Buvusių burmistrų pavardėmis gatvių pervadinti nenori

Ar P. Cvirkos gatvė vadinsis kitaip? Ar P. Cvirkos gatvė vadinsis kitaip?

Ukmergėje siūloma keisti gatvių pavadinimus, laikytinus „sovietmečio paveldu“. Tai daroma, atsižvelgiant į Vidaus reikalų ir Kultūros ministerijų kreipimąsi „Dėl sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimų keitimo“. Tačiau siūlomiems pokyčiams gyventojai nepritaria.

Ukmergėje prie sovietinę santvarką propaguojančių priskirti S. Nėries, P.  Cvirkos ir L. Giros gatvių pavadinimai. Pasiūlyta juos atitinkamai keisti į buvusių miesto burmistrų Vlado Rėklaičio, Boleslovo Dirmanto ir Prano Kuzmos gatvių pavadinimus ir taip įprasminti visų trijų Ukmergės miestui tarpukario laikotarpiu vadovavusių burmistrų atminimą bei propaguoti miesto istoriją.

Rajono savivaldybės Pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo komisijos iniciatyva, siekiant apklausti ir informuoti minėtų gatvių gyventojus ar asmenis, turinčius adresų objektus šiose gatvėse, apie numatomus keisti pavadinimus, rengti susirinkimai.

Komisijos darbą organizuojančio Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Česnaitis informavo, kad planuoti susitikimai įvyko, tačiau visų trijų gatvių gyventojai komisijos siūlymui pervardyti gatves burmistrų pavardėmis nepritarė. 

Nors statistiniai rodikliai apie dalyvavusiųjų skaičių nebuvo renkami, pasak specialisto, visose gatvėse susirinko gyventojų dauguma. Gyventojai apie susitikimus buvo informuoti išdalinant informacinius pranešimus pašto dėžutėse.

Savivaldybės duomenimis, P. Cvirkos gatvėje yra 18 adresų, L. Giros gatvėje – 22, S. Nėries –  13. Kai kuriuose pastatuose, kuriuose veiklą vykdo įmonės, yra po keletą adresų turėtojų.

P.Cvirkos gatvės gyventojai atsisakė siūlomo Vlado Rėklaičio pavadinimo ir pasiūlė gatvę pervadinti Parko gatve.

L.Giros gatvės gyventojai taip pat nepanoro Prano Kuzmos pavadinimo, tačiau susirinkimo metu savo varianto nepateikė. Jie siūlymą dėl pavadinimo žadėjo pateikti raštu.

S.Nėries gatvės gyventojai kategoriškai paprieštaravo gatvės pavadinimo keitimui apskritai ir sakė lauksią įstatymo, kuris oficialiai įpareigotų keisti pavadinimą.

Komisijos pirmininkė, Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė iki liepos 15 d. atostogauja – susisiekti ir paklausti, kokius sprendimus komisija siūlys savivaldybės tarybai, nepavyko.

Kai kurie gyventojai nuogąstauja, kad gatvės pavadinimo pasikeitimas sukels papildomų rūpesčių. Ar nereikės dėl to keisti nuosavybės dokumentų?

UAB „Valfinsta“, vykdančios veiklą P. Cvirkos gatvėje, direktorius Valdas Raugalas sakė, kad gatvės pavadinimo keitimui nepritaria ir atkreipė dėmesį, kad įmonėms gatvės pavadinimo keitimas kainuos.

Pasak jo, Registrų centre reikės pakeisti įmonės registracijos dokumentus, išsiimti naują registracijos pažymėjimą ir koreguoti įstatus. Kas naudoja kasos aparatą, privalės informuoti VMI ir kviestis programuotoją, kad įvestų naują adresą. Teks pasigaminti naują spaudą su rekvizitais, atnaujinti kontaktinę informaciją interneto svetainėje, informuoti klientus, bankus, perrašyti ilgalaikes sutartis.  Visa tai pareikalaus ne tik lėšų, bet ir žmogiškųjų išteklių bei laiko resursų.

V.Raugalas susitikime nedalyvavo, nes pranešimo apie jį negavo, ir savo pozicijos pareikšti neturėjo galimybės. Mano, kad apie susitikimą informuoti reikėjo elektroniniu paštu ar registruotu laišku, o ne lapeliais pašto dėžutėse, kurias ne visi tikrina reguliariai. Tačiau VĮ Registrų centro konsultantė ramino, kad nei gyventojams, nei įmonėms pasikeitus gatvės pavadinimui nieko daryti nereikia. Savivaldybei priėmus sprendimą dėl gatvės pavadinimo keitimo, sprendimas pranešamas Registrų centrui ir adresai sistemoje per 15 darbo dienų pakeičiami.

Sakė, kad tokiu atveju, kai adresas keičiasi dėl savivaldybės priimto sprendimo, o ne dėl fizinio ar juridinio asmens veiksmų, adreso keitimas nekainuoja. Net ir norint parduoti turtą. Tiek Registrų centras, tiek notarai esą mato įvykusius pasikeitimus. Nebent pats asmuo norėtų išsiimti dokumentus su atnaujintu adresu.

Taip pat ir įmonėms nėra būtina keisti įstatus ar išsiimti naujus dokumentus, nebent dėl kažkokių priežasčių jiems reikia tų dokumentų su atnaujintu adresu. Tada už naujų dokumentų išdavimą reikės sumokėti nustatytą kainą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų