Spausdinti šį puslapį

„Šiluma bendroms reikmėms“ – ne visiems

Neaiškumai dėl mokesčio už šilumą.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Neaiškumai dėl mokesčio už šilumą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Anykščių gatvės 21 namo gyventoja teiravosi dėl „Ukmergės šilumos“ mokesčio.

Pasakojo, kad jau ne pirmus metus sąskaitoje už šilumą yra grafa „Šiluma bendroms reikmėms“.

Gyventojai girdėjo, kad kituose daugiabučiuose tokio mokesčio nėra. Nori išsiaiškinti, kas tai per mokestis, kodėl jų namui skaičiuojamas. Šį mėnesį gautoje sąskaitoje nurodoma jo suma 1,62 Eur. Sako, kad per šalčius tas mokestis pakyla kartais ir iki 9 eurų.

Moteris pasakojo, kad net trys jų namo gyventojos bandė aiškintis, kas tai per mokestis. Bet taip nė viena ir nesuprato. Buvo aiškinta, kad gal koks butas jų name nuo šildymo atjungtas. Jų name yra įsikūrusi įmonė, svarsto, gal už ją ir turi mokėti. Kita kaimynė suprato, kad čia mokestis už radiatoriaus vamzdelius... Prašo tiksliai paaiškinti. 

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys paaiškino, kad Ukmergėje yra daugiabučių, kuriuose yra atsijungusių nuo centralizuotos šildymo sistemos butų ar kitų patalpų – vaistinių, parduotuvių.

Būtent toks yra mūsų skaitytojos minimas daugiabutis.

Vadovaujantis Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nustatyta tvarka, šiems namams taikomas jungtinis šilumos paskirstymo metodas – išskiriamas šilumos kiekis bendroms reikmėms iš viso pastate suvartoto šilumos kiekio. Šiuo atveju mokėjimo pranešime suformuota atskira eilutė „Šiluma bendroms reikmėms“.

Pasak direktoriaus, Anykščių g. 21 name yra patalpų, atsijungusių nuo pastato šildymo sistemos, tačiau ir jų savininkai moka už jiems priskirtą bendrų pastato patalpų šildymą. Tai tikrai nereiškia, kad už atsijungusiuosius moka kiti gyventojai: vadovaujantis patvirtinta metodika, šilumos kiekis bendroms pastato reikmėms yra atimamas iš namo viso šilumos kiekio, suvartoto šildymui, ir padalijamas visiems patalpų savininkams. Tokiu būdu sumažėja esamų namo gyventojų „Šildymo“ eilutės mokėjimai mokėjimų pranešime. 

  1. Paknys taip pat paaiškino, kad suvartotas šilumos bendroms pastato reikmėms dydis priklauso nuo lauko oro temperatūros, kaip ir gyventojų butų šildymas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)