Siekiant taupyti, šviesų Ukmergėje neužgesins

Gedimino Nemunaičio nuotr. Kai kurie šviestuvai šviečia net išaušus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kai kurie šviestuvai šviečia net išaušus.

Energijos kainoms kylant, o Europos šalims pranešant apie planuojamą energijos taupymą, kai kas pastebi, kad vakarais, važiuojant Ukmergės gatvėmis, tai vienur, tai kitur šviestuvai nešviečia. Kas tai –  gedimas, o gal šviestuvai jau specialiai išjungiami taupant elektros energiją?

Praėjusią savaitę šviestuvai nešvietė Kęstučio aikštės dalyje tarp Pilies ir Vienuolyno gatvių, taip pat nebuvo apšviestas piliakalnis, iki šiol naktimis traukdavęs akį iš tolo. Gal savivaldybė nusprendė taupyti? Kita vertus, šviesos plieskia visame Pilies parke. Ilgai jos neišjungiamos ir miesto gatvėse rytais, jau prašvitus.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sako, kad ateityje, galbūt, reikės taupyti, bet dabar tai vienoje, tai kitoje miesto dalyje šviestuvai laikinai nešviečia dėl atliekamų darbų.

„Siekiant taupyti, vieni, kiti prabyla apie apšvietimo atjungimą, bet daugiau einama modernizavimo keliu. Mes šioje srityje pirmaujame ir jau dabar keičiame šviestuvus“, – sakė direktorius.

Jis informavo, kad šiuo metu vykdomas projektas, pagal kurį atliekami šviestuvų keitimo, o kai kuriose gatvėse ir atramų, elektros spintų bei kabelių keitimo darbai. Kadangi jie atliekami dieną, nėra galimybės patikrinti, ar visi šviestuvai šviečia. Direktorius sakė ir pats iš gyventojų gavęs pranešimų dėl dalies Vilniaus bei kitų gatvių neveikiančio apšvietimo. Jis patikino, kad nesklandumai laikini.

Kadangi ne visose gatvėse reikia keisti atramas, o tik ten, kur jos senos, projekte darbai išskaidyti ir nupirkti iš dviejų rangovų. Šių metų kovo 20-ąją su UAB „Mazgas“ pasirašyta „LED gatvės apšvietimo šviestuvų, apšvietimo linijų ir valdymo spintų montavimo darbų pirkimo sutartis“, kurios vertė – 383 561 Eur. Numatoma visiškai pakeisti Deltuvos, Šlaitų, Vilniaus ir S. Daukanto gatvių ir dalies Žiedo gatvės apšvietimą bei modernizuoti 40 apšvietimo valdymo spintų. Bus modernizuota 6 955 m tinklo ir 168 plieninės cinkuotos atramos su LED šviestuvais.

Kita sutartis – dėl LED gatvės apšvietimo šviestuvų su jų permontavimo paslauga – pasirašyta su UAB „Ignitis“ gegužės 12-ąją. Jos vertė – 179 659 Eur. Pagal sutartį numatoma pirkti įvairių galių LED šviestuvus vietoje dabar eksploatuojamų natrio lempų. Iš viso užsakyti 754 šviestuvai.

Iš viso mieste bus pakeisti 922 šviestuvai. Bendra projekto vertė – 563 221 Eur.

„Šviestuvų pakeitimo priemonės įdiegimas turi užtikrinti ne mažesnį kaip 40 proc. Ukmergės gatvių apšvietimui sunaudojamos elektros energijos taupymą“, –  sakė D. Varnas.

Pasak direktoriaus, visos prekės turi būti pristatytos, surinktos ir paruoštos eksploatacijai per aštuonis mėnesius nuo sutarčių įsigaliojimo. Darbus baigti planuojama iki metų pabaigos. Pirkiniui suteikiama 10-ies metų garantija.

Pasidomėjus, ar, siekiant taupyti lėšas, įmanoma reguliuoti šviestuvus, kad jie nešviestų be reikalo, D. Varnas sakė, kad naujieji šviestuvai veiks pagal astronominį laikrodį. Jų įjungimas ir išjungimas priklausys nuo metų laiko ir šviesaus paros laiko. Tai reguliuos išmanieji įrenginiai. Nuo įjungimo momento iki 22 val. vakaro šviestuvai švies 100 proc. pajėgumu, o vėliau bus pritemdyti. 22–24 valandomis jie švies 70 proc., nuo 0 iki 5 valandos – 50 proc., nuo 5 iki 7 valandos – 70 proc., o nuo 7 val. iki išsijungimo – 100 proc. pajegumu, kad vaikai saugiai nukeliautų į mokyklas, o suaugusieji į darbus. 

Direktorius patikino, kad kol kas nėra ko nuogąstauti dėl elektros kainos, kurią moka savivaldybės administracija už miesto apšvietimą. „Kadangi yra pasirašyta sutartis dėl fiskuotos kainos, kainų svyravimas biržoje neturi įtakos sumai, kurią mokėsime“, – paaiškino D. Varnas.

Direktorius sakė, kad apie taupymo sprendimus galvojama, tačiau, nuosekliai ėjus miesto apšvietimo modernizavimo kryptimi, šviesų išjungti neketinama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų