Spausdinti šį puslapį

Senamiestyje kurs dar dvi viešąsias erdves

Svarstoma, kokia bus šio skvero ateitis.  Autorės nuotr. Svarstoma, kokia bus šio skvero ateitis. Autorės nuotr.

Rajono savivaldybė Ukmergės mieste ketina sutvarkyti dar dvi viešąsias erdves: skvero, esančio Kęstučio a., prie miesto centro stotelės, ir kalvos šalia piliakalnio, kurią ukmergiškiai mena kaip apžvalgos rato aikštelę. Kaip jos bus atnaujintos, dar nežinia.

Skvero teritorija iki pat XX a. antros pusės buvo užstatyta pastatais. Vėliau, išgriovus pastatus, vieta buvo naudojama kaip skveras ir dabar jau yra susiformavusi viešoji erdvė. Norint sujungti dabartį ir ateitį, siekiama rasti sprendinį, kuris užpildytų gatvės perimetrą, o erdvė įgautų gyvybės.

Norima integruoti esamą infrastruktūrą su kaimynystėje esančiais pastatais, autobusų stotele, miesto centro aikštėmis.

Kalva prie piliakalnio istoriškai nebuvo užstatyta, o naudota kaip dirbama žemė šalia namų. Vėliau ji tapo pieva, kurioje galėjo ganytis gyvuliai. XX a. antroje pusėje čia buvo įrengtas apžvalgos ratas, dar vadintas „Velnio ratu“. Ši vieta yra greta Ukmergės piliakalnio ir manoma, kad kartu su Pilies parku galėtų tapti viena iš trijų senamiesčio apžvalgos viršūnių. Piliakalnis laikomas miesto simboliu ir reprezentacine vieta, o Pilies parkas – rekreacine erdve, todėl manoma, kad kalva galėtų tapti vaikų ir jaunimo laisvalaikio erdve.

Skveras ir kalva patenka į Ukmergės senamiestį, todėl šioms erdvėms taikomi papildomi paveldosaugos reikalavimai.

Uždaras skveras ir „Šeimos kalva“

Prieš pradedant projektavimo pirkimo procedūras, siekiama sužinoti ukmergiškių nuomonę, todėl visuomenė kviečiama į konsultacijas dėl būsimų erdvių pritaikymo viešam naudojimui. Rajono savivaldybės svetainėje pateikiamos idėjos minėtų erdvių sutvarkymui.

Skverui siūloma sukurti naują architektūrinį pavidalą su apželdinta takų sistema, poilsio salelėmis ir viena kita menine skulptūra. Kitas variantas – atlikti tik kosmetinį skvero remontą, pakeičiant takų dangas, įrengiant suoliukus bei apželdinant.

Jei gyventojai pritartų, kad erdvė būtų pertvarkyta, pateikiamos dar kelios idėjos, koks galėtų būti naujasis skvero vaizdas.

Siūloma sukurti tūrinį akcentą, kuris užpildytų Kęstučio aikštės užstatymą. Tai esą galėtų būti dekoratyvi siena, individualizuotas autobusų laukimo paviljonas, meninė galerija ar kas kita.

Kitas siūlymas, kad į skverą galėtų būti integruotos kaimyniniuose pastatuose vykdomos – kavinės, parduotuvės ar kitos – veiklos. Pateikiama ir uždaro skvero vizija. Jis būtų atribotas nuo kaimyninių namų gyvatvorėmis ar kitais elementais, jame lankytojai galėtų atsiriboję nuo gretimybių ramiai atsikvėpti.

Tarp idėjų kalvos prie piliakalnio sutvarkymui siūloma sukurti erdvę – „Šeimos kalvą“, skirtą šeimoms su vaikais leisti laiką, naudojantis aukštos kokybės vaikų žaidimų įrenginiais ir aikštelėmis.

Kitas pasiūlymas, kad būsima viešoji erdvė savo užpildymu derėtų su Pilies parku – būtų įrengti takai su suoliukais, apžvalgos aikštelė, pasodinti želdiniai bei sukurtas naktinis apšvietimas. Tokia erdvė būtų skirta pasyviam poilsiui su nedideliu kiekiu vaikų žaidimų aikštelių ar sporto aikštelėmis.

Siūloma ir visai nekurti naujos erdvės, o palikti esamą pievą, ją nušienaujant ir nukertant menkaverčius medžius.

Gyventojų lūkesčiai

Prieš formuojant užduotis skvero architektūriniam išpildymui bei kalvos sutvarkymui, gyventojai kviečiami dalytis idėjomis, kokios gi veiklos aptariamose erdvėse galėtų vykti. Rajono savivaldybės svetainėje pateiktas suformuluotas idėjas prašoma įvertinti balais. O jeigu nė vienas iš pasiūlymų netinka, galima įrašyti savąjį ar palikti komentarus.

Gyventojų pasiūlymų bei pastabų laukiama el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. su antraštėmis „Pastabos skverui“, „Pastabos kalvai“.

Gegužės 27 d. 16 val. vyks susitikimas, kurio metu planuojama aptarti šių erdvių tvarkybos projektų rengimo užduotis bei gautus pasiūlymus. Detali informacija dėl šio susitikimo bus paskelbta savivaldybės tinklalapyje ir feisbuko paskyroje. Informaciją teikia savivaldybės vyriausiasis architektas Artūras Sakalauskas, tel. 8 694 26739.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)