Spausdinti šį puslapį

Paviršinių nuotekų tinklai – ir patogumui, ir ekonomikai

P. Cvirkos gatvėje vyksta darbai.  Gedimino Nemunaičio nuotr. P. Cvirkos gatvėje vyksta darbai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės gatvėse iškastos gilios duobės, o aplink jas burzgianti technika užduoda gyventojams klausimų – kokios paieškos čia vyksta, kokie tai darbai ir kam jie reikalingi?

UAB „Ukmergės vandenys“ direktorius Rimas Arlinskas sako, kad jų įmonė šiuo metu įgyvendina projektą, kuriuo mieste įrengiami paviršinių nuotekų tinklai.

Jie reikalingi tam, kad surinktų lietaus vandenį ir gatvėse netelkšotų balos. Jei nėra paviršinių nuotekų tinklų, po smarkesnio lietaus vanduo užpila gyventojų rūsius bei subėga į nuotekų tinklus. O tai įmonei – papildomos išlaidos, nes galingais įrenginiais tenka valyti gerokai didesnius kiekius nuotekų.

Pasak direktoriaus, surinktas paviršinis vanduo taip pat yra valomas. Tačiau filtrai yra gerokai paprastesni. Paviršinį vandenį svarbiausia yra išvalyti nuo naftos taršalų. Taip pat nuo smėlio, žemių. Išvalytas vanduo subėga į upelius, o paskui – į Šventąją.

R.Arlinskas pasakojo, kad vienas didžiausių paviršinių nuotekų valymo įrenginių stovi ten, kur Vasario 16-osios gatvė remiasi į Kranto gatvę.

Nuo skardžio vamzdžiu į Ukmergėlės upelį tekantis vanduo yra surinktas iš paviršinių nuotekų.

Pasak R. Arlinsko, Ukmergės mieste yra nutiesta daugiau nei 200 kilometrų buitinių nuotekų tinklų, vandentiekio tinklų yra 214 kilometrų, o štai paviršinių nuotekų – kol kas tik per 100 kilometrų. Siekiamybė yra, kad visų trijų ilgis mieste būtų vienodas.

„Ukmergės vandenų“ direktorius pasakojo, kad šiuo metu įgyvendinamas projektas „Paviršinių nuotekų tinklų statyba ir rekonstravimas Ukmergės mieste“, finansuojamas ES struktūrinių fondų ir rajono savivaldybės lėšomis.  

Darbus atlieka UAB „Geovizija“, su kuria praėjusių metų pabaigoje buvo pasirašytos dvi rangos darbų sutartys.

Pasak direktoriaus, darbai jau įpusėjo – nutiesti paviršinių nuotekų tinklai numatytose Tvenkinių ir Jogailos gatvių atkarpose, artėja prie pabaigos tinklų statyba Linų, Malkų, Dirvonų, Vilties gatvėse.

Lapkritį pradėta tinklų statyba Mindaugo ir P. Cvirkos gatvėse ir, jei neatsiras nenumatytų trukdžių, rangovas darbus šiose gatvėse numato užbaigti iki gruodžio vidurio.

„Vamzdynų tiesimas, kur leidžia sąlygos, atliekamas uždaru būdu. Iškasos daromos tik technologinėms duobėms vamzdžių įtraukimui ir atšakų iki vandens surinkimo šulinėlių įrengimui“, – aiškina direktorius

Planuojama dar šiemet darbus perkelti į Dukstynos mikrorajoną. Čia bus įrengiami paviršinio vandens surinkimo tinklai prie daugiabučių. Paviršinių nuotekų tinklų statyba Gruodžio 17-osios gatvėje nusikels į ateinančius metus. Visi pagal sutartis su UAB „Geovizija“ numatyti darbai turės būti užbaigti kitą vasarą.

Pasakojo, kad pagal dar vieną rengiamą projektą paviršinių nuotekų tinklų įrengimas numatytas ir Vilniaus gatvėje.

Įgyvendinant projektą, daugeliu atveju susidaro nepatogumai vairuotojams ir praeiviams, tad prašoma visų supratingumo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)