Teismas priėmė politikams palankų sprendimą

Valdas Mikalajūnas ir Romas Pivoras tęs darbą savivaldybės taryboje.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Valdas Mikalajūnas ir Romas Pivoras tęs darbą savivaldybės taryboje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė Ukmergės savivaldybės tarybos nariams Valdui Mikalajūnui ir Romui Pivorui palankų sprendimą. Nustatė, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos priimtas sprendimas dėl mandatų panaikinimo yra neteisingas. Tai – pirmas toks atvejis Lietuvoje.

Sprendimą dėl Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narių Valdo Mikalajūno (Visuomeninis rinkimų komitetas „Tavo Ukmergė“) ir Romo Pivoro (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė liepos pabaigoje.

„Ukmergės žiniose“ rašėme, kad VRK sprendimas priimtas vadovaujantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pakeitimais, įsigaliojusiais metų pradžioje.

VRK sprendimo išvadoje teigiama, kad V. Mikalajūnas ir R. Pivoras, eidami VšĮ Ukmergės ligoninės ir Ukmergės PSPC stebėtojų tarybų narių pareigas ir jų neatsisakydami, pažeidė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 91 str. 1 dalį.

Joje nurodoma, kad savivaldybės tarybos nario pareigos yra nesuderinamos su tos viešosios įstaigos ar įmonės, kurios savininkė ar viena iš dalininkų yra savivaldybė, vienasmenio vadovo, kolegialaus valdymo ir kito organo nario pareigomis.

Svarstė formaliai

VRK sprendimą, panaikinusį mandatus, savivaldybės tarybos nariai V. Mikalajūnas ir R. Pivoras apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Ir štai sulaukė palankaus sprendimo.

V.Mikalajūnas pažymėjo, kad įstatymų normos viena kitai prieštarauja, o įstatymo pakeitimai, į kuriuos turėjo reaguoti, nebuvo išaiškinti.

Politikas akcentavo, kad į sveikatos priežiūros įstaigas jie buvo deleguoti rajono savivaldybės tarybos sprendimu, tad ir atšaukti iš pareigų teisę turi tik taryba, priimdama naują sprendimą.

Politikai nebuvo informuoti apie klausimo svarstymą VRK ir į posėdį liepos 23 d. nepakviesti. Pranešimas apie posėdį gautas liepos 22 d. Sužinoję apie posėdį, abu tarybos nariai prašymus atšaukti juos iš nesuderinamų pareigų pateikė tą pačią dieną.

Teismo išvadoje rašoma, kad VRK sprendimas prieštarauja gero administravimo principui, nes pareiškėjas ėmėsi veiksmų, siekdamas įgyvendinti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 91 str. 1 dalies nuostatas, tačiau iki ginčijamo sprendimo priėmimo savivaldybės tarybos sprendimas deleguoti tarybos narius į stebėtojų pareigas, nebuvo atšauktas.

Konstatuojama, jog tai įvyko ne dėl neteisėtų pareiškėjų veiksmų. Komisija sprendimą priėmė, neįvertinusi aplinkybės, kad tarybos nariai pateikė prašymus atšaukti juos iš nesuderinamų pareigų, todėl teismas teigia, kad sprendimas negali būti pripažintas pagrįstu ir teisėtu. VRK sprendimas, kuriuo tarybos narių pažymėjimai buvo pripažinti negaliojančiais, teismo nutartimi panaikintas. Teismo sprendimas neskundžiamas.

Beprecedentis atvejis

Norėdami pranešti apie savivaldybės tarybos narių laimėjimą, rajono vadovai praėjusią savaitę, penktadienį, surengė spaudos konferenciją. Patys tarybos nariai į ją nebuvo pakviesti. Vėliau stebėjosi, kad šiuo klausimu neturėjo galimybės pasisakyti.

Pasak rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno, šis teismo sprendimas – didelis laimėjimas, nes iki šiol dar nėra buvę atvejo, kad VRK panaikinus mandatą, jis būtų atstatytas teismo.

VRK jau buvo paskelbusi, kas pakeis mandatų netekusius tarybos narius. Vis dėlto savivaldybės taryboje laisvų vietų jiems neatsirado.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # Gyventojas 2020-08-20 13:33
Norėdami pranešti apie savivaldybės tarybos narių laimėjimą, rajono vadovai praėjusią savaitę, penktadienį, surengė spaudos konferenciją. Patys tarybos nariai į ją nebuvo pakviesti. Vėliau stebėjosi, kad šiuo klausimu neturėjo galimybės pasisakyti.

Pasak rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno, šis teismo sprendimas – didelis laimėjimas, nes iki šiol dar nėra buvę atvejo, kad VRK panaikinus mandatą, jis būtų atstatytas teismo

Labai įdomiai pastraipos mąstančių gyventojų skaitymui ... Jos viską pasako apie santykius tarybos narių
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Oooo 2020-08-22 22:07
СДД - сожрите друг друга
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # ### 2020-08-20 20:19
Bet kokios nuotraukos...nualinti veidai darbu žmonių labui...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Keista 2020-08-21 17:25
Į stebėtojus jie nesiprašė (nerašė prašymų, bet sutiko, tačiau prašymas ir sutikimas yra skirtingi dalykai!), juos delegavo Taryba, tai gavusi iš VRK žinią, Taryba turėjo nedelsiant atšaukti (pripažinti savo sprendimą negaliojančiu). Taryba šito nepadarė ir pavertė juos atpirkimo ožiais.
Ar reikėjo jiems atsisakymą rašyti, jeigu jie nerašė prašymo?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+8 # O kas 2020-08-21 19:03
Tarybai vadovauja? Atsakingas už tarybos veiklą?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Vvvv 2020-08-22 21:10
Cituojamas O kas:
Tarybai vadovauja? Atsakingas už tarybos veiklą?

Meras
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # Juristas 2020-08-22 10:06
O tai juk yra juridinis skyrius juk. Net ten nežino? Keista...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # Oooo 2020-08-22 22:05
Ten tik iskaba yra ...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų