Tarp didžiausią žalą gamtai darančių užtvankų dvi – Ukmergės rajone

Dovydiškių užtvanka. Dovydiškių užtvanka.

Aplinkos ministerijos užsakymu atlikta Lietuvos užtvankų įvertinimo studija nustatė didžiausią žalą gamtai darančias ir mažiausią socioekonominę vertę turinčias užtvankas.

Tarp jų dvi yra Ukmergės rajone. Tai – Dovydiškių ir Valtūnų užtvankos.

Taip pat minimos kitose šalies vietose esančios Cesarkos ir Augustaičių malūnų liekanos, Anykščių, Skaudvilės, Kirkšnovės, Belmonto, Pabradės bei Rudnios užtvankos.

Dovydiškių tvenkinio užtvanka pastatyta patvenkus Armonos upę Šventosios baseine. Valtūnų užtvanka pastatyta ant Siesarties upės.

Studiją, kurios metus tirtos šalies užtvankos, rengė UAB „Aplinkos inžinierių grupė“, Vytauto Didžiojo universitetas ir Lietuvos hidrobiologų draugija.

Studijos rengėjų duomenimis, šalyje iš viso yra 1 371 užtvanka. 26 proc. jų priklauso valstybei ir yra melioracijos statinių balanse, 16 proc. priklauso valstybei arba savivaldybei nuosavybės teise, 10 proc. – privatiems asmenims. 13 proc. užtvankų yra bešeimininkės, apie 35 proc. užtvankų savininkus neturima duomenų.

203 užtvankos vertintos detaliai. Nustatyta, kad 37 proc. yra blogos ir avarinės būklės, 43 proc. – patenkinamos, 16 proc. – vidutinės, vos 1 proc. – geros.

Iš 20-ies užtvankų, darančių didžiausią žalą žuvų ištekliams, net prie 16-os yra veikiančios mažosios hidroelektrinės. Šios ir esančios lašišinėse bei potencialiai lašišinėse upėse užtvankos analizuotos dar išsamiau.

Ekologinė žala buvo skaičiuojama pagal žuvų rūšių paplitimą, potencialiai tinkamą upės plotą tvenkinio zonoje bei aukščiau tvenkinio, skirtingus migruojančių žuvų rūšių ir tvenkinio žuvų ištek-lius bei kitus kriterijus.

Socioekonominė vertė skaičiuota atsižvelgus į rekreacinės vertės pokytį, potvynių valdymo funkciją, statinio būklę, nekilnojamojo turto vertės pokytį, finansinį naudos ir kaštų santykį. 

Skelbiama, kad studija padės atrinkti mažiausios vertės ir didžiausią žalą darančias užtvankas jų šalinimo projektams. Tai ypač aktualu netylant diskusijoms dėl prastėjančios užtvankų techninės būklės ir nepakankamų finansinių pajėgumų jas rekonstruoti.

Duomenimis bus naudojamasi ir priimant sprendimus, susijusius su vandenų būklės gerinimu, biologinės įvairovės atkūrimu ir apsauga bei žuvų išteklių gausinimu.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Sigis 2022-12-15 13:25
O Kadrėnų tvenkinys susimokėjo, kad neminimas. Jis lygiai toks pats kaip Dovydiškių :cry: :cry: :cry:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų