Priimtas sprendimas – ligoninės dalininke ateityje taps valstybė

Ukmergės ligoninės laukia pokyčiai.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės ligoninės laukia pokyčiai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Trečiadienį vykusiame neeiliniame rajono savivaldybės tarybos posėdyje priimtas sprendimas, kuris nulems mūsų ligoninės ateities perspektyvas. Ukmergės politikai pritarė pradėti procedūras dėl valstybės tapimo Ukmergės ligoninės dalininke.

Sprendimo projekte siūlyta sutikti, kad būtų pradėtos procedūros dėl valstybės tapimo VšĮ Ukmergės ligoninės dalininke.

Rajono meras Rolandas Janickas priminė, kodėl atsirado toks projektas: gruodžio mėnesį buvome pakviesti, kad jungtumėmės prie dalininkų. Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktame rašte pažymima, kad valstybę priėmus į ligoninės dalininkus, ši įgytų teisę pretenduoti į ES struktūrinės paramos lėšas.

Taip pat teigiama, kad ligoninė įtvirtintų savo daugiaprofilinės regioninės ligoninės statusą ir aiškias perspektyvas, o tai ypač aktualu siekiant prisitraukti jaunus sveikatos priežiūros specialistus.

Ligoninės buvimas regionine generuotų regiono pacientų srautus, gerėtų paslaugų kokybė. Žadama pritraukti valstybės investicijas į įstaigos infrastruktūros ir įrangos atnaujinimą. Detalios valstybės tapimo ligoninės dalininku procedūros ir etapai būtų aptariami atskirai organizuojant papildomus susitikimus.

Daug neaiškumų

Posėdyje pasisakė Ukmergės ligoninės vadovas Rimvydas Civilka. Jis pažymėjo, kad išlaikyti tokį, kaip dabar, įstaigos statusą, mažėjant gyventojų skaičiui, būtų sudėtinga. Nieko nedarant, įstaigą galėtų ištikti liūdnas likimas – toks, koks ištiko kai kurių kitų rajonų panašias ligonines. Taip pat patikino, kad „kovidinė“ situacija parodė, koks svarbus bendras darbas su ministerija.

Pažymėjo, kad dabar visiems šia tema kyla daug įvairių klausimų – ministerija nėra atsakiusi, ar struktūra išliktų tokia pati, ar būtų kai kurie skyriai uždaryti. Vis dėlto apibendrino, kad šis ministerijos siūlymas – puikus mūsų įstaigos įvertinimas, kurio negalima atmesti.

Iš viso Lietuvoje septynioms, tokioms kaip mūsų savivaldybės, ligoninėms ministerija pateikė pasiūlymą, kad jų dalininke taptų valstybė. Kitų savivaldybių tarybos tam jau pritarė.

Posėdyje šiuo aktualiu klausimu sulaukta kelių dešimčių savivaldybės tarybos narių klausimų ir pasisakymų.

Keli politikai teiravosi dėl Akušerijos skyriaus likimo – ar tik nebus jis uždarytas, nes neįvykdo valstybės nustatytos „normos“ – per metus priimti 300 gimdymų. Bet kol kas atsakymo į šį klausimą nėra. Viliamasi, kad reikalavimai visoms regioninėms ligoninėms bus vienodi ir skyrius išliks.

Politinis klausimas

Teirautasi, ar su ligoninės darbuotojais kalbėta šia tema, ar turi kolektyvas savo nuomonę, kiek paramos prašoma iš valstybės ir kam ji būtų panaudota. R. Civilka sakė, kad prašyta 2,5 mln. Eur. Tačiau toks poreikis paskaičiuotas dar tada, kai nebuvo gautas siūlymas tapti regionine ligonine. Numatyta ne viena sritis, kur galima investuoti paramos lėšas.

Kolektyvui situacija pristatyta, tiesa, apklausos nedarytos. Pasak R. Civilkos, tai – politinis klausimas, o ne eilinių medikų. Jiems darbas dėl pokyčių tikrai nesikeistų. Be to, dauguma supranta, kad, atsisakius pasiūlymo, ligoninės ateitis būtų liūdna.

R.Janickas pažymėjo, kad „sieksime išsilaikyti ką turim ir konkuruoti su kitomis gydymo įstaigomis“.

Pasak ligoninės vyriausiojo gydytojo, dėl įstaigos veiklos vyktų derybos. Pavyzdžiui, Vilniaus regione tik keliose įstaigose liks rimti reanimaciniai skyriai, tarp jų – ir Ukmergėje.

Meras kalbėjo, kad pokytis apims ir greitosios medicinos pagalbos centralizavimą. Tačiau nėra apibrėžta konkretaus suskirstymo, kas ir kur gali ar turi ligonius vežti. Bet tie srautai padidės, nes aplinkiniuose rajonuose kai kurie skyriai bus uždaryti. O ar bus ne per didelis krūvis medikams? Kai kurie specialistai esą gal atvyktų iš kitų rajonų, į ministeriją galima būtų kreiptis dėl specialistų pagalbos.

Ar visi skyriai išliks?

Suabejota, ar išliks ne tik Akušerijos, bet ir Vaikų ligų ir Psichiatrijos skyriai, nes toks buvo pirminis ministerijos verdiktas. Ar tokių grėsmių nelieka? Pasak R. Civilkos, atviras klausimas kol kas tik dėl Akušerijos skyriaus.

Posėdžio dalyviai taip pat svarstė, kokią įtaką dalininkas turės ligoninės vadovo skyrimui, ar kai kurių paslaugų, pavyzdžiui, kardiologo, neteks laukti dar ilgiau nei dabar. Prisimintas ir nevykęs bandymas mūsų ligoninei jungtis su Širvintų rajono.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sakė dėl vadovo skyrimo, kai ligoninės dalininku taps valstybė, domėjęsis. Kol kas atsakymo nėra. Pažymėta, kad ministerija jokiam turto skirstyme nedalyvaus. Tik dėl valdymo būtų dalininke.

Ligoninėje gydytoja dirbanti savivaldybės tarybos narė Audronė Augustėnienė kolegas kvietė negaišti laiko ir pritarti siūlymui. Pasak jos, „kovidinėje situacijoje turėjome gero bendradarbiavimo su ministerija pavyzdžių“.

Kai visi norintieji pasisakė, paskelbtas balsavimas. Balsuojant šiuo klausimu pritarta be prieštaravimų, tik keli politikai susilaikė. 

Kitas mediku dirbantis savivaldybės tarybos narys Justas Šakalys pasvarstė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos tikslių gairių nebuvimas gal ir yra pliusas – galėsim patys kurti ir improvizuoti.

Ligoninėje – mobingas

Posėdžio pabaigoje savivaldybės tarybos narys Kęstutis Zinkevičius uždavė klausimą dėl galimai vykdomo mobingo Ukmergės ligoninėje. Meras apie tai žino, tačiau kodėl beveik mėnesį neinformuota savivaldybės taryba?

Rajono meras R. Janickas sakė, kad dėl galimo mobingo ligoninėje į jį buvo kreiptasi prieš Kalėdas. Žmogus prašė informacijos kol kas neviešinti. Meras ligoninės vadovo paprašė pateikti atsakymą. Bet atsakymu buvo pasidalyta ir ligoninėje tarp skyriaus vedėjų, o vėliau – ir tarp savivaldybės tarybos narių. 

„Kai išsinagrinėsim, tarybai bus pateikti atsakymai. Tai – labai jaut-rus klausimas“, – kalbėjo meras, spaudžiamas atskleisti, apie kokį konkrečiai skundą eina kalba.

Meras, aiškindamas, kad tai – jautrus klausimas, pažadėjo atsakymą pateikti kitą savaitę.

R.Civilka taip pat neprasitarė, apie ką eina kalba. Sakė parašęs išsamų atsakymą, su kuriuo pažadėjo visus supažindinti.

Skubos tvarka

Pernai visi savivaldybės tarybos posėdžiai vyko nuotoliniu būdu. Šis, neeilinis, kuriame priimtas visiems ukmergiškiams svarbus klausimas, vyko gyvai tarybos posėdžių salėje.

Skubos tvarka šaukti posėdį prireikė, nes Sveikatos apsaugos ministerija parengė Vyriausybei nutarimą dėl mūsų ir kitų ligoninių, kurioms pasiūlyta dalininkais priimti valstybę. Mes buvome likę paskutiniai, nepriėmę sprendimo,  ir nebuvo laiko laukti.

Posėdyje priimtas sprendimas nepritarti tarybos narių, kurie dirba ligoninėje, nusišalinimui.

Posėdyje taip pat tradiciškai pasveikinti gimtadienius sausio mėnesį švenčiantys savivaldybės tarybos nariai Algirdas Kopūstas ir Valdas Mikalajūnas.

Prie šio klausimo dėl valstybės tapimo Ukmergės ligoninės dalininke savivaldybės tarybos posėdžiuose dar bus grįžta.

Iki tol bus aptariamos detalios valstybės tapimo ligoninės dalininke procedūros.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų