Patvirtintas deficitinis rajono biudžetas

Savivaldybės tarybos posėdis – virtualioje erdvėje. Savivaldybės tarybos posėdis – virtualioje erdvėje.

Praėjusią savaitę vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo visi 25 tarybos nariai. Pagrindinis posėdžio klausimas – svarbiausiu dokumentu vadinamo 2021 m. Ukmergės rajono savivaldybės biudžeto tvirtinimas. Jam pritarta be didesnių diskusijų.

Vietos savivaldos įstatyme numatyta, kad savivaldybės biudžeto tvirtinimas yra išimtinė savivaldybės tarybos kompetencija.

Sausio mėnesį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje metų biudžeto projektą pristatė savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas. Po to dėl įvairioms sritims skiriamų lėšų komitetuose diskutavo savivaldybės tarybos nariai. 

Šiame posėdyje tvirtinimui teikiamą biudžetą pristatė savivaldybės tarybos Biudžeto ir ekonominės plėtros komiteto pirmininkas Kęstutis Zinkevičius.

Teiktas tvirtinti 2021 m. biudžetas – 47 mln. 802,2 tūkst. Eur pajamų ir 48 mln. 412,6 tūkst. Eur asignavimų išlaidoms ir turtui įsigyti.

Pasak K. Zinkevičiaus, projekto svarstymo komitetuose laikotarpiu gauta informacija, kad iš valstybės biudžeto Ukmergės savivaldybei skirta 55 tūkst. Eur pasirengti galimai Astravo atominės elektrinės avarijai. Lėšos skirtos Operacijų centro patalpų įrengimui. 13 856 Eur skirta konsultacijoms mokiniams, patiriantiems mokymosi sunkumų, finansuoti. Šių lėšų paskirstymas įstaigoms įtrauktas į savivaldybės biudžetą atskiru priedu.

„Dėl nesibaigiančios COVID-19 pandemijos labai sudėtinga būti tikriems, kaip pavyks įgyvendinti planuojamus biudžeto rodiklius. Pernai Vyriausybė priėmė sprendimą nemažinti tiek valstybės, tiek savivaldybių biudžetų išlaidų. Kadangi nebuvo vykdomi gyventojų pajamų mokesčio surinkimo planai, savivaldybėms buvo suteiktos paskolos laikinam pajamų trūkumui padengti.

Iki balandžio Vyriausybė priims sprendimą dėl šiemet negautų pajamų kompensavimo. Šios lėšos bus skirtos suteiktos trumpalaikės paskolos daliniam dengimui. Kita paskolos dalis bus padengta iš nepanaudotų praėjusių metų biudžeto pajamų, kadangi pajamos už 2020 m. į savivaldybės biudžetą buvo pervedamos iki sausio 10 d.“, – posėdyje kalbėjo K. Zinkevičius.

Akcentavo, kad atsižvelgiant į susidariusią nepalankią ekonominę situaciją, savivaldybėms leista skolintis daugiau nei planuojama grąžinti. Ši galimybė leis skirti daugiau lėšų susisiekimo infrastruktūros plėtrai ir įgyvendinti prisiimtus įsipareigojimus, susijusius su aplinkkelio statyba, t. y. įgyvendinti Linų gatvės rekonstrukciją bei Kauno gatvės rekonstrukciją, įrengiant žiedinę sankryžą.

Tačiau skiriamos lėšos sudaro tik dalį reikalingų, todėl savivaldybės administracija turės įdėti pastangų, kad būtų gautas tikslinis finansavimas iš valstybės biudžeto.

„Tikimasi, kad šįmet bus užbaigti viešųjų erdvių tvarkymo projektai, įsibėgės buvusio karinio miestelio erdvių sutvarkymas, todėl kitais metais galbūt atsiras galimybė daugiau lėšų skirti gatvių ir kelių tvarkymui ir priežiūrai. Kol kas dar nėra žinoma, kiek bus skirta iš valstybės biudžeto kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimui, tačiau prognozės nėra džiuginančios – kalbama, kad lėšos gali būti 10–15 proc. mažesnės nei praeitais metais“, – sakė komiteto pirmininkas.

Vardijo, kad kaimo seniūnijoms kelių ir gatvių priežiūrai, sniego valymui skirta 220 tūkst. Eur, praeitais metais buvo skirta 200, tūkst., užpernai – 185 tūkst. Eur. Lėšos skiriamos atsižvelgiant į kelių ilgius bei dangą.

Tikisi, kad administracijai teks peržiūrėti biudžeto asignavimus, jog būtų užtikrinta kokybiška kelių priežiūra.

Planuojamas proveržis ir tvarkant kiemus. Susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų daugiabučių gyvenamųjų namų kvartaluose statybos, rekonstravimo ir remonto darbams iš savivaldybės biudžeto šiemet skirta 200 tūkst. Eur.

Paskirstyta programoms

Savivaldybės biudžete asignavimai skiriami 9 programoms vykdyti. Didžiausia lėšų dalis tenka Žinių visuomenės plėtros programai – beveik 19,5 mln. Eur (36,8 proc.) išlaidų.  Sveikatos apsaugos ir socialinės paramos programai skirta 7,8 mln. Eur (14,8 proc.), Smulkaus ir vidutinio verslo bei turizmo plėtros programai – 6,8 mln. Eur, Viešosios infrastruktūros plėtros programai – apie 3,8 mln. Eur.

Svarstant biudžeto projektą komitetuose, tarybos nariai diskutavo dėl programų, projektų ir atskirų priemonių finansavimo. Teikiamame balsavimui projekte savivaldybės administracija pakoregavo ES projektų finansavimui numatytų lėšų paskirstymą tarp atskirų projektų bei Kultūros paslaugų plėtros programos atskirų priemonių finansavimą.

Biudžeto ir ekonominės plėtros komitetas, apsvarstęs, pritarė pasiūlymams skirti papildomų lėšų šioms Kultūros paslaugų plėtros programos priemonėms finansuoti: Literatūrinės Vlado Šlaito premijos konkurso organizavimo programai papildomai skirti 300 Eur – vietoj 1 700 skirti 2 000 Eur.

„Žydinčios vyšnios šakelės“ premijos konkurso organizavimo programai papildomai skirti 400 Eur – vietoj 600 skirti 1 000 Eur.

Lėšos skirtos 700 Eur sumažinus asignavimus iš savivaldybės biudžeto palūkanų dengimui.

Papildomai 4 000 Eur skirta Leidybinės veiklos programai „Eskizai“.

Balsuojant, deficitiniam kitų metų biudžetui pritarta.

Melioracijos darbai

Posėdyje, balsuojant, taip pat patvirtinta Ukmergės rajono savivaldybės 2021 metų melioracijos darbų programa.

Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo Salvijaus Stimburio pristatytoje programoje iš viso melioracijos darbams numatyta 259 000 Eur.

Aplinkosauga

Patvirtinta Ukmergės rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2020 metų priemonių vykdymo ataskaita bei rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2021 metų sąmata.

2020 metų sąmatos išlaidų dalyje skirtos nepanaudotos lėšos,  lėšų likutis ar viršplaninės lėšos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu gali būti paskirstytos kitoms programos priemonėms finansuoti.

Patvirtino tvarkas

Patvirtinta Kompensacijų dėl nuostolių, patiriamų dėl specialiųjų žemės naudojimo sąlygų taikymo nustatytose Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme nurodytose teritorijose, kai šie nuostoliai atlyginami iš Ukmergės rajono savivaldybės valdomų juridinių asmenų lėšų, apskaičiavimo ir išmokėjimo metodika.

Nevyriausybinių organizacijų

Savivaldybės tarybos nariams pritarus, bus patvirtinti naujos redakcijos Nevyriausybinių organizacijų projektų atrankos konkurso nuostatai.

Prioritetinis sąrašas

Patvirtintas Susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų daugiabučių gyvenamųjų namų kvartaluose statybos, rekonstravimo ir remonto prioritetinis sąrašas.

Skelbiama, kad sudarius sąrašą bus aiški darbų vykdymo eilės tvarka. Taip pat atsiras aiškumas  realios galimybės atlikti susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų daugiabučių namų kvartaluose statybos, rekonstravimo ir remonto, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims, darbus.

Susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų daugiabučių gyvenamųjų namų kvartaluose statybos, rekonstravimo ir remonto, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims, tvarkos aprašas numato, kad darbo grupė balų mažėjimo tvarka sudaro prioritetinį sąrašą, kuris yra tikslinamas ir papildomas kiekvienais metais iki vasario 1 d. Prioritetinį sąrašą tvirtins savivaldybės taryba.

Iš viso praėjusią savaitę politikų patvirtintame sąraše – 81 daugiabučių namų kiemas. Kiekvienam iš jų skirtas balų skaičius. Sąrašo viršuje rikiuojasi Jaunimo g. 9, Jaunimo g. 23, Vytauto g. 98 adresai. Toliau – Žiedo g. 3, Veterinarijos g. 2, Veterinarijos g. 6...

Sąrašą baigiantys adresai: Kauno g. 41, Vasario 16-oji g. 51, Miškų g. 33, V. Kudirkos g. 3.  Jie surinko mažiausią balų skaičių.

Posėdžio metu taip pat suteikta savivaldybės tarybos nariams aktuali informacija.

Neapsieita ir be sveikinimų. Tęsiant tradiciją pagerbti gimtadienius mininčius kolegas, šįkart pasveikintas jubiliatas – 50-ąjį gimtadienį neseniai šventęs tarybos narys Valdas Petronis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+10 # @ 2021-02-25 11:04
Ziniu visuomenes pletros programa - taip dabar vadinasi lesos skirtos valdzios ir biudzetininku islaikymui. Naujakalbe, naujjadarai.Galima butu dar ir angliskai parasyti.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # w 2021-02-25 14:16
Paraso taip, kad niekas nesuprastu, ir nekiltu nereikalingu klausimu.Cia kaip sifruote- tik saviems.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # pala 2021-02-25 12:30
Tai sutaupė per 2020 m. 2.4 mil eur !!!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+8 # kk2 2021-02-25 12:33
nuo kada žmonės privalo investuoti į svetimą, valstybės turtą? komunikacijos priklauso valstybei keliai, aikštelės, šaligatvei ir pilietis investaes į svetimą turtą bendrasavininku netaps. Durniai tegu ir prisideda.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # Jie 2021-02-26 07:07
Nori kad gyventojai uz viska mokėtų čia tas pats kas kokį nuoma ir tikisi kad savininku tapsi aš gudrus bet yra dar gudresniu :D :lol: :D
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # Tai 2021-02-26 13:13
jie taip su Miesto energija norėjo padaryt, bet pačius išdūrė!!!! Todėl investuoti į valstybės turtą be sutarties, investicijos sutarties tai but paskutiniam durnium! Ir dar grynais, i sasvinuka... :P :P :P
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # Taip 2021-02-26 10:10
Svarbiausia - saves nenuskriausti, kas ir padaryta.Daugiau kaip trecdalis biudzeto- biurokratams ir biudzetininkams.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų