Šventosios upės pakrantė pasikeis.  Autorės nuotr. Šventosios upės pakrantė pasikeis. Autorės nuotr.

Šventosios upės pakrantėje prasidėję darbai sukėlė ukmergiškių diskusijas ir klausimus, kas ir kaip bus daroma. Atsirado abejojančiųjų, ar takas atlaikys neretą pavasarį kylančius potvynius.

Darbai Šventosios pakrantėje įgyvendinami pagal du projektus: vienas – „Ukmergės miesto Šventosios upės pakrantės sutvarkymas“, kitas – „Šventosios su prieigomis kraštovaizdžio sutvarkymas“.

Pirmuoju projektu siekiama didinti miesto patrauklumą, Šventosios upės pakrantėje sukuriant bendruomenei skirtą erdvę. Tvarkoma teritorija – nuo Vilniaus gatvės tilto iki miesto vandenvietės. Bendras jos plotas – apie 12,99 ha. Numatyta įrengti pėsčiųjų taką, poilsio zonas, apšvietimą, mažąją architektūrą, krantinę prie tilto.

Kito projekto tikslas – sutvarkyti pakrantės kraštovaizdį, pagerinti želdynų būklę, aplinkos kokybę, sustiprinti ekologinę pusiausvyrą, pritaikyti teritoriją lankymui ir rekreacijai. Numatyti darbai – sutvarkyti želdynai, įrengta apžvalgos aikštelė, kurioje gyventojai galės grožėtis upės vingiais.

Darbai pradėti

Jau pradėti pėsčiųjų tako tiesimo darbai, jo kontūrai sužymėti kuoliukais, kur ne kur jau pasodinti ir medeliai. Savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno duomenimis, tako ilgis – per 600 metrų. Tako forma atkartoja upės vingius. Pagal sumanymą, jis pratęs jau esantį taką kitoje tilto pusėje ir įsilies į šiuo metu gyventojų pasivaikščiojimams naudojamą privažiavimą, besijungiantį su Žiedo gatve.

D.Varnas sakė, kad tako danga bus įrengiama iš presuotų atsijų, o šlapesnėse vietose bus formuojamas pakeltas takas iš medžio kompozito dangos. Pagal projektuotojų paskaičiavimus, abi šios dangos turėtų atlaikyti ir drėgmę, ir net potvynius.

Pasiteiravus, ar pasodinti medeliai netrukdys tiesiant taką privažiuoti su technika, įrengti drenažo sistemos, rangovo UAB „Daukasta“ direktorius Vaidas Žižys paaiškino, kad tose vietose, kur jie pasodinti, darbams netrukdys. „Nukasimo darbai jau padaryti, liko užberti dangą. Kitur, kur reikia daugiau ką padaryti, medelių dar nesodinome. Jų vėliau atsiras daugiau“, – sakė įmonės vadovas.

Palei taką planuojama pastatyti suoliukus, sutvarkyti želdynus, įrengti bendruomenės poilsio zonas, išplatėjančioje tako vietoje – zoną su iškylavimo vietomis ir vaikų žaidimams skirta įranga.

Kai kurie ukmergiškiai išsakė pastebėjimus kad Pilies parke įrengti takeliai neįgaliesiems su vežimėliais visai netinka, nes per minkšta danga. Nuogąstavo, kad ir paupiu įrengtas pėsčiųjų takas nebus tinkamas. Projekto aprašyme nurodoma, kad infrastruktūra bus pritaikyta visoms gyventojų amžiaus ir socialinėms grupėms, neįgaliesiems.

Ukmergiškiams išsakius pastebėjimus, kad takas įrengiamas be melioracijos ir drenažo ir iškėlus klausimą, ar jo nenuplaus potvynis, direktorius sakė: „Darbai dar tik prasidėjo. Viskas įgyvendinama taip, kaip numatyta techniniame projekte, kurį rengė specialistai, ekspertai. Kai kur bus įrengtos drenažinės linijos, kitose vietose, kur labai drėgna ir vanduo pasiekia upės lygį, bus melioracijos grioveliai. Apskaičiuota ir galima potvynių, kurie didesni būna kartą per penkiolika metų, rizika. Takas turi būti įrengtas taip, kad atlaikytų bet kokį potvynį.“

Pasak direktoriaus, įrengiant taką kuo arčiau kranto siekiama ukmergiškius atvesti prie upės, į maudymosi vietas bei kitas būsimas poilsio zonas, tad įrenginėti taką toliau nuo upės nebūtų prasmės.

Paminėjo, kad įgyvendinant šiuos projektus, kartu bus sutvarkytas ir kelias. Daug diskutuota dėl jo dangos – ar ji turi likti žvyro, ar asfalto-betono. Svarstoma žvyro atsisakyti.

Aplinkai nepakenks

Pasidomėjus, ar vykdomi darbai neprasilenkia su aplinkosauginiais reikalavimais, D. Varnas patikino, kad prieš gaunant leidimą darbams, projektas buvo derinamas su įvairiomis institucijomis, tarp jų – ir aplinkos apsaugos.

Bet juk įrengiant taką bus išnaikinta daug augmenijos, augančios pakrantėje.

Direktorius sakė, kad pagrindinis tvarkybos darbų tikslas – pašalinti brūzgynus, menkaverčius krūmus, kad atsivertų gražus upės vaizdas, išvalyti ir sutvarkyti teritoriją, apželdinti ją žole, kurią būtų galima pjauti žoliapjove. Tačiau patvirtino, kad, kur reikalinga, medžiai, ypač jei jie kelia grėsmę, bus kertami. Kuriuos medžius galima nukirsti nustato ekspertai. Leidimai jau gauti.

Pasidomėjus apie Šventosios pakrantės apsaugos zoną, kokio pločio ji yra Ukmergės miesto ribose, Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyrius informavo, kad pakrantės apsaugos zonų ar juostų jie nenustatinėja.

Pasidomėjus ar galima pakrantėje kirsti medžius, nurodė, kad išsami informacija apie draudimus pateikta Vyriausybės nutarime „Dėl kriterijų, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems“. Taip pat Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo straipsniuose.

Ukmergiškiai dar prisimena, kaip daugelį metų buvo teigiama, jog miesto ribose Šventosios upės pakrantėje jokie darbai negalimi, nes čia esančios drugelių buveinės.

D.Varnas nurodė, kad tvarkomoje teritorijoje konkrečių buveinių nebuvo nustatyta. „Jeigu jų čia būtų, gyvosios aplinkos apsaugos specialistai leidimo tikrai neišduotų. Buveinė galimai gali būti ties hipodromu, kur jokie darbai nevykdomi“, – kalbėjo jis.

Aplinkosaugininkų duomenimis, drugelių buveinė yra prie Zujų kaimo, Vidiškių seniūnijoje. Toje vietoje yra Dukstynos entomologinis draustinis.

Investuos beveik pusę milijono

Vykdomi darbai apmokami iš projektams numatytų lėšų. Projektui „Ukmergės miesto Šventosios upės pakrantės sutvarkymas“ skirta beveik 350 tūkst. Eur. Jis finansuojamas pagal priemonę „Miestų kompleksinė plėtra“.

Projektas „Šventosios su prieigomis kraštovaizdžio sutvarkymas“ finansuojamas pagal priemonę „Kraštovaizdžio apsauga“. Jo vertė – per 125 tūkst. Eur.

Abu projektai, kurių bendra suma – apie 475 tūkst. Eur, finansuojami iš ES fondų, Valstybės biudžeto ir Ukmergės rajono savivaldybės biudžeto lėšų.

Projekto sprendinius dėl lėšų stokos numatoma įgyvendinti etapais, atskiroms veikloms panaudojant skirtingų finansavimų šaltinių lėšas. Dabartiniame etape projektas įgyvendinamas teritorijoje nuo tilto iki Ukmergės miesto vandenvietės.

Darbus atlieka UAB „Daukasta“. Jei leis oro sąlygos, juos planuoja baigti iki 2022-ųjų sausio pabaigos. Nors sutarties terminas baigiasi šių metų pabaigoje, iš karto numatytas jos pratęsimas.

Likusi teritorijos dalis bus tvarkomi vėlesniais etapais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+9 # Ir vel 2021-10-21 18:47
Daukasta, regis savivaldos vadai turi savo favoritus konkursuose, o tokiais saziningais dejosi...... :oops: :oops: :oops:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # bronius 2021-10-22 09:13
sutartis baigiasi,bet is kart numatyta nauja sutartis. tad nax uja tada sutartis????? ot cirkai ukmergei...ot turim valdzia. sudo vertos sitos sutartis!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # takai 2021-10-23 08:55
Po tuos takus , irengtus uz milijonus, nebent vilkas , nulipes nuo paminklo lakstys...Gyventoju mazeja, jie sensta,tuos takus pastoviai reiks priziureti,sienauti.Na, nebent atvarys, dirbti tuos , kurie gauna pinigine parama is savivaldybes...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Ne vilkas ... 2021-11-06 22:16
Naujuoju dviračių taku į Vidiškius mačiau važiuojančius du dviratininkus ir vieną paspirtukininką!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų