Spausdinti šį puslapį

Miesto tvarkymas – fizinės ištvermės reikalaujantis darbas

Miesto tvarkytojams žiema – sudėtingas laikas.  Autorės nuotr. Miesto tvarkytojams žiema – sudėtingas laikas. Autorės nuotr.

Esant slidžiai kelio dangai, pėstieji neretai keiksnoja miesto tvarkdarius dėl slidžių šaligatvių. Tačiau šį darbą mieste dirbantys bendrovės „Ukmergės paslauga“ darbuotojos taip pat turi pastabų ukmergiškiams ir prašo gerbti sunkų ir daug fizinės jėgos reikalaujantį jų darbą.

Miestą tvarkančios moterys pasakoja, kad per plikledį ar lijundrą visų gatvių vienu metu pabarstyti tiesiog neįmanoma. O, be to, visų barstyti ir nepriklauso. Kasdien per dieną po keliolika kilometrų nueinančios miestą tvarkančios moterys sako dėl slidžių šaligatvių neretai sulaukiančios priekaištų. Pasitaiko, kad privačiuose namuose gyvenančios močiutės nurodo net jų kiemus pabarstyti. Tokiems žmonėms tenka aiškinti, kad kiemų barstyti niekaip negali, antraip nespėtų nudirbti savų darbų – įvykdyti priklausančių atlikti užduočių.

Jei slidu, miesto valytojai darbą pradeda 4 valandą ryto, o įprastai – 6 valandą. Dirba dažniausiai iki 14 valandos.

Aplinką visame mieste tvarko keturios darbuotojos. Čia, žinoma, neskaitant ratuotos technikos, kuria nuvaloma dauguma gatvių. Tačiau barstytuvai pasiteisina ne visur – darbuotojos tikina, kad šaligatvius barstyti tenka rankomis.

Nenorėjusios viešintis pašnekovės paskaičiavo, kad per dieną pėsčiomis tenka įveikti 15–16 kilometrų. Tokie atstumai ne tik keliaujant, bet ir kartu dirbant, reikalauja nemenkos fizinės ištvermės. Sako, kad pasitaiko dienų, kai visą darbo dieną nėra kada net prisėsti.

Laimei, smėlio ir druskos mišinio nešioti dabar netenka – bendrovė darbuotojus yra aprūpinusi vežimėliais.

Šaligatvių švara besirūpinančios „Ukmergės paslauga“ darbuotojos ne tik išklauso skaudžių priekaištų, bet ir pačios turi pastabų bei prašymų ukmergiškiams.

Pasakoja, kad pastaruoju metu labai padaugėjo mieste palei gatvę pastatytose šiukšliadėžėse paliekamų buitinių atliekų, avalynės, senų skudurų bei alkoholio butelių.

Tikina, kad šiukšlių dėžės pastatytos tikrai ne tam. Kiekvienas, į jas grūdantis iš namų ištemptą šlamštą turėtų suprasti, kad kažkam užkrauna papildomą darbą. Ypač dabar, kai slidu, aplinkos tvarkytojoms dėl to kyla daug problemų. Turi iškuopti šiukšliadėžes, o ten sugrūstas buitines atliekas nutempti iki artimiausių konteinerių, butelius – iki stiklo taros konteinerių.

Darbuotojos pastebi, kad ypač daug buitinių atliekų bei alkoholio butelių prigrūdama Vytauto gatvėje, prie metrikacijos skyriaus pastato, bei prie ligoninės esančiuose konteineriuose.

Prie autobusų stoties esančiuose konteineriuose taip pat aptinkama specifinių radinių – plastikinių talpų nuo automobilių langams  valyti skirto skysčio. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)