Spausdinti šį puslapį

Rožės – jau ne tik Ukmergės herbe, bet ir miesto centre

Gedimino Nemunaičio nuotr. Akį džiugina naujasis Ukmergės rožynas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Akį džiugina naujasis Ukmergės rožynas.

Ukmergė nuo šiol galės didžiuotis akį traukiančiu rožynu. Pačiame miesto centre pasodintos 155 rožės.

Naujas 130 kvadratinių metrų ploto rožynas sukurtas Kęstučio aikštėje, prie laiptų link Ukmergės kraštotyros muziejaus pastato.

Jį įrengusios bendrovės „Grožio idėja“ vadovė Jurga Olisevičienė jau anksčiau pasakojo, kad šiam gėlynui įrengti prireikė daugiau kaip 100 tonų juodžemio – net 12-os sunkvežimio priekabų. Bet kokiame grunte rožės skurstų, tad visą seną, po miesto centre vykusių aikštės įrengimo darbų likusį gruntą teko iškasti.

Rožių sodinimo darbus bent kelioms savaitėms sustabdė lietūs.

Buvo parinktos keturios rožių veislės, kiek įmanoma labiau atsparios ligoms, kenkėjams, žiemos šalčiams. Augalų žiedai yra kelių rožinių spalvų ir kreminės spalvos. Tai – vokiečių selekcinės kompanijos „Kordes“ išvestos veislės. Jos  laikomos moderniomis rožėmis. Krūmai žemesni, lapai blizgūs, žiedai ypač ryškūs, žydi gausiai ir ilgą laiką.

Kad augalus būtų lengviau prižiūrėti, žemė uždengta plėvele, o ant jos bus pilamas mulčias arba akmenukai.

„Visi augalai šimtu procentų niekada neprigyja. Neprigijusius pakeisime“, – pasakojo J. Olisevičienė.

„Grožio idėja“ vadovė pasakojo, kad šiemet pasodintos rožės visu gražumu pasirodys po kelerių metų. Vieni kelmai užaugs iki pusantro metro aukščio, kiti bus žemesni.

Ši miesto zona stebima vaizdo kameromis, tad rožių skinti ar juo labiau bandyti išsikasti tikrai nevertėtų.

Pašnekovė pasakojo, kad želdiniams neretai žalos pridaro ne tik vagišiai, bet ir atsainus, nemokšiškas požiūris į miesto augalus žiemos metu. Jei gatvių valytojai sumanytų druskos prisodrintą sniegą sukasti ant rožyno, augalams tai tikrai labai pakenktų. 

UAB „Grožio idėja“ šiemet yra laimėjusi Ukmergės miesto seniūnijos skelbtą konkursą Ukmergės gėlynų priežiūrai. Ši bendrovė mūsų gėlynais rūpinasi jau ketvirtus metus.

Kraštovaizdžio dizainerės specialybę turinti J. Olisevičienė sako kasmet rajono vadovams pateikianti po kokį naują sumanymą. Džiaugiasi, kad šiemet buvo pritarta rožyno idėjai.

Ukmergės centre šiemet taip pat bus įrengiami dar du nauji gėlynai – tarp senojo teismo rūmų ir savivaldybės pastatų bei Vasario 16-osios ir Vienuolyno gatvių kampe.

Naujiems gėlynams įrengti ir prižiūrėti, įskaitant ir naująjį rožyną, skirta 12 tūkst. Eur.

Praėjusiais metais rožynas buvo įrengtas prie Ukmergės ligoninės. Tiesa, tuomet daug kas atkreipė dėmesį, kad vieta tokia išskirtinam gėlynui parinkta pernelyg atokiai.

***

Rožynai puikuojasi anaiptol ne kiekviename Lietuvos mieste. Yra teigiančiųjų, kad dabartinis Ukmergės rožynas taps vienu gražiausiu. Beje, tai labai simboliška, nes rožė yra vaizduojama ir Ukmergės herbe. Tai – viena iš herbo simbolikos, atspindinčios tuometę politinę situaciją, detalių. Rožės šakelė su raudonais žiedlapiais veikiausiai yra susijusi su tuomečio miesto vaito Juozapo Kučevskio heraldika.

Rožės – vienos populiariausių ir gražiausių gėlių. Teigiama, kad jos žydėjo dar prieš atsirandant žmogui, o sukultūrintos buvo 3000 metų prieš mūsų erą. Iš pradžių šios gėlės buvo naudojamos gydymo tikslais, o tik vėliau įvertintas ir grožis.

☼ ☼ ☼

Suskaičiuojama daugiau nei 400 skirtingų rožių rūšių, o jų veislių yra daugiau nei 25 000. Pačios populiariausios yra arbatinės rožės – būtent jos yra dovanojamos įvairiomis progomis.

☼ ☼ ☼

Gruzija ir JAV šią gėlę laiko nacionaliniu simboliu, o jos gimtine laikomas Kaspijos jūros regionas.

☼ ☼ ☼

Pagrindinės rožių spalvos turi ir savo simbolinę reikšmę. Raudonos rožės reiškia meilę, baltos – skaistumą, rožinės – malonę, oranžinės simbolizuoja žavesį.

☼ ☼ ☼

Rožių aliejus yra vienas brangiausių. Kilogramas jo gaunamas iš maždaug keturių tonų rožių žiedų. Labiausiai gamindami šių gėlių aliejų didžiuojasi bulgarai, įsigyti aliejaus galima praktiškai visose prekybos vietose.

☼ ☼ ☼

Didžiausias Lietuvos rožynas yra Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode. Jame iš viso – daugiau kaip 1 700 krūmų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)