Spausdinti šį puslapį

Sovietmetį menantis kvartalas taps pavyzdiniu?

Ruošiamasi kvartalinei renovacijai buvusiame kariniame miestelyje.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ruošiamasi kvartalinei renovacijai buvusiame kariniame miestelyje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje jau seniai kalbama apie kvartalinę renovaciją. Rajono savivaldybės administracijos siekis – pirmąjį tokį projektą įgyvendinti kadais sovietų karininkams statytame miesto kvartale, ukmergiškių vadinamame „gorodoku“.

Kvartalinė renovacija, tai –  energinio efektyvumo didinimo programa, apimanti ne tik pavienius daugiabučius, bet ir jų aplinką.

Rajono savivaldybės architekto Artūro Sakalausko duomenimis, numatyto kvartalinės renovacijos projekto teritorija apima plotą tarp Deltuvos, A. Smetonos, Kauno gatvių.

Senieji ukmergiškiai šį kvartalą vadina „gorodoku“, nes čia sovietmečiu daugiabučiai buvo statyti Ukmergės kareivinėse tarnybą atlikusiems kariškiams.

Kaip prisimena vieni pirmųjų šio kvartalo gyventojų, plytiniai daugiabučiai Kauno gatvėje pradėjo kilti, kai į Ukmergę atvyko pirmasis karinis dalinys. Tai nutiko 1959 metais.

Tuo metu dauguma kariškių gyveno kareivinėse ar išnuomotuose butuose. Tad pirmuosius namus ir statė patys kareiviai. Deltuvos gatvėje namai statyti nuo 6 numerio iki 10A, Kauno gatvėje – nuo 27.  Paskutinis šio kvartalo namas, Kauno g. 29A, užbaigtas 1974 m. Sakoma, kad jis statytas jau ne kareivių, o tikrų statybininkų. Pirmieji daugiabučiai suprojektuoti su pereinamaisiais kambariais, vėliausiojo išplanavimas patogesnis.

Šiuo metu dauguma kvartalo daugiabučių jau renovuoti. Planuojama, kad greitu laiku bus atnaujinti visi, todėl, anot savivaldybės architekto, ir rengiama kvartalinė renovacija. Likę nerenovuoti du daugiabučiai. Vienam jų, esančiam Kauno ir A. Smetonos gatvių kampe, jau yra gautas leidimas atnaujinimui.

Sutvarkys aplinką

Kvartalinė renovacija apima ne tik daugiabučius, bet ir gatvių apšvietimo atnaujinimą, šilumos trasų, vandentiekio ir nuotekų sistemų modernizaciją.

A.Sakalausko teigimu, viena iš esminių priežasčių, kodėl pasirinktas „gorodoko“ kvartalas, yra tai, kad inžineriniai tinklai jame jau sutvarkyti. „Visos požeminės komunikacijos įrengtos. Žemės darbai nebevyks, nebereikės ardyti dangų, todėl galimas kvartalo estetinis apipavidalinimas.“

Tvarkant aplinką gali būti atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, šalia namų esantys šaligatviai, žaliosios ir poilsio zonos, vaikų žaidimų aikštelės, pėsčiųjų, dviračių takai...

Savivaldybės architektas informavo, kad planuojamame sutvarkyti kvartale bus sulygintos dangos, įrengti privažiavimai ir, kas ypač aktualu gyventojams, atnaujintos automobilių stovėjimo aikštelės. Bus įrengtas vienas naujas atskiras įvažiavimas su automobilių parkavimo aikštele. Taip pat bus sutvarkyti pėsčiųjų takai prie daugiabučių namų, bendra takų sistema tarp kiemų ir gatvės. Vaikų žaidimų aikštelė ir parkas kvartale jau yra.

Kokie darbai bus daromi numatytame kvartale, detaliau galima susipažinti portale infostatyba.lt, kur viešai skelbiama informacija apie projektus. Kokia bus projekto vertė, dar nežinoma. A. Sakalausko teigimu, sąmata dar negauta.

Kvartalinės renovacijos nauda yra įvairiapusė. Daugiabučių modernizacija leidžia sutaupyti daug šiluminės energijos, todėl gyventojai patiria mažesnes išlaidas šildymui. Tuo pačiu į atmosferą yra išmetama mažiau anglies dvideginio, kuris prisideda prie klimato kaitos. Vizualiai gražėjantys kvartalai bei atnaujinta gyvenamojo namo infrastruktūra taip pat prisideda prie gyvenimo kokybės pokyčių. Atnaujinta infrastruktūra yra patogesnė ir labiau pritaikyta kasdienio gyvenimo poreikiams.

Pilotinis projektas

Pasak Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno, projektas galėtų startuoti kitais metais. Jo finansavimui būtų naudojamos Kelių plėtros programos, savivaldybės biudžeto lėšos, taip pat ieškoma papildomo finansavimo.

Savivaldybės direktoriaus pastebėjimu, dauguma gyventojų siekia patogumo, o daugiabučio kiemo funkcionalumas yra neatsiejamas nuo vietos automobiliui. Tačiau, anot D. Varno, negalima kvartalo paversti automobilių stovėjimo aikštele, turi būti išlaikomi atstumai nuo namų bei  laikomasi kitų reikalavimų.

Priminsime, kad 2018 m. sausį Ukmergės rajono savivaldybės taryba patvirtino trijų miesto kvartalų – Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos – energinio efektyvumo didinimo 2018–2022 metų programą.

Pasak administracijos direktoriaus, jo įgyvendinimas susijęs daugiau su daugiabučių modernizavimu, o ne aplinkos tvarkymu. Naujas projektas, kurį planuojama įgyvendinti artimiausiu metu, yra atskiras. Tai bus pilotinis projektas, kuris turėtų tapti kvartalinės renovacijos pavyzdžiu kitoms miesto teritorijoms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)