Be šildymo tikrai neliksime, tačiau jis kainuos brangiau

Gedimino Nemunaičio nuotr. Biokuro atsargos ruošiamos iš anksto. Gedimino Nemunaičio nuotr. Biokuro atsargos ruošiamos iš anksto.

Nors už lango – vasara, neprognozuojami Rusijos veiksmai dėl dujų tiekimo verčia su nerimu galvoti apie ateinantį šildymo sezoną. Bendrovės „Ukmergės šiluma“ vadovas Vydas Paknys ramina – kuro atsargomis apsirūpinama iš anksto, tad be šildymo neliksime.

Tačiau jis tikrai kainuos brangiau.

Ruošiantis artėjančiam šildymo sezonui, Vyriausybė rekomenduoja savivaldybėms rinktis kuo pigesnį kurą. Ministrų kabinetas praėjusią savaitę priėmė nutarimą, kuriuo centralizuoto šilumos tiekimo įmonėms sudaromos sąlygos paprasčiau įsigyti pigesnio kuro, reikalingo šilumai gaminti.

Pažymima, kad skysto kuro alternatyva šiuo metu aktualiausia savivaldybėms, kuriose gamtinių dujų kiekis metiniame balanse sudaro nemažą dalį. Tarp jų minima ir Ukmergė.

Bendrovės „Ukmergės šiluma“ direktorius V. Paknys sako, kad jų ūkyje trys iš turimų katilinių kaip rezervinį kurą galėtų naudoti dyzeliną. Tokios technologinės galimybės yra. Šiuo metu kurui šios katilinės naudoja dujas arba biokurą.

Dar dvi katilinės turi dvi kuro alternatyvas – jose naudojamos dujos arba biokuras. Rezervinio skysto kuro naudojimo alternatyvos jos neturi.

Direktorius pasakojo, kad šilumos ūkyje turimų dar dešimties mažų, vadinamų vietinių, daugiabučius apkūrenančių katilinių vienintelis kuro šaltinis yra dujos.

„Analizuojam, ruošiamės ir sunkiausiems variantams“, – kalbėjo V. Paknys. Jo teigimu, biokuras mūsų ūkyje sudaro 70 proc. viso šilumai naudojamo kuro, o pavyzdžiui Vilniuje – per 40 proc. Todėl šalies mastu akcentuojama, kad sostinėje situacija – sudėtingiausia.

Kokį kurą naudoti, priklauso nuo įdiegtų technologinių sprendimų. Šildytis biokuru visais laikais buvo pigiau nei dujomis. Išimtis buvo tik 2020-ieji, kai dėl epidemijos dujų kaina buvo nukritusi į neregėtas žemumas.

„Ukmergės šiluma“ vadovas pasakojo, kad artėjančiam šildymo sezonui jų įmonė įprastai  ruošdavosi vasaros pabaigoje – tuomet pirkdavo biokurą, sudarydavo ilgalaikes dujų tiekimo sutartis. Dabar naujam šildymo sezonui pradėta ruoštis dar birželio mėnesį – nuo tada nuolat kyla  kaupiamo biokuro krūva.

Biokuras, laikantis valstybės nustatytų reikalavimų, perkamas per biržą. Dujų sutartys su tiekėjais sudaromos laikantis viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų.

Dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje ir pasaulyje brangstančių energijos kainų mūsų Vyriausybė ne kartą svarstė, kad reikėtų liberalizuoti kuro įsigijimo reikalavimus šilumos tiekėjams. Tačiau tokio žingsnio kol kas nežengta.

Šiandien vis dažniau viešai kalbama apie artėjančią žiemą galimus šildymo ribojimus, kurių gali tekti imtis Europos šalims. Kaip jie realiai atrodytų pas mus? V. Paknys ramina, kad tai tikrai  nereiškia, jog gyventojams bus užsukti šildymo kraneliai, namuose teks sėdėti su paltais ir kūrentis „buržuikomis“.

Parengtuose dokumentuose yra numatyta, kad pirmiausiai ribojimus pajustų pramonės įmonės, tolesni scenarijaus laipteliai – karšto vandens temperatūros sumažinimas, karšto vandens naktį atjungimas, gyvatuko atjungimas. Kaip taupyti dujas, technologinių variantų esą yra daug ir įvairių.

„Ukmergės šiluma“ vadovas neabejoja, kad šildymo kaina ateinantį sezoną bus brangesnė, tačiau kiek – nuspėti neįmanoma.

Pažymėjo, kad dujų kaina praėjusią savaitę buvo pasiekusi rekordines aukštumas – 160 eurų už megavatą. Biokuro kaina taip pat kyla – buvo 30, o dabar 45 eurai už megavatą.

Tiesa, tikimasi, kad sunkiai besiverčiantys gyventojai, kaip ligi šiol, sulauks ženklių kompensacijų.


Gali būti aktualūs šilumos siurbliai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+33 # revoliucija 2022-08-02 17:08
Dar pridekit 10 milijonu euru, kuriuos teismai priteise sumoketi buvusiam nuomininkui, ir kuriuos ir moka visi gyventojai, o siluma Ukmergeje vistiek brangiausia LT. Taip atsitinka, kai raitelis yra be galvos.Buvusi rajono valdzia, kuri puole katilines, ir pjove nuo ju spynas, dabartines valdzios buvo apdovanota medaliais ir garbes rastais.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+40 # ??? 2022-08-02 17:20
Prie ko cia rusiskos dujos??? Mes gi neperkam rusisku duju,mes isdidus. Mokesim savo isdidumo kaina.

Juokingiausia tai,kad Rusija nepaisant duju embargu - is duju ir naftos uzdirba net daugiau,nes duju ir naftos kainos rinkoje tapo kosmines. Rusija gali eksportuoti dvigubai ar net trigubai maziau,gali visai Europai duju kraneli uzsukt - ir tas Rusijos pajamoms netures jokios itakos,nes parduodami maziau uz didesne kaina - ir vistiek yra pliuse.

Embargas efektyvus tik jei visos salys butu vieningos,o dabar Kinija,Indija ir kitos salys tempia Rusijos ekonomika - o europieciai lieka durniaus vietoje ir uz viska mokes daugiau. Tegul Briuselio kopustai dabar mums kompensuoja tai ka patys privire. Kodel paprasti zmones turi kenteti?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+30 # Pasirodo 2022-08-02 19:06
kad mazutas ir dyzelinas yra svariausias kuras, gal greit ir kurortinio miesto statusa gausim
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+30 # Xe 2022-08-04 22:53
Be šildymo neliksim - liksim tik be paskutinių kelnių mokėdami už šildymą.

Gera vakarų Europai,kai kokiam prancūzui ar anglui žiemą šildymui užtenka kaldros. O kokiam ispanui,italui ar graikui aplamai užteks tik šiltu šortų.

Tuo tarpu mums,rytų europiečiams valdžia ir supuvę verslininkai gyviems skuras lups.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų