Spausdinti šį puslapį

Pastatų likimas: renovuoti, parduoti ar sujungti

Ukmergės savivaldybės pastatų laukia skirtingas likimas.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės savivaldybės pastatų laukia skirtingas likimas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybė ieško sprendimų, kaip efektyviai panaudoti jai priklausantį nekilnojamąjį turtą.

Vienus pastatus planuojama parduoti, kitus – renovuoti ar sujungti, o esančius avarinės būklės – nugriauti.

Ukmergės rajone esančių visuomeninių pastatų ir patalpų efektyvaus panaudojimo veiksmų 2021–2027 metams planą turėjo tvirtinti spalio pabaigoje posėdžiavusi rajono savivaldybės taryba.

Tačiau nutarta klausimo svarstymą atidėti, o planą dar kartą išsinagrinėti ir išsidiskutuoti, nes klausimas iš tiesų labai platus – vien mieste yra 67 savivaldybei priklausantys pastatai, dar po keliolika – seniūnijose.

Numatyti skirtingi jų pritaikymo variantai. Tinkamus parduoti pastatus ketinama parduoti viešajame aukcione. Avarinės būklės – nugriauti. Pastatus, kurie yra pakankamai geros būklės, bet šiuo metu nenaudojami, siūloma renovuoti ir pritaikyti trūkstamoms paslaugoms teikti.

Parengtame plane savivaldybės administracijos pastatą Kęstučio aikštėje ir šalia esantį buvusio muziejaus pastatą siūloma rekonstruoti ir juose sutalpinti visus administracijos darbuotojus bei Ukmergės miesto ir Pivonijos seniūnijas.

Pastatą Pilies g. 11, kuris šiuo metu nenaudojamas, pasiūlyta rekonstruoti ir į jį įkelti vieną ar kelis administracijos padalinius.

Vytauto g. 88 ir 39 esančius pastatus, išsikėlus miesto ir Pivonijos seniūnijų darbuotojams, siūloma parduoti.

Taip pat siūloma parduoti Patalpas Kauno g. 2-7, perkėlus administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus darbuotojus į pagrindinį pastatą.

Toks pats likimas, pasibaigus nuomai,  lauktų ir knygyno patalpų, esančių Kęstučio a. 8-8.

Tęsiama panauda

Kai kurias patalpas savivaldybė perima. Tarp tokių – archyvas Gedimino g. 11, kuriuo naudojasi Ukmergės kraštotyros muziejus. Patalpos perimamos iš Turto banko.

Dėl daugumos pastatų mieste bus pratęstos panaudos sutartys: Vasario 16-osios g. 15 ir Utenos g. 4-10 patalpos valdomos Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungos; Vienuolyno g. 12-3 – neįgaliųjų sporto klubo „Vilkmergė“; Kęstučio a. 2-2 įsikūręs „Spiečius“.

Mokyklos, lopšeliai-darželiai, Pirminės sveikatos priežiūros centras, Užimtumo tarnyba, biblioteka, muziejus, Šeimos centras, Švietimo centras, Socialinių paslaugų centras, Visuomenės sveikatos biuras, Globos centras bei kitos įstaigos veiks tose pačiose patalpose, kuriomis naudojasi dabar.

Globos centrui be administracinio pastato Vilniaus gatvėje mieste priskirti keturi gyvenamieji namai Bugenių, Vaižganto, Vėjų ir Lazdynų gatvėse.

Šeimos centras be patalpų Vienuolyno gatvėje pagal numatytą planą dar turėtų valdyti prie ligoninės esančias patalpas, adresu Vytauto g. 105D.

Seniūnijose patalpų mažės

Į parduodamų objektų sąrašą ketinama įtraukti pastatus seniūnijose. Siūloma parduoti parduotuvę-valgyklą Dainavoje, kai pradės veikti PSPC mobilios paslaugos namuose, nes patalpoms reikalingas remontas, bendruomenė jomis nebesinaudoja.

Pagal dabar sudarytą planą parduoti ketinama nenaudojamą gyvenamąjį namą Lyduokiuose, Slabados gatvėje, vaikų darželius Žeimių ir Šventupės kaimuose, kai iš pirmojo išsikels bendruomenė ir pradės veikti PSPC mobilios paslaugos namuose, o antru atveju – įstaigą perkėlus į Vidiškių pagrindinę mokyklą.

