Šiųmetis pavasaris – sausesnis nei įprastai, tad  žvyruotose gatvėse žymiai padidėjęs dulkėtumas.

Jei įprastai dulkėtumą mažinančios priemonės būdavo pasitelkiamos sulaukus vasaros, šiemet jų reikia dabar. Deja, sodininkų bendrijų gyventojams šia priemone tenka rūpintis patiems.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad šiemet priemones, mažinančias dulkėtumą, planuojama pradėti naudoti nuo gegužės 22 dienos. „Šią savaitę greideriuojame gatves, o kitą, jei viskas gerai, pradėsime barstyti specialia druska“, – kalbėjo Ž. Dirsė.

Sakė, kad yra du kovojimo su dulkėtumu būdai – druskos barstymas arba purškimas specialiu tirpalu. „Abiejų jų efektas panašus, tik, nubarsčius druska, dar reikia laistyti vandeniu arba kad nulytų. Norint, kad druska surištų, pagrindas turi būti šlapias“, – paaiškino Ž. Dirsė.

Pernai priemonės nuo dulkėtumo buvo pradėtos naudoti birželio mėnesį, tačiau šiemet žmonės į seniūniją kreipiasi kiek anksčiau.

Seniūnas atkreipė dėmesį, kad ankstyvas priemonių naudojimas, nors ir pagerintų situaciją dabar, turėtų ir neigiamų pasekmių – veikimas neužtikrintų dulkėtumo mažinimo visą vasarą. „Nubarsčius dabar, liepos pabaigoje vėl dulkės. Abiejų priemonių veikimo laikas panašus. Apskaičiuota, kad po dviejų mėnesių efektas sumažėja 30 proc.“, – kalbėjo jis.

Pasiteiravus, kas vykdys darbus, Ž. Dirsė sakė, kad druską seniūnija barstys pati, o dėl laistymo šiuo metu deramasi su galimu paslaugos teikėju.

Kaip ir kasmet, priemones nuo dulkėtumo taikyti pradės pirmiausia Krekšliuose, Gėlių rajone, kur yra daugiausia žvyruotų gatvių, o tada jau visur kitur.

Pasidomėjus, kaip darbai įgyvendinami kaimiškose seniūnijose, Ž. Dirsė pasidalijo savo ankstesne darbo praktika. Pasak jo, priemonės nuperkamos centralizuotai ir perduodamos seniūnijoms. Tada kiekviena organizuoja darbus pati. 

Gatvių dulkėjimas – opus klausimas sodininkų bendrijose, ypač, kai jose daugėja gyvenamųjų namų. Ž. Dirsė informavo, kad sodininkų bendrijų keliai nėra perduoti savivaldybei, todėl prižiūrimi pačių bendrijų. Jų barstymo druska ir laistymo arba purškimo specialiu tirpalu darbus turi organizuoti sodininkų bendrijų pirmininkai.

Nuo jų priklauso, ar būtų perkamos tik priemonės, o darbai įgyvendinami savo pajėgomis, ar perkama paslauga. Tirpalo ar druskos, pasak Ž. Dirsės, galima įsigyti paprastai, o kas teiktų barstymo ar purškimo paslaugą Ukmergėje jis nežinojo.

Paskambinus į UAB Ukmergės butų ūkį ir pasiteiravus, ar jie neteikia tokios paslaugos, direktorius Raimondas Baltaduonis sakė, kad bendrovė neturi tam reikiamos įrangos. „Neturime ir neperkame, nes nėra paslaugos poreikio“, – kalbėjo direktorius. Bendrovė turi vakuuminę šlavimo su drėkinimu mašiną, kuri naudojama, siekiant mažinti dulkes asfaltuotose zonose – gatvėse, aikštelėse, kiemuose. Šią paslaugą daugiausia užsisako įmonės po žiemos. O dėl žvyrkelių dulkėtumo mažinimo iki šiol niekas nesikreipė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų