Spausdinti šį puslapį

Ukmergiškių idėjų įvairovė – menka

Ukmergiškių idėjos panašios – daugiabučių kiemuose nori vaikų žaidimų ir sporto aikštelių bei poilsio zonų.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergiškių idėjos panašios – daugiabučių kiemuose nori vaikų žaidimų ir sporto aikštelių bei poilsio zonų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai kurti ir plėsti, idėjų konkursas įsibėgėja. Šiemet jų gauta viena daugiau nei pernai – septynios. Auga projektų parengimo kokybė, tačiau idėjų įvairovė – menka.

Jaunimo gatvės gyventoja pateikė idėją Gruodžio 17-osios gatvėje, greta pėsčiųjų tilto, įrengti atvirą jaunimo laisvalaikio ir pramogų erdvę „Paupio loftą“. Tai būtų iš statybinių pastolių ir medžio konstrukcijų įrengtas statinys su tentu nuo lietaus, hamakais, sėdmaišiais, sūpynėmis. Čia jaunimas galėtų žiūrėti kiną, rengti koncertus, leisti laisvalaikį.

Leonpolio kaimo gyventoja pateikė plaukiojančio šviečiančio fontano projektą. Jį siūlo įrengti Šventosios upėje, Ukmergėje, priešais cerkvę, kad jį galima būtų stebėti nuo pėsčiųjų tako, pavadinto Podolės Kameneco – miesto partnerio Ukrainoje – vardu. Tai taptų dar viena traukos vieta ir būtų išreikštas palaikymas karo niokojamai Ukrainai.

Kiti penki projektų teikėjai pasiūlė įrengti sporto ar žaidimų aikšteles jų gyvenamojoje aplinkoje.

Statikų kaimo gyventoja projektu „Sportas kūnui ir sielai“ pasiūlė Statikuose įrengti poilsio zoną su sporto įrenginiais – zona būtų skirta vaikams, jaunimui, suaugusiesiems ir senjorams.

Valų kaimo gyventojai siūlo įrengti daugiafunkcę sporto aikštelę su krepšinio, tinklinio, žaidimų ir sveikatinimo įrenginiais vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems Valuose, prie buvusios mokyklos. Aikštelėje galėtų vykti įvairūs renginiai.

Rečionių bendruomenės tarybos narė pateikė idėją „Norime kašio“. Siūlo jų kaime įrengti krepšinio aikštelę šalia JLC patalpų, kur bendruomenė savo iniciatyva jau yra įrengusi kliūčių ruožą, namelį medyje, vaikų žaidimų aikštelę, mobilių riedlenčių parką, lauko treniruoklius. Lėšų prašoma asfalto dangai bei įrenginiams.

Žemaitkiemio miestelio bendruomenė pateikė idėją „Buvusios mokyklos stadionas – ir kasdienybei, ir šventei“. Bendruomenės iniciatyva jau įsigyti treniruokliai, rengiama vaikų žaidimų erdvė. Siūloma atnaujinti krepšinio aikštelės dangą ir įrenginius. 

Dar vieną projektą „Vaikai – mūsų ateities veidrodis“ pateikė Vilniaus gatvės gyventojas. Siūloma vidiniame trijų Vilniaus gatvės daugiabučių Nr. 93, 95, 97 kieme įrengti vaikų žaidimų aikštelę.

Sąlygas atitiko

Projektus įvertino konsultacinė darbo grupė, kurią sudaro 2 savivaldybės tarybos nariai, 2 savivaldybės administracijos darbuotojai ir 2 nevyriausybinių organizacijų tarybos deleguoti atstovai.

Grupės darbas – nustatyti, ar pateikti projektai atitinka būtinuosius reikalavimus. Projektas turi būti įgyvendinamas mūsų rajone, valstybės ar savivaldybės valdomoje bendrojo naudojimo žemėje. Tai turi būti viešosios infrastruktūros nekomercinis, gyvenamosios aplinkos gerinimo projektas (išskyrus gatvių, kelių, šaligatvių, pėsčiųjų, dviračių takų įrengimą, rekonstrukciją ir remontą). Prie pasiūlymo turi būti pateiktas 15-os ne jaunesnių nei 16-os metų mūsų rajono gyventojų pritarimas projekto idėjai.

Visi pateikti pasiūlymai būtinuosius reikalavimus atitiko, o pernai du iš šešių pateiktų siūlymų buvo atmesti.

Vertins visuomenė

Grupės nariai sudarė atrinktų projektų sąrašą ir pateikė jį tolimesniam projektų atrankos etapui – viešam balsavimui, kurį rengs savivaldybės administracija.

Balsavimas už pateiktą projekto idėjos pasiūlymą bus vykdomas elektroninėmis priemonėmis, apie tai paskelbus savivaldybės interneto svetainėje ir socialinio tinklo paskyroje. Čia balsuotojai galės susipažinti su projektais bei matyti detalius idėjų aprašymus.

Pagal nustatytą tvarką, balsuoti gali ne jaunesni nei 16-os metų ukmergiškiai. Reikia nurodyti savo vardą, pavardę, gimimo datą ir deklaruotą gyvenamąją vietą. Jei asmuo šiuos duomenis pateikia netiksliai, balsas neįskaitomas.  Vienas gyventojas turi teisę balsuoti už visus atrinktus projektus.

Daugiausia (bet ne mažiau kaip 300) rajono gyventojų balsų gavę ir savivaldybės tarybos patvirtinti projektai bus įgyvendinami. Pernai tik viena idėja surinko reikiamą skaičių balsų, tai – krepšinio aikštelės atnaujinimo Šventupėje projektas.

Įgyvendins savivaldybė

Patvirtintus projektus įgyvendina savivaldybės administracija. Jų įgyvendinama tiek, kad nebūtų viršijama numatyta finansavimo suma savivaldybės biudžete. Šiemet, kaip ir pernai, tam skirta 20 tūkst. Eur.

Pernai patvirtintam projektui ir prireikė beveik visos šios sumos – per 19 tūkst. Eur. Tiesa, darbai vis dar neužbaigti.

Šiemet daugumos konkursui pateiktų siūlymų sąmatos maždaug tiek ir siekia, išskyrus du – aikštelei Statikuose reikėtų gerokai mažesnės sumos – per 6 tūkst. Eur, o plaukiojančio šviečiančio fontano Šventojoje projektas brangesnis – prireiktų per 30 tūkst. Eur.

Konkurso tvarka numato, jog sąmatai viršijant projektams nustatytą sumą, konsultacinė darbo grupė gali rekomenduoti savivaldybės tarybai priimti sprendimą dėl papildomo finansavimo.

Idėjos realizavimu rūpinasi savivaldybės administracija, tad jos darbas – parengti sąlygas, įvykdyti viešuosius pirkimus ir nupirkti įrenginius bei paslaugas. Proceso eigoje sąmatos yra tikslinamos.

Darbo grupės pirmininkė,  Ukmergės rajono mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė atkreipė dėmesį, kad atsiranda vis daugiau iniciatyvių žmonių, siūlančių idėjų jų gyvenamosios aplinkos gerinimui. Jei šie žmonės įkurtų bendruomenes, turinčias juridinio asmens statusą, atsirastų galimybė teikti paraiškas ne tik šiam konkursui, bet ir kitiems fondams. Priminė, kad bendruomenės gali steigtis ne vien kaimuose, bet ir mieste.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)