Siesikų dvarą nutarė restauruoti

Ukmergės politikai nutarė teikti paraišką Siesikų dvaro antro aukšto restauravimui. Šis sprendimas savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimtas po ilgų svarstymų, ar dvaro restauravimas tikrai yra būtiniausias dalykas šiuo sudėtingu ekonominiu laikotarpiu.

 Sprendimo projekte buvo siūloma teikti Kultūros paveldo departamentui paraišką „Dėl Nekilnojamųjų ir kilnojamųjų kultūros vertybių išsaugojimo darbų finansavimo“ valstybės saugomų kultūros paveldo objektų ar kitų kultūros paveldo objektų tvarkybos (konservavimo, restauravimo, remonto) darbų finansavimui gauti.  Savivaldybės įsipareigojimas – padengti 30 proc. projekto įgyvendinimui reikalingų išlaidų.

Siesikų dvaro sodyba yra paskelbta nacionalinės reikšmės archeologiniu, istoriniu, inžineriniu, architektūriniu ir dailės kultūros paveldo objektu. Šiuo metu visiškai restauruotas pirmas dvaro aukštas, sutvarkytas rūmų parkas, pritaikytas lankymui dvaro bravoras.

Numatomi konservavimo darbai: autentiško renesanso laikotarpio tinko su ant jo išlikusiais dažų sluoksniais, židinių, kupolo vietų  konservavimas.

Restauravimo darbai: sienų ir angokraščių dažymas; židinių, lubų, grindų dangos restauravimas keraminėmis plytelėmis; langų ir langinių restauravimas, bokšto patalpos sutvarkymas.

Pagal UAB „Projektavimo ir restauravimo institutas“ parengtą projektą, visų tvarkybos darbų kaina – 677 739 Eur, savivaldybės indėlis sėkmės atveju būtų 203 321 Eur. Likusios sumos būtų prašoma iš Kultūros paveldo departamento.

Kitas su Siesikų dvaru susijęs pasiūlymas – teikti Kultūros paveldo departamentui paraišką „Dėl Nekilnojamųjų ir kilnojamųjų kultūros vertybių išsaugojimo darbų finansavimo“ dailės vertybių konservavimo ir restauravimo darbų finansavimui gauti.

Jei projektas būtų patvirtintas, savivaldybė taip pat padengtų 30 proc. reikalingų išlaidų.

Pagal UAB „Opus Optimum“ atliktus polichrominius tyrimus ir parengtą konservavimo-restauravimo programą, visų išsaugojimo darbų kaina – 449 725 Eur, savivaldybės indėlis būtų 134 917 Eur. Likusia dalimi būtų prašoma prisidėti Kultūros paveldo departamento.

Informaciją dėl Siesikų dvare vasarą atliktų polichrominių tyrimų pateikė „Opus Optimum“ restauratoriai Indrė Valkiūnienė ir Aidonas Valkiūnas.

„Tai – vienas unikaliausių objektų Lietuvoje. Šito krašto perlas – renesanso laikų pilis“, – kalbėjo restauratoriai.

Pasakojo, kad išlikusi sienų tapyba Siesikų dvaro rūmų antrajame aukšte yra visiškai unikali, tai itin reti mitologinės tematikos ir kitų siužetų XVII a. sienų tapybos pavyzdžiai Lietuvoje.

Tačiau tapybos būklė gana prasta, reikalaujanti atidaus ir kruopštaus konservavimo nedelsiant.

Antro aukšto patalpos, kur yra išlikusios originalios tapybos, kol kas nėra visiškai įrengtos, nėra langų, grindų dangos, neužbaigtas lubų ir sienų tvarkymas. Autentiškas tinkas vietomis atšokęs nuo mūro, labai sutrūkinėjęs, o tapybos dažų sluoksniai trapūs ir lengvai pažeidžiami.

„Renesanso metu būdavo ištapomos visos plokštumos. Viskas buvo atliekama tapyba – net ir šilko audinių raštai. Lietuvoje vienos rankos pirštų užtektų tokiems XVII a. tapybos pavyzdžiams“, – kalbėjo restauratorė I. Valkiūnienė.

„Turit nuostabų objektą rajone – unikalus renesanso pavyzdys. Sutvarkius ir konservavus statybą, restauravus erdves, jis bus dar garsesnis“, – sakė viešnia.

Savo nuomones pilies klausimu išsakė savivaldybės tarybos nariai.

Audronė Augustėnienė (TS-LKD) pasvarstė, kad tai perdėtos prabangos projektas – „vertindami rajono biudžetą ir atsakomybę prieš gyventojus, turėtume pirma pasirūpinti gyventojų gerove, o tik tada imtis prabangos projektų“.

Jos bendrapartietis Kęstutis Zinkevičius antrino, kad 98 proc. Ukmergės gyventojų nėra patenkinti infrastruktūra – reiktų pirma šiuos klausimus išspręsti. Be to, biudžete yra milijono euro skylė, ne laikas dabar „pirkti mersedesą“.

Meras Rolandas Janickas ragino balsuoti už projektą – juk, prieš pasirašant sutartį, dar turėsim galimybę spręsti ir diskutuoti. Kalbėjo, kad dvaras – tęstinis projektas, o žmonės politikus ir išrenka, kad šie matytų truputį toliau.

Arvydas Pėšina (Darbo partija) pažymėjo, kad rūpinimasis istorija leidžia mums būti šalies patriotais. Jei dabar nieko nedarysime, po 10 metų gal jau nebeliks ką saugoti, juk tapyba, be stogo stovėjusi dešimtmetį, yra labai trapi, byranti. Bendrapartietis Ramūnas Nanartavičius tęsdamas mintį apie pavyzdžiu paimtą „mersedesą“ sakė, kad jį jau turim – reikia tik suremontuoti.

Socialdemokratas Valdas Petronis priminė dvaro perėmimo savivaldybės žinion prieš dvejus metus istoriją. Dar tada kėlė klausimą, kas bus jei jį perimsim. Tada lengvabūdiškai kalbėta, kad tvarkysim ūkio būdu. Bet dabar matom, kad galutinė kaina didžiulė.

Bendrapartietis Arūnas Dudėnas antrino, kad tokiu išskirtiniu objektu turėtų rūpintis valstybė. Bet jau atsiimdami jį žinojome, kad turėsime tvarkytis patys.

Vidmantas Krikštaponis (Darbo partija) ragino žvelgti į pilies unikalumą – „turime nenugludintą deimantą. Ar asfalto gabalas atstos pilį?“

Romas Pivoras (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) taip pat priminė objekto perėmimo istoriją – jau tada siūlė, kad būtų parengta šio objekto įveiklinimo programa.

Justas Šakalys (TS-LKD) atkreipė dėmesį į koronavirusą, kurio suvaldymui reikės papildomų lėšų. Mano, kad per metus ar dvejus nieko baisaus piliai nepasidarytų.

K.Zinkevičius pasiūlė klausimų svarstymą atidėti. Tačiau palaikymo nesulaukė. Balsuojant, pritarta siūlomiems projektams.


Įtempiamos lubos Vilniuje gera kaina Ferentina.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų