Spausdinti šį puslapį

Ką strateginis planas žada ukmergiškiams?

Ukmergės rajonas – istorinę atmintį puoselėjantis kraštas Lietuvos kryžkelėje.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės rajonas – istorinę atmintį puoselėjantis kraštas Lietuvos kryžkelėje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Baigtas rengti Ukmergės rajono savivaldybės 2021–2027 m. strateginis plėtros planas, kurį patvirtinus, dokumentas taps pagrindu veiklų organizavimui ir investicijų pritraukimui. Į strategijos kūrimą investuota 12 tūkst. eurų, o ką tai duos Ukmergės gyventojams?

Plano rengimo koordinacinę grupę sudarė savivaldybės administracijos atstovai bei skyrių vedėjai. Teigiama, kad į keturias temines darbo grupes įsitraukė per 80 asmenų (be savivaldybės administracijos, taip pat tarybos nariai, savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovai, verslo atstovai, visuomenės veikėjai), kad planas atitiktų įvairių visuomenės grupių interesus.

Pagal suformuotą viziją Ukmergės rajonas – istorinę atmintį puoselėjantis kraštas Lietuvos kryžkelėje, kuriame patogu ir sveika gyventi, verta investuoti ir kurti ateitį.

Vizijai pasiekti plane išskirti 4 prioritetai, 12 tikslų, 28 uždaviniai, 101 priemonė. Planas grįstas skaičiais.

Ukmergės rajono mero Rolando Janicko teigimu, plano įgyvendinimas yra artimiausių penkerių metų siekiamybė. „Stengsimės pasiekti ne mažiau, nei nurodyta“, – sakė jis.

Pirmasis prioritetas numato palankios verslui ir inovacijoms aplinkos kūrimą ir gyvenimo kokybės gerinimą, pritraukiant aukštą pridėtinę vertę kuriančius verslus, modernizuojant ar naujai sukuriant 55 viešąsias paslaugas, įkuriant dvi naujas verslo ir pramonės zonas, sutvarkant ir pritaikant visuomenei keturis paveldo objektus, siekiant, kad 20 proc. dirbamos žemės būtų naudojama ekologiniam ūkininkavimui.

Kaip paaiškino R. Janickas, aukštą pridėtinę vertę kuriančiais verslais laikomos įmonės, taikančios pažangias technologijas, procesų automatizavimą ir linijų robotizavimą bei mokančios aukštesnį nei vidutinį darbo užmokestį. Meras informavo, kad buvusio karinio miestelio 7 ha plotą apimančioje teritorijoje planuojama verslo plėtra, o už UAB Ukmergės butų ūkio teritorijos ketinama kurti saulės elektrinių parką.

Antruoju prioritetu bus siekiama subalansuotos rajono plėtros, įrengiant 15 naujų būstų, rekonstruojant ir naujai nutiesiant 21 km gatvių, įsigyjant dešimt naujų transporto priemonių autobusų parkui, 170 individualių antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerių, įrengiant pusantro tūkstančio šviestuvų gatvėse.

Trečiasis prioritetas skirtas atvirai, kūrybiškai, besimokančiai, veržliai ir pažangiai bendruomenei formuoti. To bus siekiama įkuriant ar sutvarkant visuomenės poreikiams pritaikytas viešąsias erdves, statant daugiafunkcį sporto kompleksą su atviromis lauko erdvėmis, kasmet suorganizuojant bent 108 kultūros renginius rajone, siekiant visų mokyklų renovacijos ir modernizacijos įgyvendinimo bei 78 proc. mokinių įsitraukimo į neformalųjį ugdymą.

Ketvirtuoju prioritetu Ukmergė bus kuriama kaip sveikas ir aktyvus, socialiai atsakingas, bendruomeniškas kraštas. Jį įgyvendinant, planuojama atnaujinti dviejų sveikatos įstaigų medicininę įrangą, mieste įrengti 83 stebėjimo kameras, įkurti Ukmergės vaikų psichikos centrą, įsigyti 350 socialinių būstų ir 10 automobilių sveikatos paslaugoms teikti.

Įgyvendino ne viską

Kadangi plane sudėlioti skaičiai yra siekiamybė, aktualu palyginti, kaip mūsų savivaldybei sekėsi įgyvendinti ankstesniojo laikotarpio strateginį planą.

Buvo parengta ir 2014–2020 metų strateginio plėtros plano įgyvendinimo analizė, taip pat – Ukmergės rajono ekonominės ir socialinės būklės analizė, apimanti demografijos, švietimo, ekonominio vystymosi, kultūros, sporto, jaunimo, nevyriausybinių organizacijų, socialinės apsaugos, sveikatos apsaugos, aplinkos apsaugos, infrastruktūros, informacinių technologijų  plėtros ir lyčių lygybės sritis.

Kaip informavo planą rengusios bendrovės „Smart Continent LT“ projektų vadovė Gintarė Vitkauskaitė, ankstesnio plano įgyvendinimui matuoti buvo numatyti 52 kriterijai.

„Siekiamos kriterijų reikšmės buvo numatytos 2020-iems metams, todėl, rengiant analizę, ne visus kriterijus buvo galimybė nustatyti, dėl to taikyta prognozė“, – paaiškino ji. Iš 52 kriterijų pasiekti 28 (54 proc.), nepasiekti 24 kriterijai (46 proc.). Geriausi rezultatai stebimi vertinant vizijos pasiekimui numatytus kriterijus (pasiekti 5 iš 8), antrojo prioriteto „Visuomenės gerovės kūrimas ir paslaugų kokybės gerinimas“ kriterijus (pasiekta 12 iš 20) ir trečiojo prioriteto „Darni teritorijų ir infrastruktūros plėtra“ kriterijus (pasiekti 5 iš 8).

Detali praėjusio laikotarpio analizė viešinama savivaldybės tinklalapyje.

Investicijos atsipirks?

Rengiant naująjį planą, orientuotasi į darnaus vystymosi darbotvarkę iki 2030 m., 2021–2027 m. ES fondų investicijų programą Lietuvai bei Nacionalinį pažangos planą.

Pataikyti į nacionalines bei Europos tendencijas svarbu, nes tikimasi, kad, rengiant ateities projektus, atitinkantiesiems prioritetus bus skiriamos didesnės lėšos. Pasak mero, valstybės strateginiame plane Ukmergė įtraukta kaip verslo plėtros zona, kur bus kreipiamos investicijos.

Strateginis planas bus įgyvendinamas per metinius veiklos planus, o formuojant biudžetą, juose numatytos priemonės bus grindžiamos ištekliais.

Į strategijos rengimą investuoti dideli pinigai. Rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Vida Butkevičienė informavo, kad už plano parengimą UAB „Smart Continent LT“ sumokėta 11 979 eurai, įskaitant PVM.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno teigimu, investicijos į strateginio plano parengimą nėra betikslės, o planas nėra rengiamas tik „dėl pliuso“, bus siekiama maksimalaus numatytų priemonių įgyvendinimo, o tai duos grąžą gerėjančia gyvenimo kokybe. 

Planas pristatytas visuomenei. Šį mėnesį jis numatytas tvirtinti rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)