Spausdinti šį puslapį

Atnaujins paminklą „Lituania Restituta“

Paminklas „Lituania Restituta“ iki šiol nebuvo remontuotas.  Dainiaus Vyto nuotr. Paminklas „Lituania Restituta“ iki šiol nebuvo remontuotas. Dainiaus Vyto nuotr.

Kęstučio aikštėje stovintis Lietuvos Nepriklausomybės paminklas „Lituania Restituta“ netrukus bus atnaujintas. Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas ir UAB „Losrita“ direktorius Tomas Karpavičius pasirašė šio kultūros paveldo objekto restauravimo darbų rangos sutartį.

Ukmergės rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad bendra projekto vertė – 18 tūkst. eurų. UAB „Losrita“ darbus atliks pagal interjero studijos „Spalvų dermė“ 2017 metais parengtą tvarkybos darbų projektą.

„Spalvų dermė“ architektė Rūta Valainienė paminklo būklę prieš trejus metus įvertino patenkinamai. Pasak jos, paminklo paviršius gerokai pakenktas drėgmės ir druskų.

Dėl kritulių ir gruntinės drėgmės betono paviršiuje atsirado mikroįtrūkimų, per kuriuos į vidų pateko vanduo ir prasidėjo cementinio skiedinio korozija, buvo išplautas kalcio oksidas – matomi balti nuvarvėjimai.

16,7 metro aukščio ir apie 550 tonų sveriantį paminklą numatoma nuvalyti smėliasrove ir hidrofobizuoti, paviršių apdoroti specialiomis medžiagomis, o po to, siekiant, kad nepatektų drėgmė, dvi savaites paminklas bus uždengtas. Tvarkybos projekte siūloma pašalinti sutrūkinėjusį, pakenktą betoninį paviršių nuo postamentinės paminklo dalies, nuo pakopų nuardyti teracinį paviršių, pašalinti aplink paminklą pasodintus krūmus, o vietoj jų įrengti „kvėpuojančią“ nuogrindą su drenuojančia membrana ir taip sumažinti gruntinės drėgmės patekimą į paminklą.

UAB „Losrita“ darbus planuoja atlikti per 3 mėnesius.

Paminklas „Lituania Restituta“ buvo pastatytas 1930 metais pagal Liudo Truikio projektą. Jis iškilo miesto visuomenės aukomis, minint 12 metų Lietuvos nepriklausomo gyvenimo sukaktuves. 1951 metais Nepriklausomybės paminklas buvo nugriautas ir obelisko dalys čia pat, aikštėje, užkastos. 1989-ųjų pavasarį liekanos atkastos, o 1990 metų vasario 16 d. atidengtas pagal skulptoriaus Eriko Varno projektą atstatytas paminklas.

Paminklas iki šiol nebuvo remontuotas. Pastaraisiais metais tvarkymo darbai vis buvo atidėliojami, laukiant miesto centro rekonstrukcijos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)