Autorės nuotr. Paminėtas prezidento Antano Smetonos 148-asis gimtadienis. Autorės nuotr. Paminėtas prezidento Antano Smetonos 148-asis gimtadienis.

Savaitgalį paminėtas prezidento Antano Smetonos 148-asis gimtadienis. Tęsiant paskutinių metų tradiciją, surengta šventė tarpukario dvasia. Tiesa, šiemet ji buvo ramesnė ir subtilesnė: kiemelių šurmulį pakeitė knygų pristatymai.

Pirmą kartą prezidento gimtadienis paminėtas 1989 metais – prie A. Smetonos tėvų sodybos pamatų buvo surengtas mitingas. Nuo 1990 metų ši diena minima kasmet įvairiomis formomis – vyko konferencijos, dviračių žygiai, nuo 2011 metų šventė organizuojama tarpukario dvasia.

Šiemet išvakarėse aukotos šv. Mišios Lėno kaimo Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, o rugpjūčio 6-ąją vyko „Muzikinė popietė dvare“.

Oficialioje dalyje, vykusioje Užulėnyje prie prezidentui skirto paminklo, šįsyk nebuvo nei partijų atstovų, nei žymių svečių, sakančių skambias kalbas. Sugiedojus Lietuvos himną ir iškilmingai šauliams pakėlus vėliavą, apie tarpukariu įtvirtinto valstybingumo ir laisvės prasmę šiandien kalbėjo rajono meras Rolandas Janickas. A. Smetonos brolio Igno provaikaitė Giedrė (Smetonaitė) Mickenė, padėkojo už atminimo puoselėjimą. Padėta gėlių prie paminklo ir prie A. Smetonos gimtosios sodybos pamatų.

Norintieji galėjo apžiūrėti muziejaus ekspozicijas, įrengtas buvusioje Užugirio mokykloje – jos statybomis rūpinosi pats A. Smetona.

Renginiui persikėlus į prezidento vasaros rezidenciją svečių, suvažiavusių iš įvairių Lietuvos miestų, laukė linksmoji dalis ir, svarbiausia, paties A. Smetonos pasveikinimas, kuriame jis prabilo apie nūdienos įvykius – karą ir žmonių susitelkimą padėti vieni kitiems, atkreipdamas dėmesį, kad šiuo laiku susibūrimai kultūringai pabūti drauge taip pat yra labai svarbūs.

O belaukiant atvykstančio prezidento su žmona Sofija, nuobodžiauti neteko. Svečius įtraukė dviejų istorinių knygų pristatymai.

Vyko istoriko Alfonso Eidinto knygos „Antanas Smetona ir Justas Paleckis istorijos dramoje. Prezidento vairuotojo užrašai“ pristatymas. Jos autorius, pats ištyrinėjęs dokumentus, kalbėjo apie 1940-ųjų aplinkybes ir visuomenės veikėjų sprendimus, apie prezidento A. Smetonos žmonių ratą, iškeldamas konkrečias detales, kurias skaitytojai ras knygoje. 

Naujai atidarytame restorane „Smetonienės svetainė“ pristatyta Jolitos Bernotienės ir Ingridos Jakubavičienės knyga „Ponios Smetonienės virtuvė“, atskleidžianti ne tik prezidento žmonos mėgtų patiekalų receptus, bet ir gyvenimo virtuvę. Kuo ir kaip teko rūpintis, einat pirmosios šalies ponios pareigas. Knygos pristatymo intriga – torto, kepto pagal ponios Sofijos virtuvės receptą, degustacija.

Šventinę nuotaiką kūrė subtili muzikinė programa – „Chris Ruebens trio“ džiazas, styginių kvarteto „4 stygos“ muzika, visiems gerai žinomos Vytauto Kernagio dainos, kurias atliko Arnas Pelakauskas.

Neapsieita ir be elegantiškiausiųjų rinkimų. Ankstesniais metais vykdavo gražiausios Užugirio kiemo ponios konkursas, buvo renkamas šauniausių ūsų savininkas. O šiemet išskirtos, pasveikintos ir apdovanotos elegantiškiausios poros, pasipuošusios tarpukario apranga. Joms atiteko medaus produktų dovanos. 

Nors šiemet nešurmuliavo amatininkų kiemeliai, užsiėmimų netrūko nei vaikams, nei suaugusiesiems. Mažieji galėjo žaisti senovinius žaidimus ar spalvinti meduolius, o suaugusieji – pamatyti muziejaus ekspozicijas bei kieme eksponuojamas parodas „Devynios priežastys tapti karo lakūnu tarpukario Lietuvoje“ ir „Antanas nori būti ore“, nusifotografuoti tarpukario fotoateljė ar paskanauti „Kaimynų“ bendruomenės kepamų bulvinių blynų.

Paveikslėlių galerija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų