Spausdinti šį puslapį

Guodėsi padidėjusiu būsto plotu

Jei mūsų gyvenamojo būsto plotas padidėja, tai turėtų būti gera žinia. Tačiau jei jis padidėja tik popieriuje – žinia tikrai nedžiugina.

Pašilėje, Pivonijos gatvės 5A name gyvenanti moteris pasakojo, kad jos buto plotą „padidino“ bendrovė „Ukmergės šiluma“.

Moteris pasakojo gyvenanti 36,4 kv. m ploto bute. Jai su keliais kaimynais taip pat priklauso ir bendra virtuvė.

Moteris sakė gyvenanti tame pačiame bute daugybę metų ir visada mokant už šildymą būdavo nurodytas tas pats plotas, kuris jai priklauso.

Tačiau šiemet nutiko kitaip. Sako už šildymą gavusi labai didelę – 45,5 Eur sąskaitą. Pradėjo tikrinti ją ir aptiko, kad jos buto ploto eilutėje dabar parašyta 50 kv. m.

Kai paskambino į „Ukmergės šilumą“, jai esą paaiškino, kad didesnis plotas įrašytas, nes ji turi skolų ir todėl jai priskirta ir bendra virtuvė. „Bet juk ja naudojasi net keturios šeimos. Argi ir kitoms virtuvė priskirta?“ – klausė su popieriuje padidintu plotu nesutinkanti ukmergiškė.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys informavo, kad visų minėto daugiabučio namo butų plotus 2014 metais jų įmonei pateikė šio namo administratorius – Ukmergės butų ūkis.

Apie tai, jog patalpos iš tikrųjų yra didesnės, nei nurodyti 34,6 kv. m pasak V. Paknio, jų įmonė sužinojo, kai šiemet vasarį kreipėsi į teismą dėl skolos, susidariusios bute, dėl kurio ir aiškinosi mūsų skaitytoja. Tada ir buvo gauti duomenys iš Registrų centro, kuriuose nurodyta, kad šio buto savininkui priklauso dar ir 15,92 kv. m bendrosios patalpos, įeinančios į pagalbinį naudingą plotą.

Pasak direktoriaus, vartotojai  įsipareigoja informuoti šilumos tiekėją apie duomenų neatitikimus. UAB „Ukmergės šiluma“ kiekviename mokėjimo pranešime apie tai primena. Tačiau minėto buto šeimininkas dėl to, kad nurodytas plotas esą neteisingas, nesikreipė.

„Buto ar kitų patalpų, priklausančių vartotojui, šildomo ploto dydį sudaro buto ir šiltų pagalbinių patalpų (pagalbinio naudingojo ploto) plotų suma. Tai skelbia Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyk-lės“, – paaiškino V. Paknys.

Direktorius taip pat patikslino, kad 2014 metų rugpjūtį savivaldybės tarybos sprendimu Pašilės rajono daugiabučiai gyvenamieji namai buvo perduoti šildyti „Ukmergės šilumai“.

Vykdant šį sprendimą, UAB Ukmergės butų ūkis perdavė visus tuo metu jų turimus duomenis apie vartotojus.

Tais pačiais metais visiems pašiliškiams buvo išsiųsti pakvietimai pasirašyti sutartis. Prašyta atkreipti dėmesį, ar duomenys yra teisingi. „Dauguma vartotojų kreipėsi į mūsų įmonę ir pateikė registrų centro nekilnojamojo turto kadastro išrašo kopijas arba kitus dokumentus dėl duomenų patikslinimo“, – tikino V. Paknys.

Mūsų redakcijai savo problemą išdėsčiusi moteris taip pat teiravosi, kaip kiti butai, kurie ta pačia virtuve naudojasi. Ar tos virtuvės plotas padalytas visiems keturiems butams, mokant už šildymą.

V.Paknys paaiškino, kad visiems Pivonijos g. 5A daugiabučio gyvenamojo namo gyventojams šiluma yra skirstoma pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos patvirtintus metodus. Tai yra jiems šiluma skirstoma pagal jiems priklausančių butų ir šiltų pagalbinių patalpų plotų sumą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)