Parduoti planuojama ir biblioteką Laumėnų kaime, nenaudojamą pastatą Lėno kaime, kuris dalimis priklauso AB Lietuvos paštas, savivaldybei bei nežinomam savininkui, administracinį pastatą Želvoje, atpirkus dalį iš AB Lietuvos paštas ir iškėlus seniūnijos darbuotojus, ambulatoriją Žemaitkiemyje ir gydymo paskirties patalpas Šešuoliuose, nenaudojamą sandėlį Liaušių kaime.

Pagal dabartinius planus panašus likimas laukia ir kultūros namų Siesikuose bei Vepriuose, kai iš jų išsikels Ukmergės kultūros centro ir Vlado Šlaito viešosios bibliotekos darbuotojai. Tiesa, yra ir kitas pasiūlymas – Siesikų ir Veprių pastatus renovuoti.

Administracinį pastatą Liaušiuose, naudojamą Šešuolių seniūnijos, siūloma parduoti arba įrengti jame socialinius būstus.

Pakeis paskirtį

Dalį pastatų seniūnijose planuojama pertvarkyti.

Administracinės paskirties pastatą Pabaiske, iškėlus seniūnijos darbuotojus į mokyklos pastatą, siūloma panaudoti socialinių būstų plėtrai arba jame teikti paslaugas bendruomenei.

Socialiniai būstai būtų įrengti ir Antakalnio III kaime, vaikų darželio pastato, kurio I aukštu naudojasi Antakalnio kaimo bendruomenė, II aukšte.

Į administracinį pastatą Siesikuose, nupirkus pašto dalį, planuojama perkelti PSPC ambulatoriją. O ambulatorijos ir vaistinės pastate, kur yra 3 socialiniai būstai ir 1 privataus asmens butas, taip pat įsikūrusi PSPC ambulatorija, planuojama įrengti daugiau socialinių būstų. Kitas siūlymas – abu pastatus panaudoti socialinių būstų plėtrai, o ambulatoriją perkelti į kultūros namus.

Prie bendrabučio pastato Siesikuose galėtų būti įrengta rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba.

Mokyklos pastate Laičių kaime, kurį valdo Senamiesčio progimnazija, siūloma atnaujinti šildymo sistemą, o sporto salę, esančią gretimame pastate, parduoti.

Į kultūros namų pastatą Liaušiuose, jį renovavus, siūloma perkelti seniūnijos darbuotojus.

Vepriuose siūloma nupirkti dalį pašto-taupomojo banko pastato ir įkurdinti Ukmergės kultūros centro darbuotojus.

PSPC naudojamame bute Šventupės kaime, pradėjus veikti mobiliajam punktui, siūloma įrengti socialinį būstą.

Želvoje į kultūros namų pastato dalį, kuri dabar nuomojama, po renovacijos planuojama įkurdinti seniūnijos darbuotojus bei ambulatoriją.

Žemaitkiemyje neveikiančią ir nebetinkamą naudoti katilinę siūloma demontuoti. Administracinį pastatą, atpirkus pašto dalį ir perkėlus seniūnijos darbuotojus į mokyklą, siūloma parduoti arba įrengti jame socialinį būstą. Tačiau seniūnė siūlo šį pastatą išlaikyti seniūnijai ir perkelti visas kitas įstaigas, nes mokyklos pastato išlaikymas yra labai brangus, jis šildomas elektra.

Konservuos

Siūloma rengti tvarkybos projektą buvusiam bešeimininkiam ledainės pastatui Šventupėje, kuris yra kultūros paveldo objektas.

Dėl Deltuvos bažnyčios, kuri taip pat – kultūros paveldo objektas, siūloma rengti pastato konservavimo projektą.

Savivaldybės administracijos Turto ir įmonių valdymo skyriaus vedėja Daiva Gladkauskienė informavo, kad planas parengtas vadovaujantis vietos savivaldos įstatymu bei Ukmergės rajono savivaldybės tarybos sprendimu „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės 2021–2027 metų strateginės plėtros plano patvirtinimo“.

Rengiant planą, buvo atsižvelgta į Ukmergės rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos rekomendaciją bei į rajono mero potvarkiu sudarytos darbo grupės pateiktą išvadą.

Šis planas – dar negalutinis. Jis bus koreguojamas ir iš naujo teikiamas svarstyti savivaldybės tarybai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)