Spausdinti šį puslapį

Drastiškai kylant kuro kainoms bei smarkiai atšalus orams – didėja ir išlaidos šildymui

Šildymo sezonui pasiekus pusiaukelę, ši žiema parodė, kad senosios lietuviškos žiemos niekur nedingo.

Praėjusių metų gruodžio mėn. vidutinė lauko oro temperatūra buvo -3,5 °C  –  viena iš žemiausių per pastarąjį dešimtmetį. Jei dėl  sparčiai augančių gamtinių dujų kainų bei padvigubėjusios biokuro kainos įvairūs ekspertai jau nuo rudens prognozavo brangesnį šildymo sezoną, tai tokia šalta žiemos pradžia daug kam buvo netikėta.

Esant tokiai žemai lauko oro temperatūrai, gerokai padidėja šilumos energijos suvartojimas patalpų šildymui. Tai – viena iš priežasčių, kodėl didėja išlaidos šildymui. Kita svarbi priežastis – keleriopai brangstantis kuras. Realybė tokia, kad kuro kainoms ir lauko oro temperatūrai įtakos daryti negali nei klientai, nei šilumos tiekėjai.

Pasaulinė energetinių išteklių krizė į neregėtas aukštumas iškėlė gamtinių dujų kainą. Gamtinės dujos nuo 2020 m. gruodžio mėn. iki 2021 m. gruodžio mėn. pabrango beveik 7 kartus.

UAB „Ukmergės šiluma“  naudojamo kuro struktūroje gamtinės dujos sudaro 30–35 proc., ir šios žaliavos staigus ir drastiškas pabrangimas žymiai padidina tiekiamos šilumos kainą. Taip pat šilumos kainai ženklią įtaką daro, lyginant su atitinkamu praeitų metų laikotarpiu, 2 kartus pabrangęs biokuras bei elektros energija. Gamtinės dujos, biokuras ir elektros energija 2021 m. gruodžio mėn. sąnaudų struktūroje sudarė apie 80 proc. visų įmonės sąnaudų.

2021 m. gruodžio mėn. šilumos kaina Ukmergėje buvo 9,23 ct/kWh (be PVM), t. y. 15,7 proc. didesnė nei 2021 m. lapkričio mėn. – 7,98 ct/kWh (be PVM). Lyginant su 2020 metais, 2021 m. vidutinė šilumos kaina Ukmergėje padidėjo 26,9 proc. – nuo 4,87 ct/kWh (be PVM) iki 6,18 ct/kWh (be PVM).

UAB „Ukmergės šiluma“ veikla priskiriama valstybės reguliuojamai veiklai. Šilumos kainos nustatomos giežtai laikantis Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtintos šilumos kainų nustatymo metodikos, o įsigyjamo kuro (gamtinių dujų, biokuro) bei elektros energijos kainos susietos su atitinkamų energijos išteklių biržų kainomis.

Pastebėta, kad sąskaitos už patalpų šildymą dydžiui didelę įtaką turi pastatų būklė. Lyginant renovuotus ir nerenovuotus namus, tendencijos labai aiškios: neefektyvūs, neapšiltinti, senos statybos namai sunaudoja 5 ir daugiau kartų šilumos energijos, todėl jiems tenka mokėti gerokai didesnes sumas nei renovuotų namų gyventojams.

Energetikos ekspertai prognozuoja, kad kuro kainų mažėjimo rinkose galima tikėtis pavasarį, o dabartinis energijos kainų šuolis iš esmės yra laikinas. Atsižvelgiant į tai, kad šio šildymo sezono metu vartotojų išlaidos už šildymą dar kurį laiką bus pakankamai didelės, valstybė siekia palengvinti finansinę naštą gyventojams, naudodama bei plėsdama būsto šildymo išlaidų kompensacijų tvarką.

Nuo š. m. sausio 1 d. daugėja galinčiųjų gauti kompensacijas, nes įteisintos didesnės valstybės remiamos pajamos (VRP), taikomos apskaičiuojant būsto šildymo išlaidų kompensaciją. Kitas veiksnys, praplečiantis kompensacijų gavėjų ratą, yra tai, kad karantino ir ekstremalios situacijos metu bei 6 mėn. po jų atšaukimo skaičiuojant kompensacijas nebus vertinamas gyventojų turimas turtas. Gyventojai dėl būsto šildymo bei karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo turi kreiptis į savivaldybę arba prašymą pateikti elektroniniu būdu www.spis.lt.

UAB „Ukmergės šiluma“, įvertindama esamas aplinkybes dėl gyventojų išlaidų padidėjimo, vartotojams, pasirašiusiems su įmone mokėjimų atidėjimo grafiką, suteiks galimybę sąskaitas apmokėti dalimis. Taip pat įmonė priėmė sprendimą įsiskolinusiems vartotojams iki ekstremalios situacijos  pabaigos neskaičiuoti delspinigių.

Įmonė ir toliau įvairiomis komunikacijos priemonėmis informuos vartotojus apie šildymo sezono eigą, kainos pokyčius, išlaidų kompensacijų tvarkas bei kitas svarbias su šilumos energijos tiekimu susijusias aplinkybes.

UAB „Ukmergės šiluma“ administracija

Užs. Nr. 15

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)