Vilniaus gatvėje suplanuoti grupinio gyvenimo namai

Vilniaus gatvėje numatomo statyti pastato vizualizacija. Vilniaus gatvėje numatomo statyti pastato vizualizacija.

Ukmergėje, Vilniaus gatvėje, numatoma statyti grupinio gyvenimo namus. Jie skirti žmonėms su intelekto ar psichikos negalia.

Šiuo metu jau yra parengti gyvenamosios paskirties (įvairių socialinių grupių asmenims) pastato projektiniai pasiūlymai. Ukmergiškiai kviečiami su jais susipažinti.

Adresu Vilniaus gatvė 130B esančiame, valstybei anksčiau priklausiusiame, sklype grupinio gyvenimo namus statys Ukmergės rajono savivaldybė.

1494 kv. m sklype suprojektuotas 250 kv. m ploto pastatas. Jame įsikurs 10 žmonių ir bus įkurta viena darbo vieta.

Ukmergės rajono savivaldybės urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Tadas Balžekas paaiškino, kad prie pastato bus suformuota nedidelė automobilių aikštelė, skirta vieta pavėsinei, teritorija apšviesta. Kadangi sklypas pailgos formos, įvažiavimas į jį numatytas nuo Vasarnamių gatvės.

Ukmergės savivaldybei tai –  pirmasis grupinio gyvenimo namų statybos projektas. Namo statybai numatyta apie 350 tūkst. eurų.

Tokie namai visoje Lietuvoje statomi vykdant institucinės globos pertvarką. Tai – vienas institucinės globos pertvarkos elementų.

Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė paaiškino, kad analogiški namai jau pastatyti Ukmergėje, Vingio gatvėje. Jų steigėjas – Jasiuliškių socialinės globos namai. Ši įstaiga pavaldi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Jasiuliškių socialinės globos namų direktoriaus pavaduotojas Algirdas Gimžauskas pasakojo, kad minėti namai Vingio gatvėje Nr. 15 jau pastatyti ir visiškai įrengti.

Tiesa, įkurtuves teko kiek atidėti dėl pastato įregistravimo kliūčių. Kilo tam tikrų nesklandumų, o kol statinys neįregistruotas, negauta ir licencija veiklai, tad procesas užtruko. Vis dėlto, tikimasi, kad iki Kalėdų naujuose namuose gyventojai įsikurs. Ten kraustysis 10 proto negalią turinčių Jasiuliškių socialinės globos namų gyventojų.

Vyriausybės planuose – mažinti gyventojų skaičių visos šalies instituciniuose socialinės globos namuose, o ateityje tokių namų kaip Jasiuliškyje ir visai atsisakyti.

Dabar einama ta linkme, kad gyventojų skaičius juose mažėtų.

Pasak A. Gimžausko, dar prieš bemaž 5-erius metus jų įstaigoje gyveno 330 gyventojų. Paskui liko 275. Pandemijos metu 10 gyventojų mirė, o nauji nebuvo priimami, tad vietų skaičius, steigėjo sprendimu, buvo dar kartą sumažintas. Dabar šiuose namuose gyvena 260 žmonių.

„Dabar sąlygos gyventojams daug geresnės – anksčiau turėjome ir keturviečių kambarių, o dabar daugiausia – dviviečiai. Atlikome remontą kambariuose, įrengėme sanitarinius mazgus“, – pasakojo direktoriaus pavaduotojas.

Pasak jo, ateityje palaipsniui gyventojų jų namuose mažės dar ir dėl nustatytos naujos priėmimo tvarkos. Šiuo metu ilgalaikei globai priimami tik asmenys su sunkia negalia. Anksčiau čia buvo apgyvendinami asmenys ir turintys mažesnį neįgalumo lygį.

Įstaigoje šiuo metu dirba 130 darbuotojų.

Pavaduotojas patikino, kad į Ukmergėje numatomus statyti grupinius namus dabartinių jų įstaigos gyventojų keldinti nenumatyta. Ką apgyvendinti, spręs savivaldybės administracija.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+10 # Pabijojote 2021-11-25 11:23
Statyti Matininku g kai gyventojai sukilo ir teismais grasino... kodel cia tyli??!!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+10 # Nu 2021-11-25 15:13
Sukils ir cia
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # Kreipkites! 2021-11-26 09:19
https://www.advokatura.lt/naujienos/lietuvos-caritas-ir-lietuvos-advokatai-ir-vel-vienija-jegas-dovanos-3-savaites-nemokamu-teisiniu-konsultaciju/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # Kažin 2021-11-26 09:32
Vieta parinkta tai šiaip sau. Su bendruomene buvo koks nors derinimas tokių statybų?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Kazeno 2021-11-27 12:56
nesimato! Kur gi jis?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Kazenas 2021-11-30 11:57
Turbut dabar bijo kistis... kaip uzjudino del medziu pjovimo paupyje,po to ir nutilo. Kazenai,issigandai? Mums taves reikia! Tiek problemu turime,reikia viesumo.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų