, kas gyvena mažesniuose miestuose ar rajonuose, kaip Ukmergė. 

Kaip tik kovo pradžioje savivaldybėje buvo susirinkusi darbo grupė, kurios užduotis – parengti gyventojų skaičiaus rajone stabilizavimo programą. Užduotis nelengva, tačiau tai, kad reikia imtis aktyvių ir kartais netipinių veiksmų, taip pat yra aišku. Džiaugiuosi, kad po pirmojo pasitarimo šiuo klausimu yra bendras sutarimas. Visų frakcijų atstovai pritaria, kad programa yra reikalinga, o priemonių planas turi būti platus – nuo laisvos ekonominės zonos kūrimo iki ukmergiškių, išsibarsčiusių po pasaulį ir Lietuvą, telkimo. Dabar akivaizdu, kad bus dar daugiau iššūkių ir reikės papildomų įvairiausių priemonių pandemijos padariniams ekonomikai neutralizuoti. 

Grįžtant prie gyventojų skaičiaus ir  žvelgiant į tai, kad visi regionai iki šiol tik traukėsi ir gyventojų juose visąlaik mažėjo, parengti veikiančią programą yra sudėtinga. Mano manymu, tam, kad gyventojų skaičius mūsų rajone augtų, reikalingi keli veiksniai: patrauklios darbo vietos, patogi gyventi infrastruktūra, geras bendras rajono ir miesto mikroklimatas.

Darbo vietų kūrimo skatinimas

Kalbant apie darbo vietas, pirmiausiai reikia atkreipti dėmesį, kad savivaldybė jų nekuria ir negali kurti. Tai verslo priedermė. Tačiau savivaldybė prie to tikrai gali prisidėti, sukurdama palankias sąlygas, kad verslui būtų patrauklu kurtis mūsų rajone. Pradėti būtų galima ir nuo verslo inkubatoriaus, kur naujiems verslams, vadinamiesiems ,,startuoliams‘‘,  būtų suteikiamos ne tik biuro paslaugos, bet visas spektras paslaugų, į kurias įeitų ir teisinė ar buhalterinė pagalba. Kitaip sakant, turim sukurti erdvę, kurioje leistume ir padėtume jaunimui bandyti save ir savo idėjas.

Lygiagrečiai reikia dirbti su savivaldybėje esamų valstybinių žemės sklypų formavimu ir konsolidavimu, kad, galimybei pasitaikius, turėtume jau paruoštus pasiūlymus verslui ateiti. Esant Lietuvos kryžkelėje tarp didžiųjų miestų, manau, būtų tikslinga pagalvoti ir apie laisvos ekonominės zonos kūrimą. Ruošiant šiuos namų darbus yra būtina išnaudoti visus galimus kontaktus, kad pritrauktume tiek vidaus, tiek ir užsienio investuotojus.

Gyvenimo kokybės gerinimas

Kitas svarbus rodiklis, norint atkurti rajono demografiją, yra gyvenimo kokybė. Be geros darbo vietos žmogui yra reikalinga saugi ir patogi aplinka gyventi, auginti vaikus. Ukmergėje vis dar yra jaučiamas gyvenamojo būsto trūkumas. Mano manymu, savivaldybė pati gal ir neturėtų statyti namų, bet gali inicijuoti ir sudaryti palankesnes sąlygas nekilnojamo turto vystytojams pradėti gyvenamųjų namų statybos projektus. Taip pat turime nemažai valstybinių žemės sklypų, kur gali būti vystoma individuali statyba. Tad kodėl gi ne? Kodėl pagal parengtas programas tie sklypai negalėtų būti lengvatinėmis sąlygomis parduodami šeimoms, atsikraustančioms įsikurti ir dirbti į mūsų rajoną.

Gyvenimo kokybės sferoje būtų galima vardinti daug dalykų, svarbių žmogui. Tai kokybiškos medicinos paslaugos, gerai organizuota švietimo sistema, saugumas, patogi infrastruktūra ir panašiai. Keičiantis darbo formoms ir atsirandant vis daugiau galimybių dirbti nuotoliniu būdu, žmonės į Ukmergės rajoną galėtų atvykti būtent dėl to. Kodėl mums netapus pirmuoju rajonu, kurio visose ugdymo įstaigose vaikai būtų maitinami ekologiškai užaugintu maistu? Arba kodėl Ukmergės ligoninė negalėtų tapti pirmąja, pacientus maitinančia išskirtinai sveikesniu maistu? Priėmus tokius sprendimus, kartu būtų galima sukurti ir trumpąją maisto grandinę: maisto produktai į įstaigas atkeliautų pirmiausiai iš vietos ūkininkų. Tai ne tik garantuotų šviežumą, bet tuo pačiu būtų paspirtis ir vietos ūkininkams.

Mikroklimato kūrimas

Geras bendras rajono ir miesto mikroklimatas, mano manymu, labai svarbi gyventojų skaičiaus rajone stabilizavimo programos sudedamoji dalis. Mikroklimatą kuria daug veiksnių. Pirmiausiai, pačių gyventojų žinojimas, pasitikėjimas ir atsakomybė. Tai neatsiranda iš karto, bet to turime siekti.

Tarkime, aš esu ūkininkas, auginantis daržoves Ukmergės darželiui, aš žinau, kad mano užaugintus produktus valgys mano, mano draugų, bendradarbių ar kaimynų vaikai. Vaikai, augantys mūsų visų kartu kuriamoje bendruomenėje. Todėl aš tikrai dėsiu visas pastangas, kad mano teikiami produktai būtų aukščiausios kokybės. Taip pat, leisdamas vaiką į mokyklą, aš žinosiu, kad jis valgo Petro obuolius, Genutės daržoves ir pan. Aš būsiu ramus, kad mano vaikas valgo sveiką maistą. Taigi, pasitikėjimas vienų kitais ir visa bendruomene yra labai svarbus ir tokį pasitikėjimą reikia kurti.

Kalbant apie jaunąją kartą, žmonių mąstymas ir elgsena kinta. Šiuolaikinis jaunimas nebūtinai rinksis darbą ten, kur gali daugiau uždirbti, o ten, kur gali geriausiai save realizuoti. Mūsų pareiga – užtikrinti tokią aplinką.

Ukmergiškių idėjų išgirdimas

Vienas mano pažįstamas pasiūlė idėją – sako: „Arūnai, būtų šaunu, jei visą Ukmergę paverstume atviru muziejumi. Tai būtų didžiausias muziejus pasaulyje.“ Jis trumpai išdėstė, kaip tai būtų galima įgyvendinti, nereikalaujant didelių lėšų.

Kodėl gi ne? Jei norime pasiekti kažko daugiau, privalome išplėsti mąstymo lauką. Jei ir jūs turite minčių ir idėjų, pasidalykite jomis viešai ar parašykite man elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Su manimi galite susisiekti telefonu 8 620 52500.

Kaip Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys, įsipareigoju jūsų pasiūlymus nešti į viešumą ir inicijuoti jų svarstymą tiek savivaldoje, tiek visuomenėje.

Dabartines negandas, visi susitelkę ir elgdamiesi atsakingai, tikrai išgyvensime ir būsime sustiprėję.

Likime sveiki ir saugokime vieni kitus.

Užs. Nr. 228

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)