Spausdinti šį puslapį

Šildymo sezonas pradėtas ypač anksti

Šios savaitės pradžioje Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pasirašė įsakymą dėl 2019–2020 metų šildymo sezono pradžios.

Centralizuotas šilumos tiekimas Ukmergės rajono gyventojams pradėtas nuo antradienio, rugsėjo 24 dienos.

Įsakyme nurodoma, kad šilumos vartotojai turi teisę teisės aktuose nustatyta tvarka patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios, nepažeidžiant teisės aktuose nustatytų higienos normų.

Tačiau ar ne per anksti skubama šildyti įstaigų ir daugiabučių?

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys neneigia – per 23 metų jo darbo energetikos srityje patirtį tai –  vienas iš anksčiausiai pradėtų šildymo sezonų.

Pastaraisiais metais šildyti pastatus pradėta spalio pradžioje: 2015 metais – spalio 8 d.; 2016 – spalio 6 d.; 2017 – spalio 5 d.; 2018 – spalio 3 d.

Nepaisant to, šios savaitės sprendimas pradėti šildymo sezoną niekaip neprasilenkia su teisės aktais. Jis priimtas atsižvelgiant į meteorologijos stoties pateiktas vidutines praėjusių parų temperatūras. O jos rodo, kad rugsėjo 17 d. vidutinė paros temperatūra buvo  9,9, 18 d. – 8,1, 19 d. – 8,7, 20 d. – 7,9,  21 d. – 9,4 laipsnio šilumos.

Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais šildymo sezonas pradedamas, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių šilumos.

„Svarbu žinoti, kad šilumos vartotojai turi teisę teisės aktuose nustatyta tvarka patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios“, – sako  V. Paknys.

Gyventojams reikėtų surinkti parašus, kad šildytis jie dar nepageidauja.

Tiesa, naudoti šilumą pradedant ar baigiant šildymo sezoną kitu laiku, nei paskelbta savivaldybės, nėra populiaru.

Įmonės „Ukmergės šiluma“ duomenimis, vidutiniškai tokia teise per metus pasinaudoja 2–3 rajono daugiabučiai namai.

Tradiciškai pradėjus šildymo sezoną, šiluma pirmiausia pasiekia švietimo, globos ir sveikatos įstaigas.

Jau nuo antradienio ji buvo pasiekusi ir kai kuriuos gyvenamuosius namus.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)