„Vilkmergės“ skulptūrai siūlė kitą vietą

„Vilkmergės“ skulptūra Pivonijos mikrorajone pastatyta daugiau kaip prieš tris dešimtmečius, tačiau dėl šios vietos tinkamumo kartas nuo karto vis pasigirsta diskusijų.  Gedimino Nemunaičio nuotr. „Vilkmergės“ skulptūra Pivonijos mikrorajone pastatyta daugiau kaip prieš tris dešimtmečius, tačiau dėl šios vietos tinkamumo kartas nuo karto vis pasigirsta diskusijų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje kartas nuo karto vis pasigirsta nuomonės dėl Pivonijos mikrorajone stovinčios „Vilkmergės“ skulptūros vietos.

Kadangi aplink ją dabar vyksta aplinkos tvarkymo darbai, vargu ar galima tikėtis, kad didžiulė skulptūra kada nors iš čia bus išgabenta. Vis dėlto ukmergiškiai nenustoja kelti šio klausimo.

Į redakciją paskambinusi ukmergiškė Vanda svarstė, kad skulptūra yra netinkamoje vietoje. „Esu gimusi ir augusi Ukmergėje, man dabar aštuoniasdešimt metų, visos gatvės išvaikščiotos. Vilko merga – visai ne vietoj. Juk ji sukurta pagal legendą apie mūsų miestą, o stovi kažkur mikrorajone. Čia ji visai neįsikomponuoja“, – kalbėjo moteris. Jos manymu, „Vilkmergės“ skulptūra turėtų stovėti kur nors senamiestyje. Galėtų būti  skvere prie laikrodžio, kur sukama iš Vilniaus gatvės į Vytauto.

Pivonijos mikrorajono seniūnaitė Gintarė Radlinskaitė paprieštaravo tokiai nuomonei: „Kodėl tik centras turi būti gražinamas, o gyvenamieji rajonai palikti niūrūs, pilki, be meninių akcentų? Čia gyvenantys žmonės nori, kad ir jų aplinka būtų graži“, – sakė ji, primindama, kad Vilniaus gatvė yra viena pagrindinių mieste.

Žalvarinė Vilimo Ketvirčio skulptūra „Vilkmergė“, vaizduojanti vilką ir ant jo nugaros stovinčią merginą su į dangų iškeltomis rankomis, sukurta 1988 metais ir nuo tada stovi Pivonijos mikrorajono aikštėje.

Klausimas dėl „Vilkmergės“ skulptūros perkėlimo iškeliamas jau nebe pirmą kartą. Seniau net buvo pasiūlymų ją įkurdinti piliakalnio viršūnėje.

Rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Sakalauskas priminė, kad savivaldybės pozicija šiuo klausimu jau buvo išsakyta – skulptūra liks savo vietoje.

„Autorius sukūrė skulptūrą šiai vietai. Buvo apgalvotas mastelis, kryptis, kad ji derėtų su aplinka. Keičiant skulptūros kontekstą keistųsi ir pats kūrinys, – sakė A. Sakalauskas. – Kita vertus, miestas yra platesnis, nei vien centras. Jei visi meno objektai būtų sutelkti tik senamiestyje, o į kitus rajonus neinvestuojama, jei paliktume juos be meno, be kultūros, jie liktų nuskriausti. Pivonijos mikrorajonas turi savo lokalų centrą su aikšte, kuri yra tam tikru kultūros tašku. Skulptūra žiūri į Vilniaus gatvę, kuria važiuoja tiek ukmergiškiai, tiek miesto svečiai.“

Pakalbinome ir patį skulptūros autorių V. Ketvirtį.

Plungėje šiuo metu gyvenantis vyras papasakojo, kad skulptūrą pastatė Alfonso Bernoto vadovavimo laikais, kai dar buvo sovietmetis.

Tikina, kad „Vilkmergė“  nebuvo kurta būtent Pivonijos mikrorajono aikštei. Tačiau teko paisyti tam tikrų sovietmečio diktuotų reikalavimų. „Bernotas buvo už meną. Jis labai palaikė idėją ir pritarė, kad tokia skulptūra Ukmergei reikalinga, bet negalėjo jos pastatyti kur nors centre. Reikėjo „apsidrausti“, todėl sudaro kitą vietą. Vieta skulptūrai buvo parinkta taip, kad nekonkuruotų su tuo metu centre stovėjusiais vėliavnešiais“, – prisiminė telefonu pakalbintas skulptorius.

Pasak jo, tada buvo galvota apie mikrorajono plėtrą – projektuotos naujos statybos. „Jei būtų buvę kiti laikai, gal skulptūra stovėtų kitur“, – pasvarstė autorius.

Dabar laikai pasikeitė. Nors V. Ketvirtis jau daugelį metų nebuvo Ukmergėje ir nemato, kaip keičiasi mūsų miesto veidas šiandien, skulptūros perkėlimui neprieštarautų.

„Prie prekybos centro vieta gal ir nėra pati tinkamiausia. Jei būtų parinkta įdomi ir graži vieta, kodėl gi ne? Viskas yra išmontuojama“, – sakė jis. Anot autoriaus, „Vilkmergę“ jis kūrė kaip miesto simbolį, susietą su legendomis. Norėjo, kad skulptūra būtų artima Ukmergei ir čia gyvenantiems žmonėms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-4 # Vau 2022-03-30 18:37
Na tikrai geriau kita vieta nei prie prekybos centro, paminklas ten apsimetes toje aplinkoje, pradzioje tatp medziu beveik nesimate o dabar atverus tai kaip spuogas plytu apsupyyje jei ne centre tai kokiame jaukesniame skvere tinktu o centre tikraibdauk tusciu erdviu tokiam paminklui, ..
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # viskas cia gerai 2022-03-30 19:16
I centra visko nesukisi .Jau ir posakis yra .Kur Prie vilko.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # Pasirodo 2022-03-31 08:34
kad tas architektas geriau uz pati skulpturos autoriu viska zino
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # ar pabludote??? 2022-03-31 14:24
na jau visai nusivaziuojam.....dar miesto simbolius pradekime kilnoti- gana jau juokingi veliavnesiai, bet cia jau isvis....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Geriau 2022-04-05 07:47
tą siūlytoją bobulę į senelių namus
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # užupietis 2022-04-05 19:44
skulptorius nurodė, jog skulptūra neturėjo konkuruoti su Vėliavnešiai, todėl ją reikia perkelti į skverą Vilniaus-Vytauto g. sankryžą. Čia ji primintų senąjį mieto pavadinimą Vilkmergė (Wilkomierz buvosioje abiejų tautų respublikoje), o Užupis , Smėliai tai ne Vilkmergė. Aikštei prieš Pivonijos prekybos centrą reiktų kitokio meninio akcento
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-2 # Bet 2022-04-09 22:02
Pirmiausia reiktų perdažyt.Vilką geltonai,mergą mėlynai.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų