Spausdinti šį puslapį

Pedagogai skiepijami, o mokyklose diegiamos naujovės

Vasario viduryje pradėtą mokytojų vakcinaciją planuojama baigti iki kovo pabaigos. Rajone pirmąja vakcina jau paskiepyti du trečdaliai pedagogų, patekusių į prioritetines grupes. Kol dirbama nuotoliniu būdu, mokyklos diegia naujoves, susijusias su ugdymo aplinkos skaitmenizavimu.

Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas informavo, kad į tikslines skiepijimo grupes pateko ikimokyklinio, priešmokyklinio ir mokyklinio pradinio ugdymo pedagogai bei psichologinės pagalbos darbuotojai.

Švietimo įstaigose paskiepytųjų dalis skiriasi. Bendrai rajono mastu, kovo 3 d. duomenimis, du trečdaliai pedagogų jau paskiepyti pirmomis vakcinos dozėmis.

Pagal nustatytą tvarką pagrindinio ir vidurinio ugdymo pedagogai į tikslines grupes nėra įtraukti, tačiau visi pedagogai turės galimybę testuotis. Baigus skiepyti numatytas tikslines grupes pagal visus patvirtintus prioritetus, numatoma, kad vakcina taps prieinama masiškai.

Dėl galimybių mokiniams grįžti į mokyklas, V. Kalinas sakė, kad šiuo klausimu negauta jokių tikslių nurodymų, tik nuolat transliuojama žinia, kad pirmieji į klases galės sugrįžti pradinukai ir abiturientai. Kada tai bus, nėra aišku.

Ar tokia galimybė atsiras iki Velykų ar po jų – nėra jokių duomenų. Tai priklausys nuo situacijos. „Grįžimas į klases susijęs ne su datomis, o su sergamumo ir naujų nustatomų viruso užsikrėtimo atvejų rodikliais“, – sakė skyriaus vedėjas. Tad tėvai neturėtų atmesti galimybės, kad šiuos mokslo metus teks užbaigti nuotoliniu būdu.

V.Kalinas paminėjo, kad tiek rajone, tiek šalies mastu yra siūlymų, kad mobiliuosiuose punktuose dėl COVID-19 pasitikrinę abiturientai, turintys neigiamus atsakymus, galėtų gauti gyvas konsultacijas.

Skyriaus vedėjo duomenimis, į rajono ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes jau sugrįžo virš 50 proc. ugdytinių.

Didėja ir vaikų, besimokančių nuotoliniu būdu iš mokyklų, skaičius. Netrukus bendras jų skaičius rajone perkops šimtą. Kaip pastebi pedagogai, daliai jų tokiose grupėse mokytis sekasi geriau nei iš namų, jie sėkmingai šalina prieš tai atsiradusias spragas.

Skaitmenizuotos aplinkos

Kol mokslai vyksta nuotoliniu būdu, ugdymo įstaigose – nemažai atnaujinimo darbų. Pasak V. Kalino, pokyčiai labai įvairūs, daugelyje įstaigų susiję su skaitmenizavimu ir šiuolaikinių technologijų įvedimu.

Dalyje mokyklų įgyvendinami pilotiniai skaitmenizavimo plėtros projektai, susiję su duomenų apsaugos, nuotolinio mokymo kriterijų ir kitais sprendimais. Vedėjo teigimu, šios mokyklos turi išsigryninti aiškias vizijas dėl informacinių technologijų ūkio plėtros.

V.Kalinas pasidžiaugė, kad mokyklose atsirado hibridinės klasės su įrengtais interaktyviais ekranais ir kokybiškomis kameromis, turinčiomis vaizdo ir garso surinkimo ir siuntimo funkcijas. Iš tokių klasių pamokos mokiniams į namus gali būti transliuojamos tiesiogiai. Tokios klasės jau atsirado miesto gimnazijose, Dukstynos pagrindinėje mokykloje. Kai kurie mokytojai, kurie naudojasi šiomis klasėmis, ir dabar dirba iš mokyklų. O mokiniai pamokas stebi namuose, savo elektroninių įrenginių ekranuose.

Planuojama įvesti elektroninį dienyną vaikų darželiuose. Pasak V. Kalino, naudojantis elektroniniu dienynu, patogu vykdyti lankomumo apskaitą, suformuoti mokėjimus, įkelti užduotis ar atliktus darbus.

Visuose lopšeliuose-darželiuose kuriamos virtualios ugdymo aplinkos – įrengti pojūčių kambariai, mobilios interaktyvios grindys su kita šiuolaikine įranga. 

Interaktyvios grindys diegiamos ir kai kuriose mokyklose.

„Šilo“ progimnazijoje diegiama vadinamoji įeigos sistema. Mokiniai, grįžę į mokyklą, gaus po pakabutį-daviklį, kuris leis jiems atsižymėjus įeiti į mokyklos patalpas. Kol kas tokią naujovę diegia vienintelė mokykla rajone.

  1. Kalinas pasidžiaugė, kad nepaisant visuotinio noro grįžti į įprastą gyvenimą, atlikus tėvų apklausas dėl nuotolinio mokymo kokybės, tėvai kaip niekada gerai vertina mokytojų pastangas, organizuojant ir vykdant nuotolinį darbą.
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)