Į redakciją paskambino Pivonijos mikrorajono gyventoja. Ji sakė, kad renovuojamame name, butuose, prie radiatorių diegiami naujoviški skaitikliai, valdomi nuotoliniu būdu. Moteris nuogąstavo, ar tie įrenginiai nėra radioaktyvūs.

Pasak gyventojos, prieš keletą metų tokius skaitiklius norėta įrengti Vilniuje, tačiau žmonės pasipriešino. Ji domėjosi, ar tai nebus tokie patys skaitikliai, kurių gyventojai atsisakė sostinėje. O gal tik panašūs į juos?

„Jeigu skaitikliai išties skleidžia radiaciją, kyla pavojus žmonių sveikatai“, – dėstė savo mintis skambinusioji. Moteris mano, kad gyventojai, prieš įdiegiant skaitiklius, turėtų būti informuojami, tačiau pati jokios informacijos teigė negavusi.

Moteris prašė išsiaiškinti, kieno nutarimu ar kokio susitarimo pagrindu naujoviški įrenginiai diegiami Ukmergėje, kodėl žmonės apie sprendimą neinformuoti iš anksto ir kodėl neklausta butų savininkų nuomonės. Ji tvirtino, kad svarstant renovacijos projektą, apie tai irgi nebuvo kalbėta: „Tokių smulkmenų niekas neaptarinėjo.“

Pasak gyventojos, daugelį jos kaimynų tenkina sena šilumos suvartojimo apskaičiavimo sistema. Namo, kuriame šiuo metu vyksta įrengimo darbai, skambinusioji nenurodė. Ji įsitikinusi, kad tokius pačius prietaisus UAB „Ukmergės šiluma“ arba Ukmergės butų ūkis įrenginėja visuose namuose, todėl nemanė, kad tikslinga sukonkretinti.

Dar prašė išsiaiškinti, iš kokių lėšų bus apmokėti prietaisai ir jų įrengimo darbai. Ar jų įsigijimas ir pastatymas bus įtrauktas į bendrą renovacijos darbų kainą, ar gyventojai už juos turės mokėti atskirai?

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys informavo, kad įmonė gyventojų butuose nediegia jokių skaitiklių. „Greičiausiai moteris skaitiklius supainiojo su dalikliais, bet ir jų mūsų įmonė neįrenginėja“, – atsakė įmonės vadovas.

Daugiabučių namų renovavimo programą Ukmergės rajone administruojančio Ukmergės butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Jurkevičius informavo, kad renovuojamų namų butuose įrengiami ne skaitikliai, o dalikliai, jeigu tai numatyta konkretaus namo investiciniame projekte, kurį tvirtina patys gyventojai. Specialistas paneigė, kad šie įrenginiai yra radioaktyvūs.

Įmonės Pastatų administravimo skyriaus vadovas Andrius Kalesnikas paaiškino, kad daliklinė apskaitos sistema – „tai inovatyvi  šilumos apskaitos sistema, kuri leidžia apskaityti skleidžiamą šilumą iš šildymo prietaisų“. Įdiegus šią sistemą, kiekvienas daugiabučio namo gyventojas, vadovaujantis VERT (Valstybinė energetikos reguliavimo tarnybos) metodika moka individualiai.

„Prietaisai neskleidžia radiacijos, todėl gyventojams baimintis nėra ko. Visi duomenys yra nuskaitomi GPRS arba Wi-Fi ryšiu. Tai atitinka mobilaus telefono ar mobilaus interneto tinklus“, – patikino A. Kalesnikas.

Pasak jo, sistemos diegimas dažniausiai būna įtrauktas į daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektą. Norint tiksliau pakomentuoti šį atvejį, reikėtų konkretumo, kuriame name vyksta darbai.

Skyriaus vedėjas atkreipė dėmesį, kad „gyventojai atsisakius montuoti daliklius bute, bet likusiems gyventojams įsidiegus šią sistemą, vadovaujantis VERT metodika, gyventojai bus paskaičiuojami didesni šilumos nuostoliai, nei butams, kurie turės minėtą sistemą“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų