Spausdinti šį puslapį

Renovuoti siūloma pasitelkus verslo paramą

Ukmergės rajono savivaldybės planuose – renovuoti iš karto penkias rajono ugdymo įstaigas, pasinaudojant verslo parama.

Šie planai buvo pristatyti savivaldybės tarybos nariams.

Sumanymo esmę pateikė dokumentų rengimo konkursą laimėjusios advokatų kontoros „Glimstedt“ advokatas Feliksas Miliutis.

Jis informavo apie švietimo įstaigų energetinio efektyvumo didinimo projektą, kurio partnerystės forma – valdžios ir privataus verslo.

Pasakojo, kad renovavimui parinkti penki – lopšelio-darželio „Eglutė“, Taujėnų, Vidiškių, Užupio ir Dukstynos pagrindinių mokyklų – pastatai.

Jie esą parinkti, nes juose yra žemesnė temperatūra nei pagal higienos normas.

Pagrindiniu siekiu taptų 50 proc. sumažinti šilumos suvartojimą jų apšildymui. Taip pat – modernizuoti pastatų apšvietimą.

Visą šį didžiulį projektą įgyvendintų – ruoštų dokumentus, samdytų rangovus ir su jais atsiskaitytų – ne savivaldybė, o verslininkai.

Už įgyvendintą projektą savivaldybė su jais atsiskaitytų per aštuoniolika metų.

Advokatas F. Miliutis pasakojo, kad buvo atliktas energijos vartojimo auditas, parengti investiciniai projektai ir gautos išvados, kad projektą įgyvendinti tikslinga.

Tačiau visa tai – tik parengiamieji etapai. Šis sudėtingas kompleksinis projektas bus teikiamas savivaldybės tarybos svarstymui.

Jau dabar aišku, kad pasiūlymas sulauks daug įvairių politikų diskusijų.

Pristatymo metu savivaldybės tarybos nariai svarstė apie sumanymo tikslingumą, apie tai, kodėl parinkti šie, o ne kiti pastatai, kodėl būtent šios investicijos reikalingos ir ar nenutiks taip, kad renovuoti švietimo įstaigų pastatai po kelerių metų ištuštės – nebeliks kam juose mokytis. Juk būtent tokios tendencijos ir yra kaimų vietovėse – pastatai renovuojami, o vėliau mokyklos uždaromos.

Po posėdžio pakalbintas rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas patikino, kad kol kas šiam projektui savivaldybė neišleido nė euro.

Visi parengiamieji situacijos analizės darbai atlikti pasinaudojant ES lėšomis. Tačiau, esą tai ir viskas – jokios sutartys su savivaldybe nėra pasirašytos.

Direktoriaus teigimu, lemiamą žodį šiuo klausimu turės tarti savivaldybės taryba. Ir tai bus jau kitais metais.

„Tikrai nesistengsime šio klausimo prastūminėti, viską turėsime labai gerai apsvarstyti“, – sakė direktorius.

Panašių partnerystės su verslu projektų iki šiol mūsų savivaldybė nėra įgyvendinusi, nors tokių planų būta. Panašiu principu, kuomet investuotų verslas, o savivaldybė per keliolika metų išsipirktų, anksčiau planuota suremontuoti kelias miesto gatves. Tačiau, įvertinus galutinę kainą, sumanymo buvo atsisakyta.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)